Museoautojen tarinat kiehtovat

Antti Seppälän omistama Buick oli näyttelyn aatelia. Ikää autolla on 61 vuotta. Lasse Herrala

toimitus

Museoautojen näyttely sai jo 13. kerran liikkeelle arviolta lähes tuhanteen kohoavan tutustujajoukon.

Kesäsää kirvoitti nauttimaan autoista mopoihin, eri malleihin, värien maailmaan ja muotoilun kehitykseen.

– Näyttely on myös alan tuntijoiden kohtaamispaikka, tietää tapahtuman järjestelyistä vastannut Merja Niinitanner- Liukkonen Mäntsälän moottorikerhosta.

Moni on tuonut autonsa näytille jo useampana vuonna. Yleisökin saapuu uskollisesti paikalle. Näytteilleasettajia oli yli sata.

Antti Seppälä on ajanut entisen S-Marketin pihaan Buick Specialin vm. 1959. Auto erottuu muista värillään. Se on vaalean vihertävä, Seppälän mukaan sävy on spraygreen.

– Buick on lähtöisin Mainesta Yhdysvalloista. Sieltä se on kulkeutunut Halifaxiin ja välittäjän tuomana Suomeen. Minua viehätti autossa väri ja ulkoinen ilme, miettii Seppälä.

– Onhan se tyypillinen amerikkalainen sen ajan luksusauto.

Seppälä on huoltanut autoa pieteetillä. Hattuhylly on saanut uuden verhoilun ja tietysti akkuja, renkaita ja moottoria on huollettu. Pääosin on selviydytty alkuperäisosin.

– Mittarissa on noin 50 000 ajokilometriä. Kesäisin ajan sillä noin 7 000 kilometriä. Kun teitä aletaan suolata, auto siirtyy autotalliin. Näin ehkäistään ruostumista.

Pornaislaisen Markku Koskisen Vanaja Vak 4000 -kuorma-autossa on alkuperäiset rekisterikilvet.

Suomessa valmistettu auto on alun perin rekisteröity Riihimäen kauppalan rakennusosuuskunnalle.

Kahden muun henkilön kautta omistus siirtyi Koskiselle vuonna 2002. Hän jatkoi entisöintiä. Auto on museokatsastettu viime vuonna.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu