Yli puolet ei tunne "aurinkosyöpää", johon sairastuu 1 700 suomalaista vuosittain – sairastumisriskissä UV-säteilylle altistuneet

Nuoresta saakka paljon ulkona oleilleet henkilöt, jotka eivät ole suojanneet ihoaan UV-säteilyltä, ovat merkittävässä sairastumisriskissä okasolusyöpään myöhemmällä iällä. Kuvituskuva. Mutila Tiina

Crista Lassfolk-Feodoroff

Auringon haitat eivät edelleenkään huolestuta kaikkia suomalaisia: noin joka kahdeksas on sitä mieltä, että ihon suojaaminen auringolta ei ole tärkeää.

Sukupuolten välillä on selvä ero: naisista noin puolet pitää ihon suojaamista auringolta erittäin tärkeänä, kun miehistä näin ajattelee noin kolmannes.

Sukupuolesta riippumatta suomalaiset ovat tietämättömiä sen suhteen, että auringon UV-säteily voi aiheuttaa muitakin sairauksia kuin melanoomaa.

Tosiasiassa muut ihosyöpätyypit, okasolusyöpä ja tyvisolusyöpä, ovat melanoomaa yleisempiä.

Selvin yhteys UV-säteilylle altistumiselle on okasyövällä eli "aurinkosyövällä".

Okasolusyöpä on kuitenkin tuntematon yli puolelle suomalaisista, selviää ylikansallisen lääketieteen yrityksen Sanofin tilaamasta kyselystä.Okasolusyöpään sairastutaan yleensä pitkäaikaisen altistumisen seurauksena.

– Nuoresta saakka paljon ulkona oleilleet henkilöt, jotka eivät ole suojanneet ihoaan UV-säteilyltä, ovat merkittävässä sairastumisriskissä nimenomaan okasolusyöpään myöhemmällä iällä, koska he ovat altistuneet pitkäaikaisesti auringon UV-säteilylle, onkologian lääketieteellinen johtaja Lotta Vassilevlääkeyhtiö Sanofilta kertoo tiedotteessa.

Okasolusyöpään sairastuu vuodessa noin 1 700 suomalaista. Siitä huolimatta okasolusyöpä ja sen aiheuttamat näkyvät ihomuutokset tunnetaan huonosti.

Okasolusyövän oireet ovat hyvin erilaiset kuin melanooman: okasolusyöpä voi näkyä iholla esimerkiksi punertavana ja hilseilevänä ihon paksuuntumana, parantumattomana haavana tai syylämäisenä kasvaimena.

Joskus okasolusyöpä ilmaantuu pitkäaikaiseen haavaumaan tai vaurioituneelle iholle.

– Okasolusyövän ihomuutoksia ei aina pidetä vakavina, vaan niiden voidaan ajatella olevan esimerkiksi ihottumaa tai parantumattomia haavoja, Lotta Vassilev kertoo.

Suurin osa sairastuneista on iäkkäitä. Okasolusyöpä todetaan yleensä paikallisessa vaiheessa ja saadaan hoidettua, mutta jos hoito viivästyy, syöpä voi levitä etäpesäkkeinä tyypillisesti ensin imusolmukkeisiin ja sitten esimerkiksi keuhkoihin. Myös paikallisesti edennyt okasolusyöpä voi olla henkeä uhkaava.

Okasolusyöpää esiintyy eniten niillä kehon alueilla, joihin auringonvalo osuu: kasvoissa, päälaella, rintakehällä, hartioissa ja yläraajoissa. Myös korvalehden reuna ja huulten iho ovat okasolusyövän tyyppipaikkoja.

Ensisijainen hoito on leikkaus. Täydentävää sädehoitoa annetaan tarvittaessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu