Reipas muutos terveempään suuntaan – kävely ja pyöräily kasvattivat suosiotaan Helsingin seudulla

- Moni ei ehkä ymmärrä, miten helppoa talvipyöräily on ja miten paljon hyvää oloa siitä saa. Olet täysin virkeä, kun olet polkenut töihin, 20 vuotta talvipyöräilyä harrastava Mikko totesi tammikuussa. Johanna Erjonsalo

Jukka Hämäläinen

Helsingin seudun asukkaat pyöräilevät ja kävelevät entistä suuremman osan matkoistaan. Kävelyn osuus kasvoi kuudessa vuodessa 25 prosentista 29 prosenttiin ja pyöräilyn osuus 8 prosentista 9 prosenttiin.

Samaan aikaan henkilöautolla tehtyjen matkojen osuus laski 40 prosentista 39:ään ja joukkoliikennematkojen osuus 24 prosentista 22 prosenttiin.

Kävelyn ja pyöräilyn kasvuun on voinut vaikuttaa kaupunkipyörien käyttöönotto. Myös säätila todennäköisesti lisäsi kävelyn ja pyöräilyn suosiota, sillä syksy 2018 oli lämmin ja vähäsateinen, tutkijat arvioivat.

Kävelyn ja pyöräilyn suosion kasvu on olennaisin muutos, joka ilmenee viime vuonna tehdystä suuresta liikkumistutkimuksesta, jossa verrataan kulkutapojen muutosta vuodesta 2012 viime vuoteen.

Kestävien kulkutapojen eli joukkoliikenteen, pyöräilyn ja kävelyn osuus matkoista oli nyt yhteensä 60 prosenttia, kun kuusi vuotta aiemmin osuus oli 57 prosenttia.

Helsingin seudun asukkaat tekivät 40 prosenttia joukkoliikennematkoistaan bussilla. Metrolla tehtiin 25 prosenttia, junalla 24 prosenttia ja raitiovaunulla 11 prosenttia. Vuoden 2012 tutkimuksen verrattuna metron ja junan osuudet kasvoivat.

Metroa ja junien käytön lisääntyminen johtuu pääasiassa kehäradasta ja länsimetrosta.

Tutkimukseen vastasi lähes 11 000 seudun asukasta. He pitivät yhden päivän matkapäiväkirjaa liikkumisistaan.

Tutkimuskuntia olivat Espoo, Helsinki, Hyvinkää, Järvenpää, Kauniainen, Kerava, Kirkkonummi, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen, Sipoo, Siuntio, Tuusula, Vantaa ja Vihti.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Palvelut