Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sähkön hinta nousi 30 prosenttia, mutta viranomainen ei voi puuttua – Carunan 27 prosentin korotus oli erilainen tapaus

Helsinkiläinen Kari Savolainen pyysi Heleniltä tarjousta sähkölämmitteisen paritaloasuntonsa energiasta. Yllätys oli suuri, kun vuodentakaiseen verrattuna hinta oli noussut noin 30 prosenttia.

Päiväsähkön hinta oli noussut määräaikaisessa sopimuksessa 28 prosenttia 6,39 senttiin kilowattitunnilta ja yösähkö 34 prosenttia 5,34 senttiin. Savolaisen noin 15 000 kilowatin vuosikulutuksella pelkän energian hinnaksi tulee 892 euroa vuodessa, kun vuosi sitten tarjotuilla hinnoilla lasku olisi ollut 684 euroa.

– Tarjousten hinnankorotukset yhden vuoden aikana lyövät laudalta jopa sähkönsiirtoyhtiö Carunan aikanaan esittämät 27 prosentin korotukset, jotka se joutui kuhtuullistamaan kuluttajasuoja-asiamiehen vaatimuksesta, Savolainen vertaa.

Caruna ja kuluttaja-asiamies sopivat vuonna 2016 neuvotteluissa, että yhtiö jaksottaa hinnankorotuksensa pidemmälle ajanjaksolle.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston lakimiehen Jukka Kaakkolan mukaan Carunan ja Helenin tapaukset eroavat siinä, että sähkönsiirtoyhtiötä asiakas ei voi kilpailuttaa, mutta sähköntoimittajan voi. Siksi virasto ei puutu tilanteeseen.

– Sahkonhinta.fi-sivustolla voi vertailla, löytyisikö halvempi toimittaja. Varsinkin kesää kohti sähkön hinnalla on tapana laskea. Helenin korotukset ovat kieltämättä kovia, Kaakkola huomauttaa.

Savolainen ihmettelee, ettei Helsingin kaupungin omistaman Helenin korotuksista ole noussut suurempaa kohua.

Helenin hinnoittelu perustuu sähkön markkinahintaan, joka on Helenin sähkön vähittäismyynnin yksikön päällikön Jussi Mikkolan mukaan noussut talven aikana.

– Markkinahinta on noussut siksi, että päästöoikeuksien hinta ja pohjoismaisen vesisähkön hinta on noussut. Vesitilanne on ollut pitkään heikko, Mikkola perustelee.

Helen hinnoittelee myymänsä sähkön markkinahinnan mukaan.

– Näin tekevät lähes kaikki energiayhtiöt joitain pieniä tuottajia lukuun ottamatta, Mikkola sanoo.

Teknisesti Helen myy kaiken tuottamansa sähkön pörssiin. Ja ostaa kaiken myymänsä sähkön pörssistä ja myy sen edelleen asiakkaille. Helenin sähkön tuotantomäärä ylittää sähkön vähittäismyyntimäärän.

Sähkö on ollut Mikkolan mukaan viime vuodet poikkeuksellisen halpaa, ja nyt oltaisiin palattu tavanomaisemmalle tasolle.

– Tosin talven aikana oli piikki, josta on nyt tultu hieman alaspäin. Tällä hetkellä sähkön hinta sahaa pienellä liikkeellä edestakaisin. Vaihtelu on puolen sentin luokkaa kilowattitunnilta.

Tulevaisuuteen on vaikea katsoa, mutta Mikkola veikkaa, että lähikuukausina markkinahinta on laskusuunnassa.

Savolainen puolestaan kiinnittää huomiota Helenin loistavaan viime vuoden tulokseen: liikevoittoa 131 miljoonaa euroa.

– Eikö tämä mahdollistaisi maltillisempaa sähkön hinnoittelua, hän kysyy.