Hypokoiria, Hamppu-Jaakko ja parantavaa ruokaa – erikoisruokavalioiden messuilla tarjotaan uutta tietoa

Myös kokemusasiantuntijat pääsevät ääneen huhtikuussa järjestettävässä tapahtumassa

Erikosiruokavalioihin keskittunyt Lautasella-messut järjestetään nyt toisen kerran. Kotimaiset Kasvikset ry/Teppo Johansson

Crista Lassfolk-Feodoroff

Huhtikuussa toisen kerran järjestettävä Lautasella-messut lupaa kattavan tietopaketin erityisruokavalioista ja terveellisestä ruoasta. Ohjelmassa on villiyrttejä, raakaravintoa sekä gluteenittomia, vege- ja vegaanituotteita.

Messuilla esiintyy useita uudenlaisen ruoka-ajattelun asiantuntijoita. Lääketieteen lisensiaatti ja painotohtori André Heikius puhuu pysyvästä ja gluteenittomasta painonhallinnasta, ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ravinnon merkityksestä ärtyvän suolen ja tulehduksellisten suolistosairauksien hoidossa ja ravitsemusterapeutti Henna Lehikoinen vehnätärkkelyksestä ja sen soveltuvuudesta keliaakikoille.

Suolisto-ongelmista kärsiville helpotusta tuovaa FODMAP-ruokavaliota noudattaneet kertovat omista havainnoistaan kokemusasiantuntijoina. Bloggaaja ja kirjailija Olli Posti esitelmöi näkemyksistään koskien ruoasta parantavia vaikutuksia ja antaa yleisölle vinkkejä.

Ammatinopettaja Eija Lindberg puheenvuorossa on otsikkona ”Gluteenitonta ruokaa tuokaa, kiitos! – Gluteenittomat asiakkaat ravintolassa”. Lautasella-tapahtumassa myös palkitaan Vuoden 2018 gluteeniton tuote ja yritys tai palvelu.

Messuilla esitellään myös hypokoiria, jotka opetetaan havaitsemaan ja ilmaisemaan diabeetikon liian alhainen verensokeri.

Näytöskeittiössä annetaan käytännön esimerkkejä. Kasvisruokaan erikoistunut keittiömestari Linnea Vihonen loihtii kevään klassikkoannokset värikkäiksi kasvisruoka-annoksiksi. Hamppu-Jaakko, eli hamppuyrittäjä ja -kokki Jaakko Myllyniemi, ja suomalaista villiruoka Sami Tallberg valmistavat ravintorikasta ruokaa eri superfoodeista ja villiyrteistä.

Messuilla myös herkutellaan. Hyvinvointiasiantuntija Jaakko Halmetojan ja viiniasiantuntija Kalle Naatulan isännöimässä tastingissä maistellaan raakasuklaiden ja viinien muodostamia makupareja.

Lautasella 2019-messut järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 5.–6.4. Tapahtuma on Messukeskuksen ja Keliakialiiton järjestämä tapahtuma erityisruokavalioista. Tapahtuman yhteistyökumppaneina ovat Allergia-, iho- ja astmaliitto, Diabetesliitto, Crohn ja Colitis ry, Elävä raakaravinto ry ja Vegaaniliitto.

Lisätietoa: lautasella.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 2. Joku yritti polttaa suurpaaleja metsässä Mäntsälässä – "Jäljistä päätellen paalit oli sytytetty palamaan jo muutama päivä sitten"
 3. Missä on Anna? Edes some-profiileissa ei ole näkynyt kuulumisia, poliisi julkaisi kuvan
 4. Jokainen talo ja lato rekisteriin – parin vuoden kuluttua koko kunnan rakennuskanta on kartoissa ajantasainen
 5. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia
 6. Saitko laskun tuotteesta, jota et ole hankkinut? Olet saattanut joutua identiteettivarkauden uhriksi, näistä merkeistä sen tunnistaa
 7. Jouko Mäkinen ansaitusti Vuoden mäntsäläläiseksi
 8. Kymmenet tutkijat vetoavat: Käytä maskia julkisella paikalla, vaikka huivia jos ei muuta – "Auttaa pelastamaan ihmishenkiä"
 9. Maatalousyrittäjä Jussi Aalto otti härkäpavun viljelyyn kymmenen vuotta sitten – "Teollisuus kannusti tähän"
 10. Sepänmäen käsityömuseo avautuu poikkeusjärjestelyin
 11. Nyt loppuu mentolitupakan käryttely: Makusavukkeiden viimeinenkin linnake kielletään tiistain jälkeen – HS: Lakia on jo alettu kiertää
 12. Ehnroosin mäelle nousee moderni koulu – tietotekniikka tekee digiloikan
 13. Epäily: Kymmenen varastetun kauhakuormaajan tiedot väärennettiin, koneet myytiin eteenpäin
 14. Hävityksen kauhistus Senaatintorilla – kirkkoherra sotketusta Tuomiokirkon muurista: "Jonkun yksittäisen tekijän aikaansaannoksia"
 15. Posti kolahtaa laatikkoon kesällä nykyistä harvemmin – Koronaviruksen kurittama Posti aloittaa yt-neuvottelut

Näytä lisää