Rahaa oppimateriaaleihin, tukiaika pitenee... – Kelalta hyviä uutisia opiskelijoille

Lukion oppikirjat voivat maksaa tuhansia euroja. Se voi olla vähävaraiselle perheelle liikaa. arkisto/Kaisa Paastela

Tiina Örn

Pienituloisten perheiden opiskelijoille ryhdytään maksamaan opintorahan oppimateriaalilisää, tiedottaa Kela. Muutos tulee voimaan elokuun alussa.

Opintorahan oppimateriaalilisää voi saada ammatillista tai lukiokoulutusta opiskeleva nuori, jonka vanhempien tulot ovat enintään 41 100 euroa vuodessa. Oppimateriaalilisä on 46,80 euroa kuukaudessa.

Lisää voi saada vanhempansa luona asuva alle 20-vuotias ja muualla asuva alle 18-vuotias. Myös alle 17-vuotias opiskelija voi saada oppimateriaalilisää, vaikka hän ei voi saada muuta opintorahaa.

Toisen asteen opintojen opintotukeen tulee elokuun alussa myös muita parannuksia: lukio-opintojen opintotukiaika pitenee 10 kuukauteen lukuvuodessa eivätkä vanhempien tulot enää vaikuta itsenäisesti asuvien alle 18-vuotiaiden opintotukeen.

Vanhempien tulot kuitenkin vaikuttavat elokuun jälkeenkin paitsi opintorahan oppimateriaalilisään myös opintorahan vähävaraisuuskorotukseen ja joissain tilanteissa opintolainan valtiontakauksen myöntämiseen.

Opiskelijoiden tukeminen on myös tulevan hallituksen asialistalla. Tuleva hallitus pohtii toisen asteen koulutuksen muuttamista maksuttomaksi. Tällöin oppimateriaalit olisivat oppilaille maksuttomia sekä lukiossa että ammattikouluissa

Lisätietoja muutoksesta ja opintotuen hakemisesta: www.kela.fi/opintotuki

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu