Rassaako sinunkin kodissasi ”sikolättiongelma” – psykologilta simppeli neuvo teini-ikäisten vanhemmille Ylellä

Teini-ikäisten ykkösprioriteettina elämässä ei aina ole oman huoneen siisteys. Kuvituskuva. Arkisto / Johanna Erjonsalo

toimitus

Teini-ikäisen huone on pahimmillaan sikolätti, joka on täynnä vaatekasoja, roskia ja vanhentuneita ruokia. Vaikka vanhempi huutaisi naama punaisena, niin se ei tunnu tepsivän nuoreen. Teini harjoittelee elämisen taitoja, joihin kuuluu oman huoneen siisteydestä huolehtiminen. Puhtaus ei ole nuoren tärkeysjärjestyksessä kovinkaan korkealla, kertoo Yle

Olen antanut nuoren olla omissa sotkuissaan ja sulkenut oven."

Vanhempi turvautuu usein tuttuihin keinoihin. Jos teini ei liikauta eväänsäkään huoneensa siivoamiseksi, kokeillaan huutamisen ohella kiristystä ja uhkailua. Harvoin nekään toimivat. Lopputuloksena on, että huoneessa on kaksi murrosikäistä, jotka huutavat toisilleen.

Hahmo- ja psykoterapeutti Liisa Halonen toteaa, että riitatilanteessa vanhempi huutaa nuorelle, koska on itse asiassa vihainen itselleen. Vanhemman olisi pitänyt opettaa siivoaminen jo lapsena.

Halosen mukaan oman huoneen puhtaus tai siivottomuus liittyvät itsemäärämisoikeuteen. Nuori kokee, että hänellä on omaan huoneeseen päättämisoikeus – jopa sotkuun.

– Meidän vanhempien olisi hyvä nähdä, että joskus sotku voi olla ilmaus nuoren omasta tahdosta, jolle hän ei tunne muuten olevan tilaa, toteaa Halonen.

Jos teini ei ole oppinut siivoamaan lapsena, Halonen suosittelee vanhempia kokeilemaan siivoamista nuoren kanssa yhdessä. Halonen myös toivoo, että huoneen siisteydestä ei saisi tulla vanhemmalle päähänpinttymää.

– Itse olen tehnyt niin, että olen antanut nuoren olla omissa sotkuissaan ja sulkenut oven, kertoo Halonen.

Hän muistuttaa, että vanhempien ei pitäisi arvostaa nuorta tekojen ja suorittamisen kautta. Vanhempi voisi pikemminkin pohtia, että minkälainen ihminen nuori on.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu