Uusi pykälä törkeästä lapsenraiskauksesta tuo kovempia rangaistuksia – "Helsingissä tietoon muutamia tapauksia"

Alakoululaisten kokema ahdistus ja mielialaongelmat ovat kasvaneet viimeisen kahden vuoden aikana, kertovat kouluterveyskyselyt. Kuvituskuva. Arkisto / Johanna Erjonsalo

toimitus

Helsingin poliisin tietoon on tullut keväällä muutamia tapauksia, joissa tekijää epäillään törkeästä lapsenraiskausta.

Helsingin poliisi tiedotti tapausten paljastumisesta torstaina. Poliisin mukaan tapausten yksityiskohtia ei kommentoida julkisuuteen.

Sen sijaan poliisi kertoo yleisellä tasolla, että uusi lakimuutos törkeästä lapsenraiskauksesta tuli voimaan 15. huhtikuuta.

Törkeästä lapsenraiskauksesta tuomitaan, kun teko täyttää sekä törkeän raiskauksen että törkeän lapsen seksuaalisen hyväksikäytön tunnusmerkistön.

– Kahdesta rikoksesta tuli tavallaan yksi, aiempaa ankarammin sanktioitu rikos, kertoo seksuaalirikosasioiden tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Saara Asmundela Helsingin poliisilaitoksen tiedotteessa.

Uusi säädös voi Asmundelan mukaan tuoda tekijälle entistä kovemman rangaistuksen.

Aiemmin samaa tekoa on tutkittu kahtena eri rikoksena, joiden vähimmäisrangaistukset ovat olleet törkeän raiskauksen osalta kaksi vuotta ja törkeän lapsen seksuaalisen hyväksikäytön osalta vuosi vankeutta. Törkeän lapsenraiskauksen minimirangaistus on neljä vuotta vankeutta.

Törkeän lapsenraiskauksen enimmäisrangaistus on 12 vuotta vankeutta.

Oikeusministeriön mukaan uuden säännöksen lähtökohtana on, että lapsi ei voi koskaan antaa pätevää suostumusta sukupuoliyhteyteen aikuisen kanssa.

Lapsiin kohdistuneet seksuaalirikokset ovat puhuttaneet viime aikoina. Osa oikeusoppineista on hämmästellyt muun muassa tuomiota, joissa aikuinen mies vapautui raiskaussyytteestä, sillä perusteella, ettei uhrina ollut 10-vuotias tyttö vastustellut tekoa.

Pirkanmaan käräjäoikeus ja Turun hovioikeus tuomitsivat miehen törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä 3 vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Korkein oikeus hylkäsi valitusluvan, jossa vaadittiin, että mies tuomittaisiin myös törkeästä raiskauksesta.

Törkeää lapsenraiskausta koskevaa säännöstä sovelletaan väkivaltaa käyttäen tehtyjen raiskausten lisäksi myös tilanteisiin, joissa lapsi on kykenemätön puolustamaan itseään taikka muodostamaan tai ilmaisemaan tahtoaan.

– Käytännössä tämä voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että joku tunkeutuu sormella sammuneen 15-vuotiaan sukupuolielimeen. Ihmiset eivät toisinaan tunnu tietävän, että raiskaustunnusmerkistössä tarkoitettu sukupuoliyhteys voi toteutua ilman, että sukupuolielimeen työnnetään toinen sukupuolielin. Raiskaus voidaan tehdä myös käsin tai jollain esineellä, Asmundela muistuttaa tiedotteessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu