Esko Valtaojalta roima ehdotus TS-blogissa: "Jätä tekemättä vielä se yksi lapsi"

Esko Valtaoja kysyy, onko Suomella oikeus kasvattaa väestöään. Sauvo Jylhä / arkisto

toimitus

Ennusteiden mukaan Suomen asukasluku kääntyy laskuun 2030-luvulla. Vanhusten hoidon ja huoltosuhteen kannalta asia voi olla huolestuttava.

Turun yliopiston avaruustähtitieteen professori Esko Valtaoja näkee laskelmissa kuitenkin hyvän puolen.

– Mikä mainio tulevaisuusennuste! Maailmalla on vielä toivoa, hän kirjoittaa Turun Sanomien blogissaan.

Valtaojan mielestä Suomi ei tarvitse poliitikkojen ehdottamia synnytystalkoita vaan synnytyslakon.

– Ylivoimaisesti vaikuttavin ekoteko ei ole aamupuuron syöminen kylmänä tai edes Thaimaan lomasta luopuminen. Se on jättää tekemättä vielä se yksi lapsi, vaikka poliitikot siihen kuinka patistaisivat.

Valtaojan mielestä maailma ei tarvitse lisää ihmisiä, koska automatisaatio ja robotiikka vähentää työntekijöiden tarvetta.

AiemminIlmatieteen laitoksen tutkimusprofessoriJari Liskiarvioi Helsingin Uutisille, että ilmasto ei pelastu syntyvyyttä Suomessa laskemalla.

– Tarvittavat muutokset ilmaston lämpenemiseen ovat niin isoja, että Suomen väestönsäätely olisi vain hienosäätöä, Liski totesi.

Väestönlaskukeskustelussa useat tahot ovat esittäneet, että Suomen huoltosuhdetta tulisi parantaa muun muassa maahanmuuttoa reippaasti lisäämällä. EsimerkiksiYlen jutussa väestötieteilijäMika Gissler hoputti poliittisia päättäjiä nopeisiin toimiin, joilla edistetään maahanmuuttajien tulemista Suomeen töihin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu