Yle löysi porsaanreiän rahapeleistä – näitä Veikkauksen pelejä lapsikin saa pelata ja nostaa voitot

Täysi-ikäinen voi ostaa lapselle loton, pitkävedon tai Ässä-arvan. Lapsi saa lunastaa voittonsa itse. Arkisto / Armi Suojanen

toimitus

Veikkaus ei myy tuotteitaan alle 18-vuotiaille, mutta täysi-ikäinen henkilö voi ostaa loton, vetolapun tai raaputusarvan ja antaa sen alaikäiselle.

Käytännössä esimerkiksi 16-vuotias voi pyytää täysi-ikäistä ostamaan arvan tai pelikupongin kioskista alaikäisen puolesta, kertoo Yle

– Laki koskee vain elinkeinonharjoittajaa eli hän ei saa alaikäiselle myydä. Sillä tavalla se ei riko lainsäädäntöä, kertoo neuvotteleva virkamies Jukka Tukia sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Jos alaikäinen voittaa, hän voi lunastaa voittonsa itse ja pitää rahat.

Arpajaislain mukaan Veikkaus tai sen asiamies ei saa antaa alle 18-vuotiaan pelata rahapelejä.

Veikkaus markkinoi raaputusarpojaan varsin voimakkaasti ja mainostaa niitä joululahjaksi. Veikkauksen laskelmien mukaan noin 2 miljoonaa suomalaista saa vuosittain raaputusarvan lahjaksi. Tällaisen arvan saa lahjaksi myös moni alaikäinen lapsi.

Terveystieteiden tohtori, tutkimuspäällikkö Susanna Raisamo on yksi rahapelihaittojen asiantuntijoista Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksessa eli THL:ssä.

Hän on järkyttynyt kuullessaan, että alaikäinen voi lunastaa arpa- tai lottovoittonsa itse.

– Ei voi olla totta. Tämä tuli minulle kyllä täytenä yllätyksenä, sanoo Raisamo.

– Se on vähän niin kuin aikuinen antaisi tupakkaa tai alkoholia alaikäiselle. Siinä houkutellaan rahapelaamiseen ääreen, hän jatkaa

Veikkauksen varatoimitusjohtaja Velipekka Nummikoski ei näe ongelmaa siinä, että aikuinen ostaa alaikäiselle lapselleen lottokupongin tai raaputusarvan.

– Alaikäiselle emme arpoja myy. Mehän emme voi tietää sitä, kenelle aikuinen niitä luovuttaa, hän sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

Näytä lisää