Ilman heijastinta liikkuvalle sakko? – Täällä se on jo mahdollista

Kuvituskuva Arkisto / Päivi Tuovinen

Jussi Vehkasalo

Jos heijastimen käyttö Virossa unohtuu, niin seurauksena voivat olla sakot.

Laki heijastimen käytön pakollisuudesta pimeään aikaan tuli Virossa voimaan vuonna 2011.

Lakia valvotaan kuitenkin vaihtelevasti. Ilman heijastinta kulkeva saa huonolla tuurilla sakot, mutta hyvällä tuurilla selviää pelkällä muistutuksella, kertoo uutissivusto T24

Liikenneturvannettisivuilla kerrotaan, että kaukovaloilla ajava autoilija näkee ilman heijastinta pimeällä tiellä kulkevan jalankulkijan noin 150 metrin etäisyydeltä vaatetuksesta ja auton valoista riippuen. Heijastinta tai heijastinliiviä käyttävä nähdään jopa yli 600 metrin päästä.

Kohtaamistilanteessa lähivaloilla ajava autoilija havaitsee ilman heijastinta kulkevan henkilön vasta noin 50 metrin päästä, kun jalankulkijan heijastin voi näkyä jo 350 metrin etäisyydeltä.

Nettisivuilta löytyy myös muun muassakätevä animaatio, jonka avulla voi testata miten jalankulkija näkyy pimeällä ajovaloissa.

Tieliikennelaki velvoittaa Suomessakin jalankulkijaa käyttämään heijastinta pimeän aikana tiellä liikkuessa. Lain velvoituksesta huolimatta taajamassa ja taajaman ulkopuolella vain joka toinen jalankulkija käyttää heijastinta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu