Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Timo Soini tilitti lähtöpäätöstään, mutta jätti tulevaisuuden auki – "Lähden kiitollisin mielin tästä ajasta"

Pitkäaikainen kansanedustaja, ulkoministeri ja entinen europarlamentaarikkoTimo Soini (sin, ex-ps.) on hetki sitten avautunut eduskunnassa pitämässään tiedotustilaisuudessa päätöksestä olla pyrkimättä enää kansanedustajaksi. Soini kertoi uutisensa varhain tänä aamuna blogissaan.

Tänään on viimeinen mahdollinen päivä ilmoittautua kansanedustajaehdokkaaksi huhtikuun eduskuntavaaleissa.

Vuosina 2003–2009ja vuodesta 2011 lähtien kansanedustajana toiminut Soini ei lähtenyt kommentoimaan tarkemmin lähitulevaisuuden suunnitelmiaan.

Hän ei esimerkiksi vastannut kysymykseen, aikooko olla ehdokkaana ensi toukokuun europarlamenttivaaleissa. Työtarjouksia hän kuitenkin on saanut.

– Ilmoitin päätökseni olla pyrkimättä eduskuntaan viime lauantaina puolueen puheenjohtajalle.Ei lopettamispäätös ollut helppo, mutta jos olisin jäänyt, silloin olisi sanottu, että siellä se Soini roikkuu maailman tappiin saakka, hän kertoi.

Soini ennakoi Sinisille kevään vaaleissa kohtuullisen hyvää menestystä.

– Jussi Niinistö tulee olemaan koko näiden vaalien ääniharava. Sitä pidän aivan mahdollisena, että Siniset saavat Uudeltamaalta neljä paikkaa.

– Perussuomalaisten menestyksestä sanoisin sen, että heillä on gallupissa on 11 prosenttia, se on eri asia kuin minun johtamana jytkyssä saatu 19 prosenttia. Ei siitä voi puhua edes samana päivänä, Soini kertoi.

Soini muistutti olleensapolitiikassa jo 30 vuotta, mutta kun puolueen puheenjohtajuus jäi taakseen, se helpotti kummasti.

Hännimesi 16 vuoden eduskuntaurastaan merkittävimmäksi kokemuksekseen sen, että on joutunut olemaan jämäkkä.

– Jos tulee mukaan politiikkaan, silloin on osattava ollakovana. Ei täällä voi olla, jos jää nillittämään.Tää on hieno matka, jos sen saa tekemään kunnolla. Iskukestävyys on osa politiikkaa. Sä et selviä täällä, jos sä jäät miettimään näitä 10–12 vuodeksi.

– Lähden hyvillä mielin ja kiitollisenatästä ajasta. Lehdistöä kiitän siitä, että joskus olette olleet kohtuullisia, joskus kohtuuttomia.

Perussuomalaiset eivät enää Soinin mukaan edusta samoja arvoja, mitä hän, Raimo Vistbacka ja Urpo Leppänen edustivat, kun puolue vuonna 1995 perustettiin. Soini ja moni muu Perussuomalaisten kansanedustaja lähti muutama vuosi sitten perustamaansa Sinisiin.

– Kun Perussuomalaiset aikoinaan perustettiin kolmen miehen kesken punaisessa saunamökissä, onhan tämä ollut hieno tarina. Minä pyrin kuusi kertaa kansanedustajakasi ja vasta sitten tärppäsi. Kolkuttavalle avataan, Soini kertoi.

– Puheenjohtajan kohdalle osuva kosminen kylmyys on minulle tuttua. Katselen sillä silmällä Antti Rinteen, Juha Sipilän ja Petteri Orpon tuskaa johtajana.

Lue tästä, kuinka muut poliitikot arvioivat TimoSoinin panosta päätöksentekijänä.