Neljä koiranpentua jouduttiin lopettamaan – Eläinlääkäriltä suora ohje pentutehtailun kitkemiseksi: "Muuten tämä ralli jatkuu"

PENTUTEHTAILU: Toukokuussa Länsisatamassa tehtiin valvontaisku. Koiria jouduttiin jopa lopettamaan. Yksinkertaisella reseptillä pentutehtailu saataisiin kuriin, sanoo eläinlääkäri.

Läänineläinlääkäri Sari Haikka (vas.) oli yhdessä lääkärikollega Jessica Löfgren-Erikssonin kanssa toukokuussa Länsisatamassa tarkistamassa Suomeen tulevia koiria. Kuvan koiralta luettiin mikrosiru. Kaikki oli kunnossa. Helsingin satamassa tehtiin toukokuussa valvontaisku. Sanna Jompero

Sanna Jompero

Toukokuussa Helsingin Länsisatamaan saapui auto, jota kuljetti liettualaistaustainen nainen. Autossa oli lisäksi neljä koiranpentua.

Satamassa oli samaan aikaan meneillään Etelä-Suomen aluehallintoviraston matkustajaliikenteen pistokoe.

Tarkastuksessa koirilta puuttui vaadittuja tuontiasiakirjoja ja lupia, kuten ekinokokkilääkitys, rabiesrokotus ja passi. Koirat jouduttiin lopettamaan, koska niiden alkuperästä ollut tietoa. Koiria oltiin tuomassa myyntiin Suomeen. Kolme koirista oli alle 8-viikkoisia.

– Laiton pentukauppa on todella iso ongelma. Valvonnassa jää kiinni vain aivan jäävuoren terävin kärki. Ei voida puhua edes jäävuoren huipusta, kertoo läänineläinlääkäri Sari Haikka

Ilmoitus epäillystä laittomasta pentukaupasta viranomaisille voi tulla esimerkiksi eläinlääkäriasemilta ja Tullista. Yksittäiset ihmiset tekevät ilmoituksia valvontaeläinlääkärille, Tulliin, poliisille ja aluehallintovirastoon.

Toukokuisessa valvontaiskussa 11 koiran omistajalle annettiin määräys eristää eläimet ja hoitaa asiakirjat kuntoon. Valvontaiskussa tarkastettiin 38 eläintä, joista 36 oli koiria.

– Valvontatulos oli niin surullisen surkea, että valvontaa on satamissa lisättävä. Pyrimme venymään niin, että iskuja tullaan jatkossa tekemään resurssien puitteissa useampia vuodessa, Haikka toteaa.

Suurin ongelma pentukaupassa on, että koirilta puuttuvat asianmukaiset rokotukset ja matolääkitykset. Pennut saattavat sairastua parvo-virukseen. Suomeen rabies-alueelta tuodut katukoirat saattavat levittää raivotautia eli rabiesta, joka voi tarttua puremasta ihmiseen jo kaksi viikkoa ennen oireiden alkua. Vesikauhu voi tarttua myös pisaratartuntana syljestä limakalvojen tai rikkinäisen ihon kautta.

Suomessa on jo pitkään kampanjoitu laitonta lemmikkieläinkauppaa vastaan. Haikan mukaan resepti ilmiön kitkemiseksi olisi erittäin helppo.

– Se on ostaja. Ostajan tulisi kysyä myyjältä TRACES-todistusta tai käydä ainakin kaksi kertaa katsomassa sekä pentua että imettävää emää paikan päällä. Pentutehtailijoilla tällaiseen ei ole aikaa.

Todistus on käytössä koko EU:n alueella. Se puuttuu laitonta pentukauppaa pyörittäviltä poikkeuksetta aina.

Toisesta EU-maasta tulevalla koiralla tulee olla myös EU-passi, joka täsmää koiran tunnistemerkintään sekä ekinokokkilääkitys ja rabiesrokotus tai rabiesvakuus.

– Valvontaa tehdään, mutta ihmisten tulee ymmärtää, että tässä on viime kädessä kyse ostajan ostopäätöksestä ja vastuusta. Muuten tämä ralli jatkuu, Haikka lataa.

Koiran lyhyt odotusaika ja halpa hinta ovat tyypillisiä merkkejä siitä, että kyse on pentutehtailusta.

Helsinginkäräjäoikeus tuomitsi toukokuussa vuosia jatkuneesta koiranpentujen salakuljetusvyyhdissä kolme ihmistä eri pituisiin tuomioihin. Vuosien 2014–2016 aikana kolmikko toi Virosta Suomeen yhteensä 490 pentua.

39-vuotias virolaistaustainen nainen tuomittiin kahdeksasta petoksesta, salakuljetuksesta ja eläinsuojelurikoksesta vuodeksi vankeuteen. Nainen määrättiin eläintenpitokieltoon vuoteen 2029 asti.

Naisen aviomies tuomittiin salakuljetuksesta ja eläinkuljetusrikkomuksesta päiväsakkoihin sekä eläintenpitokieltoon vuoteen 2026 asti. Lisäksi 42-vuotias mies sai päiväsakkoja salakuljetuksesta ja eläinsuojelurikoksesta.

Valtiolle nainen tuomittiin menettämään rikoksen tuottamaa taloudellista hyötyä 94 000 euroa ja maksamaan 21 400 euroa yhteisvastuullisesti miehensä kanssa.

Korvauksia tuomittiin maksamaan myös yhdeksälle pennun ostaneelle naiselle yli 10 000 euroa. Osa pennuista kuoli. Tuomiot eivät ole lainvoimaisia.

Toimintaa pyöritettiin ainakin Östersundomista vuokratusta omakotitalosta sekä viikkiläisestä kerrostalosta.

– Tämä on hyvin tyypillinen tapaus. Myyjä esiintyi eri nimillä. Tein ensimmäisen kerran naisesta tutkintapyynnön poliisille jo vuonna 2012, sanoo Haikka ja toteaa, että pentutehtailua on erittäin vaikea saada loppumaan, vaikka osa tekijöistä jäisikin kiinni.

– Näitä sarjasalakuljettajia on pilvin pimein. Poliisilla ei ole resursseja valvoa riittävästi tätä toimintaa. Oletettavaa on, että tämäkin toiminta jatkuu. Alkuperäiset tekijät ovat rekrytoineet jo muuta toimijoita. Taloudelliset voitot ovat niin suuret.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu