Mäntsälän uusi apteekki on kauppakeskusapteekki

Apteekkari Vesa Kujala avaa apteekin Mäntsälään elokuun lopulla. Pasi Huuhtanen

Pasi Huuhtanen

Mäntsälän Uusi apteekki avaa ovensa elokuun loppupuolella. Kirkonkylä saa toisen apteekkinsa, kun apteekkari Vesa Kujala avaa liikkeensä ovet Mäntsälän Citymarketin kauppakäytävällä.

Kujala pääsi valitsemaan apteekin paikan useista vaihtoehdoista.

– Selkeää oli, että tähän johonkin keskustan lähelle apteekki on järkevää laittaa, sillä tässä ihmiset liikkuvat, vaikka asuisivatkin muualla.

Kujala kertoo etsineensä paikkaa, joka on luontainen asioimiskeskus kuntalaisille.

 – Joskus viranomainen haluaa varmistaa, että apteekit eivät sijaitse ihan vieri vieressä ja asettaa rajoituksia uuden apteekin sijainnille. Mäntsälässä tarkemmalle sijainnin ohjaukselle ei nähty tarvetta.

Kujala kertoo etsineensä paikkaa, joka on luontainen asioimiskeskus kuntalaisille.

Citymarket houkutti muun muassa siksi, että samassa tilassa on muita liikkeitä.

– Ja lisäksi siinä on parkkihalli. En tiedä paljonko sillä on merkitystä Mäntsälässä. Mutta joka tapauksessa parkkitilaa löytyy.

Uuden apteekin profiili on kauppakeskusapteekki.

– Ykkösapteekilla on hyvä markkinapaikka nykysijainnillaan. Se on lähellä esimerkiksi terveyskeskusta. Itse lähdin miettimään, että mitä muuta asiointia ihmisillä on. Jos on kaupassakäyntiä, postissa asiointia, mahdollisesti Alkossa asiointia, niin voisi olla järkevää, että samoilla jaloilla pääsisi hoitamaan apteekkiasiat.

Tuohon aikaan Citymarketilla ei ollut vapaita tiloja.

– Kysäisin asiaa Keskolta ja he kiinnostuivat järjestämään asiaa. Melko pian palaset alkoivat loksahdella kohdalleen.

Verkkoasiointi on iso lisä apteekin käyttötapoihin lähivuosina. Lääkkeiden verkkomyynti ei ole tuntemattomien pillereiden ostamista epämääräiseltä tavarantoimittajalta, vaan verkossa toimivat lailliset lähiapteekit.

– Tarkoitan lähiverkkokauppaa. Näkisin toimivana sen, että Suomessa on useita apteekkeja, joilla on verkkokauppa, ja ne palvelevat lähellä. Nopeasti tarvittavia lääkkeitä ei voi rahdata kaukaa.

– Kun Mäntsälässä on pienempiä kyliä vähän kauempana eikä kaikilla kyläläisillä ole käytettävissä autoa, niin on hyvä että tarjotaan vaihtoehtoinen kanava myös heille.

Verkkoasiointi ei välttämättä vaadi netin käyttöä.

Nettiin kirjautumisen ei pidä olla ainoa vaihtoehto tällaiselle kaupankäynnille. Näen verkkokaupan vähän laajempana asiana. Kotisairaanhoito voi olla tässä auttamassa. Lisäksi voidaan käyttää sekä puhelintilauksia että jotakin koodijärjestelmää, Kujala miettii.

Asiakas on pystyttävä tunnistamaan esimerkiksi henkilökohtaisella koodilla.

– Lääkkeissä on se haaste, että jos haluaa tilata apteekin verkkokaupasta lääkkeitä, niin se edellyttää vahvaa tunnistautumista. Tarvitaan esimerkiksi pankkitunnuksia. Tämä saatetaan kokea hankalaksi ja lääkkeiden verkkokauppa on osin tämän vuoksi vielä melko pientä.

Kujala uskoo nopeaan muutokseen.

– Kun katsoo miten nopeasti tekniikka kehittyy, niin viiden, etenkin kymmenen vuoden päästä apteekin verkkoasiointi on varmasti laajempaa.

Myös hoidollisia asioita voisi tarjota apteekeissa nykyistä enemmän.

– Ihmiset käyvät paljon useammin apteekissa kuin lääkärillä. Samoilla käynneillä olisi mahdollista tehdä myös hoitoon liittyviä asioita, pienenä esimerkkinä verenpaineen mittauksia, Kujala sanoo.

Hän kannattaa yhteistyötä terveyspalveluja tarjoavien kanssa. Potilas päättäisi, laittaako hän apteekissa saadun hoidon tiedot viranomaisten ylläpitämään Omakanta-järjestelmään.

Kujalan apteekki kuuluu Pharma Fellows-ketjuun. Pharma Fellowsissa ketju ei puutu yksittäisen apteekin toimintaan, vaan jokainen on oman näköisensä. Uusi apteekkikin hakee omanlaisensa tavan toimia.

– Ketjun ideana on, että tehdään yhteistä asiakaslehteä ja sitä kautta jaetaan kustannuksia. Ketju ei näy sen kummemmin apteekin asiakkaille.

Ketjukorttia Pharma Fellowsilla ei ole omaa ketjukorttia. Kujala aikoo kuitenkin luoda oman järjestelmän kanta-asiakkaille.

– Luon oman sairausvakuutuskorttiin pohjautuvan kanta-asiakasjärjestelmän apteekin tuleville kanta-asiakkaille, Kujala kertoo.

Vesa Kujala

Syntynyt vuonna 1967

Kotoisin Alahärmästä, joka on nykyään osa Kauhavaa.

Toiminut tätä ennen Lauttiksen apteekin proviisorina Lauttasaaressa sekä Apteekkariliitossa ja lääketeollisuudessa..

Uuteen apteekkiin tulee kymmenkunta työntekijää.

Apteekki on auki viikon jokaisena päivänä, mutta ajat tarkentuvat vielä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää