Paras paikka rakentaa oli Mäntsälä

Kapuliin tehtaan rakentanut Recticel hakee polyuretaanille lisää tilaa pohjoisen eristemarkkinoilla.

Tehdaspäällikkö Mika Purhonen polyuretaanin pääraaka-ainetankkien hallissa. Vasemmalla punaisissa MDI-isosyanaatti, oikealla vihreissä polyoli. Pasi Huuhtanen

Pasi Huuhtanen

– Missään ei ole ollut niin hyvä rakentaa kuin Mäntsälässä, Recticelin tehdaspäällikkö Mika Purhonen kertoo rakennusyhtiö Firan ihmisten sanoneen, kun Recticel rakennutti uutta tehdasta Kapuliin.

Recticel Insulation käynnisti eristetehtaan Mäntsälässä viime vuoden lopulla.

Yhtiöllä oli vaihtoehtoja.

– Niitä oli 10-12 eri puolella Etelä-Suomea. Paikkaa etsittiin Helsinki-Tampere- ja Helsinki-Lahti väylien varresta. Mäntsälässä järjestelyt olivat valmiina ja asiat etenivät nopeasti, Purhonen kertoo.

Kunta ja Mäntsälän yrityskehitys saavat kehut.

–Kunta auttoi meitä erittäin hyvin. Täällä on hyvä dynamiikka, Purhonen sanoo.

Sijainti on erinomainen.

– Tästä pääsee Venäjälle, Baltiaan, Ruotsiin ja Norjaan sekä tietenkin Etelä-Suomeen, jossa on 80 % meidän Suomen markkinoistamme, Purhonen luettelee.

Recticel sai Kapulin yritysalueelta juuri haluamansa kokoisen tontin. Lisäksi yrityksellä on mahdollisuus laajenemiseen. Yritys sai uuden tehtaansa viereen 7,2 hehtaarin tontin varauksen siltä varalta, että tuotteiden myynti alkaa todella laukata.

Belgialaisyrityksen Suomen tehdas on paljon haltijana Pohjois-Euroopassa. Yrityksen muut kuusi eristetehdasta ovat Ranskassa, Iso-Britanniassa, Belgiassa ja Sloveniassa.

Recticelin tavoite on vallata entistä suurempi siivu Suomen, Skandinavian, Baltian ja ehkä Venäjänkin eristemarkkinoilla lähivuosina.

Erityisesti tehdas suuntaa loivien kattojen sekä ulkoseinien betoni- ja puutalorakentamisen alueelle.

Yritys valmistaa eristelevyjä polyuretaanista. PIR-levy ei ole Suomessa kovin käytetty eriste. Polyuretaanilevyjä on kyllä ollut markkinoilla jo hyvän aikaa, enemmälti 2000-luvun alusta. Silti rakennusfirmat ja tee-se-itse -rakentajat valitsevat useimmiten mineraalivillan.

Recticel ja PIR ovat tulleet haastamaan suomalaisen eristerakentamisen.

– Eristeen lämpöteho on 30 prosenttia suurempi kuin mineraalivillan, Recticelin Pohjoismaiden kaupallinen johtaja Sami Kivistö kertoo.

Materiaali on myös hyvin kevyttä ja helppoa käsitellä. Isonkin eristelevypaketin nostaa kevyesti ja sitä on helppo leikata.

Suuri lämpöteho merkitsee suurempaa määrää hyötyneliöitä.

– Hyvin eristävällä ohuella levyllä hyötyneliöiden määrä voi nousta esimerkiksi niin, että 18 neliön sijaan saadaan 18,5 neliötä. Ero on ihan järkyttävä, kun mietitään isoja aloja, Kivistö kuvaa.

Sama pätee myös kattoihin. Yläpohjan lämmönläpäisykerroin on Suomen rakennusmääräyksissä 0.09. Recticelin laskelman mukaan siihen pääsee vajaan 25 sentin kerroksen polyuretaanilevyllä ja mineraalivillaa tarvittaan yli 41 sentin kerros.

PIR on kuitenkin kalliimpaa kuin mineraalivilla.

– Tämä maksaa neliöltä kymmeniä prosentteja enemmän kuin mineraalivilla. Kokonaisedullisuus tulee siitä, että jos ostat esimerkiksi 100 milliä PIRiä, niin joudut ostamaan lähes 150 milliä mineraalivillaa saadaksesi saman lämpötehon, Kokonaisedullisuutta tulee lisäksi hyötytilalla, Kivistö sanoo.

Mineraalivillan etu on se, että se on täysin palamaton.

– Ne ovat A1- tai A2-tuotteita. Tämän luokitus on Bs-1,d0, eli paras A-luokan eli täysin palamattoman jälkeen.

Luokitus tarkoittaa, että levyn osallistuminen paloon on hyvin rajoitettu, savuntuotto erittäin vähäistä eikä palavia pisaroita tai osia esiinny.

Eriste on synteettinen öljypohjainen materiaali. Miten se soveltuu ympäristötietoisen rakentajan valinnaksi?

– Ympäristöystävällisyys tulee pitkästä elinkaaresta. Tuote kestää jopa 50 vuotta. Lisäksi materiaalia kuluu vähemmän, kun lämmöneristävyyskyky on hyvä, Kivistö sanoo.

– .Polyuretaani tehdään öljynjalostuksen ylijäämätuotannosta, samantyyppisistä raaka-aineista mitä muoviteollisuus käyttää, tekninen päällikkö Jaana Pullola kertoo.

– Tärkein seikka ympäristöön vaikuttava seikka on PIRin lämmöneristävyys. Kun on hyvä energiatehokkuus, säästetään lämmitysenergiakuluja, hän jatkaa.

Lisäetu on keveys.

– Sen takia muut rakenteet voidaan rakentaa keveämmiksi ja säästetään materiaaleja.

Recticel

Belgialainen pörssiyhtiö, monialayritys Recticel on polyuretaanin markkinajohtajia Euroopassa.

Aloitti vuonna 1778 ruudin valmistuksella.

Hyvin eurooppalainen, 93 % nettomyynnistä tulee Euroopasta.

Lähes 8000 työntekijää 28 maassa.

Mäntsälässä valmistettavan levyn lambda-arvo on 0.022. Mineraalivillan lambda-arvo on tyypillisesti 0.037. Mitä pienempi arvo, sitä parempi eristyskyky.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu