EVA: Hallituksen työllisyystavoitteen saavuttamiseksi tarvitaan Kiky kakkonen – sitä ei kuitenkaan halua

Milla Asikainen

Elinkeinoelämän valtuuskunnan mukaan hallituksen työllisyystavoite edellyttäisi uutta kilpailukykysopimusta, Kiky kakkosta.

Antti Rinteen (sd.) hallitus on asettanut tavoitteekseen 75 prosentin työllisyysasteen vuoteen 2023 mennessä. Työllisyyden parantuminen on keskeinen pohja, jolle hallitus koko budjettinsa rakentaa.

EVA katsoo hallitusohjelmasta puuttuvan konkreettiset keinot työllisyystavoitteen saavuttamiseksi. Hallitus myös siirtäisi vastuun työllisyystavoitteen saavuttamisesta kolmikantaiseen valmisteluun työmarkkinajärjestöille.

Juha Sipilän (kesk.) hallitus solmi paljon keskustelua herättäneen kilpailukykysopimuksen vuonna 2016 parantaakseen Suomen kilpailukykyä ja työllisyyttä. Sopimus johti muun muassa työaikojen pidentymiseen, palkkatason jäädyttämiseen ja lomarahojen leikkauksiin.

EVA:n ehdottama Kiky kakkonen hillitsisi Suomen vientiteollisuuden palkkakustannusten kasvun kilpailijamaita pienemmäksi tuottavuuskehitys huomioiden. Muiksi mahdollisiksi työllistämistoimiksi se mainitsee muun muassa eläkeputken kiristämisen ja työtulovähennyksen kasvattamisen. EVA kuitenkin lisää, että kaikkiin toimenpiteisiin liittyy jokin ongelma – ne ovat joko kalliita, vaikuttavuudeltaan vähäisiä tai niistä on vaikeaa päästä yhteisymmärrykseen. Esimerkiksi vaikuttavuudeltaan tehokkainta Kiky kakkosta eivät halua työntekijät eivätkä työnantajat.

EVA huomauttaa, ettei mittavia menonlisäyksiä kaavaillut hallitus tule saavuttamaan julkisen talouden tasapainoa vaalikauden loppuun mennessä, ellei sen tavoite 75 prosentin työllisyysasteesta täyty. EVA:n mukaan hallituksen finanssipolitiikka on turhan elvyttävää ja menonlisäykset olisi parempi säästää matalasuhdanteeseen.

– Elinkeinoelämä saa hallitusohjelmasta laihat eväät. Yksityisten investointien ja yrittämisen kannustimet sivuutetaan ohjelmassa. Hallitusohjelman perusteella Rinteen hallitus on heikosti valmistautunut suhdanteen kääntymiseen ja jättää kestävyysvajeen hoitamisen tuleville sukupolville, arvostelee EVA:n johtaja Emilia Kullas.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu