Kukaan ei valitse elämää ilman kotia

Vasemmalla johtava diakoniatyöntekijä Tiina Haukijärvi, keskellä sosiaaliohjaaja Hanna Lius-Gustafsson ja oikealla aikuissosiaalityöntekijä Raisa Muikku. nina lepola

toimitus

Viikko sitten keskiviikkona vietettiin YK:n kansainvälistä köyhyyden poistamisen päivää. Suomessa päivää on vietetty vuodesta 2002 Asunnottomien yön merkeissä.

Asunnottomien yö on kansalaisliike, joka haastaa kansalaisia ja järjestöjä järjestämään tapahtumia ja toimintaa päivän aikana.

Mäntsälässä tapahtuma järjestettiin nyt liki kymmenen vuoden tauon jälkeen.

Tapahtumassa olivat mukana Seurakunnan lisäksi kunnan sosiaalitoimi (aikuissosiaalityöntekijä Raisa Muikku ja sosiaaliohjaaja Hanna Lius-Gustafsson), Mäntsälän vuokra-asunnot Oy (muun muassa Riikka Rautama), kahvila Ulla ja Aleksanteri (olivat auki koko tapahtuman ajan) ja Instrumentarium (tarjoavat asunnottomille ilmaiset näöntarkastukset marraskuun aikana).

– Asunnottomien yön tarkoitus on kääntää katsetta äärimmäisen tärkeään asiaan, jokaisen oikeuteen omaan kotiin. Oma koti, oma turvallinen paikka, ei ole ylellisyysasia vaan ihmisen perusoikeus, ihmisoikeus, totesi aikuissosiaalityöntekijä Raisa Muikku tapahtuman avauspuheenvuorossaan.

– Sain viime viikolla puhelun, jossa asunnottomuuteensa väsynyt henkilö totesi minulle tuskastuneena, ettei kukaan oikeasti tiedä mitä on olla asunnoton. Emme me tiedä. Me, joilla on koti, emme tiedä, miltä asunnottomuus tuntuu. Ja juuri siksi on avattava enemmän kuin korvansa, on avattava sydämensä, purettava ennakkoluulonsa ja avattava ymmärryksensä asunnottomuuden asian edessä. Kyseessä ei ole asia, jolle ei voisi tehdä mitään, vaan kyse on mitä suurimmassa määrin tahdosta, Muikku sanoi.

Sosiaalitoimi auttaa todella monella tavalla, ja aina yksilöllisyys huomioiden: asunnottomuuden syntyyn vaikuttavat kovin monet asiat.

Siksi palvelun antamisen tavatkin ovat moninaiset, mutta aina osallisuuden vahvistamiseen tähtääviä.

Ennaltaehkäisevää ja ennakoivaa työtä pidetään erittäin tärkeänä ja tässä korostuu yhteistyö paitsi asiakkaan, myös monialaisen verkoston kanssa, kuitenkin aina salassapito ja luvat huomioiden.

Sosiaalitoimeen kuuluu asunnottomuuden tiimoilta olennaisesti myös päihde- ja mielenterveysyksikkö.

– Me diakoniatyöntekijät teemme töitä niiden ihmisten parissa, joita muut tahot eivät enää auta. Olemme ns. viimeinen luukku, josta apua haetaan. Teemme paljon verkostotyötä kunnan ja kolmannen sektorin kanssa, kertoo Mäntsälän seurakunnan johtava diakoniatyöntekijä Tiina Haukijärvi

Asunnottomuudesta kärsivät erilaisissa elämäntilanteissa olevat ihmiset, aina nuorista vanhempaan väkeen.

Asunnoton on ihminen, yksilö, jolla on takanaan elettyä elämää ja oma arvokas tarinansa. Kukaan ei valitse elämää ilman kotia. Kukaan ei valitse asunnottomuutta.

– Tapahtumassa kävi illan aikana noin 40 ihmistä. Saimme paljon lahjoitusvaatteita, vaikka emme niitä olleet erikseen pyytäneet, mutta ihanaa miten ihmiset lähtivät liikkeelle lahjoitusten kanssa. Muikun ja Lius-Gustafssonin innoittamana kävin maahan makaamaan ja he piirsivät ääriviivani. Piirsimme katuun kaikki seitsemän Mäntsälän kaduilla olevaa asunnotonta. Todellinen määrä on kuitenkin suurempi, kertoo Tiina Haukijärvi tapahtuman päätyttyä.

Illan aikana käytiin paljon keskustelua asunnottomuudesta ja Mäntsälän asunnottomien tilanteesta.

Haukijärvi kokee, että tapahtuma oli todella onnistunut ja se aiotaan toteuttaa myös ensi vuonna, 17.10.2019.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

Näytä lisää