Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Älä tee tätä virhettä lentokentällä – "Käynnistää aina viranomaiskoneiston"

Helsinki-Vantaan lentoaseman turvatarkastuksessa esitetyt perättömät pommiuhkaukset ovat työllistäneet lentoaseman turvallisuushenkilöstöä ja poliisia alkuvuoden aikana.

Jokainen lentoliikenteeseen tai lentoasemaan liittyvä uhka tai uhkaan viittaaminen otetaan poliisissa aina tosissaan.

– Jokainen uhkaus käynnistää viranomaiskoneiston. Perättömän sutkautuksen esittänyt henkilö otetaan poliisin huostaan, puhutetaan, laaditaan rikosilmoitus ja tehdään siihen liittyvät esitutkintatoimenpiteet. Henkilö voidaan esimerkiksi ottaa kiinni asian selvittämiseksi, poliisista kerrotaan.

Itä-Uudenmaan poliisin ylikomisario Jussi Huhtelan mukaan alkuvuoden puhutuksissa on selvinnyt, että uhkauksen esittänyt henkilö on toiminut hetken mielijohteesta tai esittänyt asian vitsinä. Poliisi haluaa muistuttaa, että pommi ei sovi pilaksi.

– Lentoasemalla on ensiarvoisen tärkeää turvata lentoliikenteen ja matkustajien turvallisuus kaikissa muodoissaan. Pienikin poikkeus- tai häiriötilanne voi vaikuttaa lentoliikenteeseen ja lentoaseman toimintaan, poliisista kerrotaan.

Poliisin mukaan uhkaus voi pahimmillaan aiheuttaa lennon viivästymiseen, josta uhkauksen esittäjälle saattaa aiheutua rikosoikeudellisia seuraamuksia ja korvausvaatimuksia.

Edellisen kerran matkustajan vitsi johti poliisihälytykseen Helsinki-Vantaalla maaliskuussa. Tuolloin virkailija oli kysynyt mieheltä, onko hänen seurassaan olevalla naisella laukussaan akkuja, varavirtalähteitä tai muita vastaavia esineitä. Mies oli sanonut, että laukussa on pommi. Laukusta ei löytynyt mitään. Poliisi tutki asiaa perättömänä vaarailmoituksena.

Tammikuussa lentokentän asiakas ilmoitti virkailijalle, että hänen matkalaukussaan on räjähteitä. Rikosnimike tässäkin tapauksessa oli perättömän vaarailmoituksen tekeminen.

Viime vuoden helmikuussa pommiuhka kohdistui SAS:n Helsinki-Vantaalta Tukholmaan lähdössä olevalle reittilennolle. Lentokone tyhjennettiin matkustajista, eikä poliisi löytänyt koneesta räjähteitä.