Vapaus, tasa-arvo ja ihmisyys – Pornaisissa paljastettiin muistomerkki

Pornaisten kunnan kukat laskivat kunnanvaltuuston puheenjohtaja Liljan-Kukka Runolinna ja kunnanhallituksen jäsen Terhi Niinikoski. Picasa

toimitus

Pornaisissa paljastettiin lauantaina 6.10. muistomerkki kansalaissodassa 1918 menehtyneille pornaislaisille punaisille.

Muistomerkkihankkeen toteuttivat Halkian ja Laukkosken työväenyhdistykset sekä Mäntsälän vasemmiston Pornaisten toimintaryhmä. Muistomerkkiin on ikuistettu sanat: Vapaus, Tasa-arvo, Ihmisyys.

Kansalaissodan kaiken hirveyden keskellä Pornainen oli melko rauhallinen maaseutupaikkakunta.

Tilaisuudessa juhlapuheen pitänyt dosentti Seppo Aalto kertoi sosialistipappina tunnetusta Pornaisten seurakunnan kirkkoherran sijaisesta Einar Rauhamäestä, jonka tiedetään vuonna 1916 kirkossa pidetyissä puhetilaisuuksissa laulaneen sekä Kansainvälisen että Työväen marssin.

Hänen, Suomen melkeinpä ainoan punapapin, mielestä kirkko palveli saatanaa ja mammonaa.

Rauhamäki toimi vuonna 1918 kansalaissodassa Ruotsinpyhtään punakaartin johtajana.

Kansalais- tai sisällissodassa ei ollut kyse itsenäisyydestä vaan vallasta ja yhteiskuntajärjestyksestä. Vaikka kansalaissota oli verinen, teloitukset ja vankileirit olivat kauheampia kuin itse sota.

Valtaosa sodan 38 000 uhrista oli punaisia ja suurin osa heistä menehtyi taistelujen jo päätyttyä vankileireillä nälkään, sairauksiin tai teloitettuina, kuten Pornaisissakin.

Sodan jälkeen valkoiset voittajat toteuttivat yleisesti systemaattista puhdistusjärjestelmää, toimeenpanivat laittomia joukkomurhia, teloittivat hävinneitä ilman oikeudenkäyntiä – harjoittivat siis terroria ja loivat pysyvän pelkotilan.

Mutta näin ei ollut Pornaisissa, jossa hirveydet eivät päässeet niin pintaan, koska pienellä maaseutupaikkakunnalla luokkaristiriidat eivät olleet vuonna 1918 yhtä kärjistyneet kuin muualla Suomessa.

Seppo Aallon mukaan pornaislaisilla kävi tuuri, kun saksalaiset valloittivat paikkakunnan, eivätkä valkoiset, jolloin suojeluskunnat pidettiin kurissa.

Kansalaissodan seuraukset ja jäljet vaikuttivat kymmenien vuosien ajan politiikkaan, arkielämään ja ihmisten välisiin suhteisiin. Vankileireistä jäi pysyvä trauma.

Puheesta

”On tärkeää, että sodan tapahtumat tutkitaan objektiivisesti ja tunnustetaan kaikessa hirveydessään se, mitä tapahtui, jotta vuoden 1918 helvetti ei enää toistu.”

Pornaisissa kaatui 4 punaista ja teloituksissa surmattiin 2 punaista.

Vankileireillä sairauksiin ja nälkään menehtyi 23 pornaislaista.

Valkoisia kuoli taistelussa 2 ja surmattiin 2.

Kommentoi

Palvelut