Takseissa raksuttaa vastakin taksamittari, vaikka lakiesitys oli poistaa sen – Taksiliitto: "Asiakkaat voivat luottaa, että kilometri on tosiaan kilometri"

Kuvituskuva. arkisto/Toni Forssell

Jukka Hämäläinen

Eduskunnan liikennevaliokunta on hylännyt hallituksen esityksen, joka olisi vapauttanut taksit käyttämästä taksamittaria. Taksamittaria olisi käytetty vain siinä tapauksessa, että asiakkaalla ei olisi ollut etukäteen käsitystä matkan hinnasta.

Taksamittariesitys oli sisällytetty katsastuslakiesitykseen. Esitys pohjautui siihen, että asiakas voi neuvotella taksimatkan hinnan etukäteen. Toisaalta tulossa on uusia älypuhelimin käytettäviä matkanmittausjärjestelmiä.

Eduskunta hyväksyi katsastuslainsäädännön ilman taksamittaria koskevia lakiesityksiä, sillä lain vaikutuksia ei ollut sen mielestä riittävästi arvioitu.

– Kiitämme valiokunnan rohkeutta painaa jarrua ja esittää pikaisesti ja huonosti valmisteltujen taksamittaria koskevien esitysten hylkäämistä, Taksiliiton toimitusjohtaja Timo Koskinen toteaa.

– Valiokunnan mietintö on erinomainen viesti niin lainvalmistelijoille kuin kansalaisillekin siitä, että poliittiset päätökset halutaan tehdä läpinäkyvin perustein, hän tähdentää.

Keskeiseksi ongelmaksi nousi taksamittarimuutosten tuominen eduskuntaan täysin kokonaisuudesta irrallisina ja katsastuslain käsittelyyn piilotettuna. Muutosta perusteltiin pienenä teknisenä täsmennyksenä, vaikka se olisi toteutuessaan muuttanut perustavalla tavalla taksamittaria koskevaa sääntelyä.

Taksiliitto muistuttaa, että taksamittari on kassakone, joka rekisteröi ajetut kilometrit ja yrittäjän saamat maksut.

– Olennaista on, että se todella mittaa sitä mitä lupaa, jolloin asiakkaat voivat luottaa siihen, että kilometri on tosiaan kilometri. Suuressa kuvassa kyse on siitä, että taksamittari estää harmaata taloutta ja mahdollistaa reilun kilpailun markkinoilla, joilla kaikki pelaavat samoilla pelisäännöillä, Koskinen alleviivaa.

Laki mahdollistaa jo nyt sen, että taksissa ei tarvita taksamittaria, jos matkan hinta ei perustu ajan tai matkan mittaamiseen. Esimerkiksi kiinteähintaisissa matkoissa tulojen rekisteröinnin voi hoitaa myös jollakin muulla tavalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Jouko Mäkinen ansaitusti Vuoden mäntsäläläiseksi
 2. Maatalousyrittäjä Jussi Aalto otti härkäpavun viljelyyn kymmenen vuotta sitten – "Teollisuus kannusti tähän"
 3. Tuomioistuimissa peruttu jo noin 5000 istuntoa – Pihla Keto-Huovinen: Jutturuuhka tulossa ja jo ennestään pitkät käsittelyajat venyvät
 4. Ehnroosin mäelle nousee moderni koulu – tietotekniikka tekee digiloikan
 5. Puutarhakalusteilla on nyt kova kysyntä
 6. Lipunmyynti loppuu kaukojunissakin koronaviruksen takia– "Algoritmi maksimoi etäisyyden muihin matkustajiin"
 7. Tupakannatsan maahan nakkaavia ollaan valmiita sakottamaan – "Tumpista leviää ympäristöön vaarallisia kemikaaleja"
 8. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 9. Raidejokerin tuplaraidetta valettu paikoilleen reilut 500 metriä, rakentaminen aikataulussaan – "Negatiivistakin palautetta tulee, mutta pääasiassa kaupunkilaiset ovat ottaneet rakentamisen hyvin vastaan"
 10. Kymmenet tutkijat vetoavat: Käytä maskia julkisella paikalla, vaikka huivia jos ei muuta – "Auttaa pelastamaan ihmishenkiä"
 11. USU: Yhä useampi kirjoittaa ylioppilaskokeissa vähintään viisi laudaturia
 12. Kouluvuosi saatiin päätökseen erilaisissa oloissa – Ehnroosin parakkikoululla yllättäviä etuja
 13. Koronavirusta Helsingin jätevedessä – "Jätevesistä voidaan havaita ennakkoon, jos virusta kiertää väestössä enenevissä määrin"
 14. Poliisin epäily: Kahden teinin Snapchat-riita johti 200 nuoren joukkorähinään – "Olivat vetäneet toisiaan tukasta"
 15. Päivitetty: Kehäradan ja Keravan junien kulku tökkii iltaan asti

Näytä lisää