Kuulasvuo vaikenee lentokentän rahoittajista

Mäntsälän kentästä on ministeriössä vain median kautta tullut tieto.

Lentokenttä on herättänyt suuria tunteita aiemminkin. Yhdeksän vuotta sitten oli sali täynnä lentokenttätilaisuudessa Hirvihaarassa. Auvo Meling

Pasi Huuhtanen

Yrittäjä Janne Kuulasvuon Mäntsälään kaavailema lentokenttä vaikuttaa olevan jälkijunassa, mikäli tarkoitus on ehtiä korvaamaan Malmin lentokentän lopettamisen aiheuttamia tarpeita.

Malmin kentän toiminta saattaa loppua jo vuoden 2019 lopussa. Liikenne- ja viestintäministeriö on jo jonkin aikaa kannustanut Etelä-Suomen kenttiä myöntämällä niille tukea Malmin kentän toimintojen korvaamiseksi.

Kenttä voi olla valmis 2022.”

Esimerkiksi tänä syksynä myönnetyn tuen haussa otettiin erityisesti huomioon eduskunnan huhtikuussa antama lausuma, jossa edellytetään hallitusta toimenpiteisiin korvaavien lentokenttätoimintojen turvaamiseksi.

Malmin ilmailutoiminnot halutaan säilyttää hyvien yhteyksien ja etäisyyksien päässä.

Avustusta voidaan myöntää lentoasemien ja lentokenttien toiminta- ja investointimenoihin.

– Mäntsälän hankkeelle ei ole tullut tukihakemuksia ministeriöön, ylitarkastaja Tatu Giordani kertoo.

Kuulasvuo ei ole vielä tehnyt päätöstä tukien hakemisesta.

– Ymmärtääkseni olisimme oikeutettuja tukiin yvan (ympäristövaikutusten arviointi) alettua koska kyseessä on yleisilmailuhanke johon yva liittyy, hän pohtii.

– Emme ole miettineet aihetta. Tällä hetkellä katsotaan mitä tulevan pitää mikä Yvan vaihtoehtoisissa on ensinnäkään mihin lupia haetaan.

Malmin korvaajien osalta pitäisi olla valmista vuoden päästä, mikäli Malmi lopettaa vuonna 2019.

– Toimipaikkojen suhteen on kiire, Giordani kertoo.

Hän kertoo, että ministeriössä on tieto Mäntsälän kenttähankkeesta.

– Olemme saaneet tietomme median kautta, Giordani sanoo.

Kuulasvuo kertoo toivovansa, että Malmin toiminta ei lopu vuonna 2019.

– Mikäli näin ikävästi kävisi, toki kaikki ilmailuun liittyvä on tervetullutta. Mutta Malmi tulee suojella kaikin puolin siinä käytössä missä se nyt onkin, Helsinki on pelkkää metsää muutenkin, Kuulasvuo sanoo viitaten suunnitelmiin rakentaa kentän paikalle asuintaloja.

Mäntsälän kenttä on Kuulasvuon mukaan mahdollista saada valmiiksi vuonna 2022.

Yrittäjä ei halua kertoa, keitä muita kuin hän on kenttähankkeen takana niin, että he ovat valmiita laittamaan siihen rahojaan.

– Sillä ei ole mitään merkitystä hankkeen kanssa. Kunta ei ole mukana eikä näin ollen kunnan kukkarosta pois, Kuulasvuo sanoo.

Pankkilaina hankkeelle on jo neuvoteltu, hän kertoo.

Hieman Kuulasvuo raottaa verhoa rahoittajasalaisuudesta.

– Yhtään venäläistä ei ole eikä tule, se on tasan fakta. Sen verran isänmaallinen mies olen. Kaikki ovat suomalaisia ja suomen kansalaisia eikä millään muotoa ole kytköstä ulkomaille, Kuulasvuo kirjoittaa sähköpostivastauksessa kysymykseen, onko takana venäläinen raha.

Lupahakemukset kentälle ovat Kuulasvuon arvion mukaan menossa käsiteltäväksi ensi vuoden juhannuksen tienoilla.

– Yva prosessi valmistuu silloin. Siinä selviävät kaikki hankkeen mahdolliset haitat eli tällöin on tutkittu onko ihmisten pelot todellisia vaiko ei. Tämän hetkisten selvityksien mukaan ei ole millekään selvitettävänä olevalle toiminnalle estettä lain mukaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu