Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

In memoriam | Musiikkimies ja Kärppien kannattaja

Arto Jussila 1952-2020

Mäntsälässä pitkään vaikuttanut toimittaja Arto Jussila on kuollut vakavaan sairauteen. Jussila kuoli kotonaan Lahdessa vaimon ja kahden tyttären läsnä ollessa 4. huhtikuuta 2020.

Arto Jussila syntyi Rovaniemellä 2. heinäkuuta 1952. Hän aloitti kansakoulun Rovaniemellä, mutta perhe muutti ensimmäisen kouluvuoden jälkeen Ouluun.

Keskikoulun vaiheilla perhe muutti Kajaaniin, josta Arto valmistui ylioppilaaksi. Hän opiskeli Helsingin yliopistossa musiikkitiedettä ja tiedotusoppia.

Helsingin opiskeluaikana Arto Jussila tapasi tulevan vaimonsa Marianne Palmusen. He avioituivat vuonna 1979 ja viettivät 40-vuotishääpäivää viime vuonna 13. lokakuuta.

Marianne toimi Arto Jussilan omaishoitajana. Arto Jussila oli kotihoidossa loppuun asti, kunnes Als-tauti kaatoi.

Lapsia avioliittoon syntyi viisi, kaksi tyttöä ja kolme poikaa.

Arto aloitti toimittajan uransa Karkkilan tienoossa. Perhe muutti vuonna 1984 Orimattilaan, jossa Arto oli toimittajana Orimattilan Seudussa.

Orimattilan Seudun jälkeen työpaikka vaihtui Riihimäelle, jossa hän oli muun muassa Riihimäen Seudun ja Hyvinkään Viikkouutisten päätoimittaja.

Mäntsälään Arto Jussila tuli vuoden 2005 alusta Mäntsälän Viikkouutisten päätoimittajaksi. Jussila ja hänen työparinsa Pasi Natunen, päivälleen kaksi kuukautta ennen Arto Jussilaa kuollut toimittaja, toivat mäntsäläläiseen journalismiin uudenlaisen, kriittisen otteen.

Pienellä paikkakunnalla tällaiseen journalismiin ei oltu totuttu ja toimitus saikin myllykirjeitä kaikilta poliittisilta ilmansuunnilta.

Mäntsälässä tapahtuneiden lehtien yrityskauppojen jälkeen Jussilasta tuli erinäisten vaiheiden jälkeen Mäntsälän Uutisten toimitussihteeri. Jussila ehti yritysjärjestelyjen aikana toimia sekä Mäntsälän Uutisten, Mäntsälän Viikkouutisten että Mäntsälä-lehden toimitussihteerinä.

Arto Jussila jäi eläkkeelle Mäntsälän Uutisten päätoimittajan tehtävästä toukokuussa 2015.

Klassinen musiikki oli lähellä Arton sydäntä. Hän oli taitava laulaja, kunnes murrosikä hänen mielestään pilasi äänen ja laulaminen jäi. Hän soitti nuorena poikkihuilua.

Jussilat kävivät paljon konserteissa. Säveltäjistä hän arvosti erityisesti Bachia.

Oulun vuosina tarttunut intohimo jääkiekon seuraamiseen jatkui koko elämän ajan. Kärpät oli yksi elämän tärkeimmistä asioista. Poikana Jussila kävi 60-luvulla katsomassa Kärppien pelejä ulkojäillä Oulussa, sillä jäähallia ei vielä ollut.

Vielä kuolemaa edeltävällä viikolla Arto Jussila katsoi yhdessä vaimon ja nuorimman tyttärensä Katrin kanssa Kärppien finaaliottelun uusintaa vuodelta 2004.

Hän jaksoi katsoa melkein koko ottelun, vaikka muuten ei enää jaksanut olla hereillä.

Mökki Kajaanissa Oulujärven rannalla oli erittäin rakas paikka Artolle. Perhe vietti siellä aikaa sekä kesäisin että talvisin.

Työyhteisössä Arto Jussila oli erinomainen tekijä. Hän piti sen mistä sovittiin, tiesi paljon asioita ja hänellä oli kyky harkita asioita monipuolisesti.

Arton työskentelytapoihin kuului tehdä juttu joutuisasti. Juttukeikalta palaamisen jälkeen kuului pian tuttu naputus Arton työpisteeltä. Piirre, jota hitaammin aikaansaavat työtoverit ihailivat ja kadehtivat.

Pasi Huuhtanen

Kirjoittaja on Arto Jussilan entinen työtoveri.

Marianne Jussilan ja tytär Katri Jussilan tietoihin pohjautuen.