Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Selkä vääränä väkeviä viinoja Virosta ja Latviasta – näin paljon suurtuojat kantavat

Väkevien viinojen tuonti on lisääntynyt ja vastaavasti oluen tuonti vähentynyt. Suomalaiset toivat Virosta vuonna 2018 yhteensä 32 miljoonaa litraa alkoholijuomia.

Noin kolme prosenttia matkailijoista toi 41 prosenttia Suomeen tuoduista alkoholijuomalitroista. Vielä vuosi sitten nämä yli 100 litraa henkilöä kohden tuovat suurtuojat toivat 29 prosenttia alkoholijuomista. Kun nämä suurtuojat tekivät vuonna 2017 noin 44 000 matkaa, vuonna 2018 matkoja tehtiin noin 61 000.

Eniten tuotiin olutta (13,2 miljoonaa litraa) ja long drink -juomia (7,1 miljoonaa litraa).

Väkevien alkoholijuomien tuonti on kuitenkin lisääntynyt kahden viimeisen vuoden aikana. Vuonna 2018 tuontimäärä nousi 2,8 miljoonaan litraan (2017 2,6 miljoonaa litraa). Nämä luvut ilmenevät Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy:n toteuttamasta haastattelututkimuksesta.

Oluen tuonti Virosta on jatkanut vähenemistään, mikä on johtanut myös tuotujen alkoholijuomien kokonaismäärän laskuun 1,7 miljoonalla litralla. Absoluuttiseksi alkoholiksi muutettuna alkoholijuomia tuotiin 3,1 miljoonaa litraa, mikä on 0,05 miljoonaa litraa (-1,5 %) vähemmän kuin vuotta aiemmin. Henkeä kohti alkoholin tuonti väheni prosentin.

– Suomessa vuoden 2018 alussa tehdyt alkoholiverojen korotukset näkyvät matkustajatuonnin kehityksessä. Veronkorotusten vuoksi alkoholijuomien hintataso Suomessa nousi, kun taas Viro peruutti jo tekemänsä veronkorotuspäätökset. Huomionarvoista on, että väkevien juomien tuonti kasvoi, vaikka matkustajamäärä supistui noin viisi prosenttia, tutkimukset tilaajatahot toteavat.

Oluen tuonnin väheneminen johtunee suurelta osin uudesta alkoholilaista, joka mahdollistaa meilläkin markkinaehtoisen hinnoittelun myös A-oluessa. Suomessa vuoden 2019 alussa tehty veronkorotus heikentää edelleen kotimarkkinoilla toimivien yritysten toimintaedellytyksiä ja siirtää verotuloa Suomen ulkopuolelle.

– On huolestuttavaa, että suurtuojat vastaavat yhä suuremmasta osasta matkustajatuonnin litroista. Todennäköistä on, että läheskään kaikki tästä alkoholimäärästä ei päädy omaan käyttöön vaan välitetään eteenpäin. Verottomasti tehtävää alkoholin pimeää kauppaa ei valvo kukaan ja sen kasvusta kärsii koko yhteiskunta, tilaajat muistuttavat.

Virosta laivalla Suomeen saapuneista suomalaisista kahdeksan prosenttia kertoi hakeneensa alkoholijuomia Viron ulkopuolelta (Latviasta). Yli 100 litraa alkoholijuomia tuoneista suurtuojista 38 prosenttia oli hakenut juomansa Latviasta.