Nivos tuo älyä lämminvesivaraajiin

toimitus

Energia- ja vesiyhtiö Nivos ottaa ensimmäisten joukossa Suomessa käyttöön palvelun, jossa kotitalouksien lämminvesivaraajat muutetaan älykkäiksi ja asukkaat ympäristötekojen edelläkävijöiksi.

– Joustopotti-palvelu valjastaa lämminvesivaraajan mukaan kysyntäjoustoon ja antaa kotitalouksien asukkaille mahdollisuuden edistää merkittävästi uusiutuvan energian käyttöä. Jo sadankin kotitalouden varaajien osallistumisella on vaikutusta sähkön kulutuspiikkien tasoittumiseen ja päästöjen vähenemiseen”, sanoo Nivoksen energiajohtaja Juha Voho

Perinteisesti lämminvesivaraaja lämpenee joka yö samaan aikaan ja yhtäjaksoisesti.

Nivoksen ja Fortum Springin yhteistyössä tuottama Joustopotti-palvelu lämmittää vesivaraajaa yöllä fiksuimmiksi katsominaan aikoina, kuten silloin kun uusiutuvaa energiaa on saatavilla.

Älykäs palvelu tunnistaa myös hetket, jolloin energiankulutus on suurta koko valtakunnan tasolla, tällöin varaaja voidaan kytkeä pois päältä.

Aiemmin energiankulutuksen ja -tuotannon tasapainotusta on tehty tuotantoa säätämällä. Jotta uusiutuvaa energiantuotantoa voidaan lisätä, tarvitaan joustovaraa myös energiankulutuksessa. Uuden teknologian avulla se on mahdollista.

Asiakkaan sähkömittariin kiinnitetään huomaamaton ohjauslaite, joka säätelee varaajan lämmitystä. Asukkailla on edelleen lämmintä vettä käytettävissä aivan kuten ennenkin, eikä sähkölasku kasva lämmitysajankohdan muuttuessa.

Lisäksi asiakas saa käyttöönsä ilmaisen mobiilisovelluksen, jolla omaa energiankulutusta voi seurata aidosti reaaliaikaisesti. Sovelluksella voi halutessaan kytkeä lämminvesivaraajan päälle tai pois ja varmistaa lämpimän käyttöveden riittävyyden suuremmankin porukan saunaillassa.

Nivoksen omakoti- ja paritaloissa asuvat asiakkaat pääsevät ottamaan palvelun käyttöön alkuvuodesta 2019. Palvelun toimitusalue on aluksi Keski-Uusimaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

Näytä lisää