Poliisilta kelivaroitus: Hyvällä säällä pahimmat onnettomuudet

Kuvituskuva liikennevalvonnasta ja puhallutuksesta. Arkisto/armi salonen

Tanja Kuisma

Itä-Uudenmaan poliisi valvoo huomattavalla määrällä poliisipartioita juhannusliikennettä etenkin 7- ja 4-tiellä, jotka ovat eteläisen Suomen tieliikenteen pääväylät.

Poliisi valvoo juhannusliikennettä näkyvästi keskiviikosta sunnuntaihin eri tieosuuksilla, ja myös alueen kesämökkipaikkakunnilla. Valvonnassa on etenkin ajotapa ja nopeudet.

– Pahoja ruuhkia pääteille ei odoteta, mutta mahdollinen peräänajo tai muu onnettomuus muuttaa tilanteen pysähteleviksi tai seisoviksi jonoiksi, ylikomisario Harri Auvinen sanoo.

– Pyrimme tiedottamaan juhannusviikonloppuna Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen Twitterissä liikenteen sujumisesta ja mahdollisista onnettomuuksista.

Aurinkoinen unelmasää ei ole tieliikenteen sujumisen puolella. Ylikomisario Timo Leppälä antaakin Itä-Uudenmaan poliisin kelivaroituksen.

– On niin hyvä keli, ja silloin tapahtuvat pahimmat onnettomuudet. Talvella ihmiset osaavat ajaa varovasti, mutta aurinkoisella kesäsäällä sattuu eniten, kun nopeudet kasvat ja huomio herpaantuu. Tämä on meillä poliisissaja tutkijalautakunnan jäsenten kanssa todettu monesti.

Tehovalvonta alkaa keskiviikkoaamusta. Liikenne kiihtyy puolen päivän jälkeen koko 7- ja 4-tien matkalla.

– Osa lähtee jo keskiviikkoiltana vapaille. Torstai on varmasti vilkkain päivä, ja siihen on poliisi panostanut eniten. Jonkun verran liikennettä on myös perjantaina aamupäivällä.

Erityinen riskiryhmä ovat nuoret tielläliikkujat, joilla riskikäyttäytyminen liikenteessä liittyy yleensä kesätapahtumiin ja muuhun vapaa-ajan viettoon.

Kesä-elokuussa tapahtuu liki kolmannes koko vuoden liikennekuolemista. Tyypillisimmillään se on tieltä suistuminen useinmiten alemmalla tieverkolla.

Ylikomisario Harri Auvisen mukaan suistumisten taustalla on hyvin usein ylinopeus tai rattijuopumus.

– Kenenkään ei pidä mennä päihteiden vaikutuksen alaisena ajamaan eikä myöskään istahtaa päihtyneen kuljettajan kyytiin.

Vinkkejä tavaroiden lastaamiseen

Matkatavarat pitää pakata auton tavaratilaan. Matkustamo on tarkoitettu matkustajille. Lastaa ensin painavimmat ja tue ne hyvin, sido irtain kuormaliinoilla tai -verkolla.

Jos käytät peräkärryä tai suksiboxia, tee kuormaus oikein ja tarkista painorajat. Esimerkiksi Liikenneturvan verkkosivuilta löytyy paljon hyviä ohjeita peräkärryn kuormaamiseen.

Peräkärryä vedettäessä on ajonopeuden lisäksi kiinnitettävä huomiota kärryn kuntoon, valoihin ja rengaspaineisiin. Peräkärryä vetävällä autolla saa ajaa korkeintaan 80 km/h riippumatta siitä, ajaako kärry tyhjänä vai täyteen lastattuna.

Rajoitus koskee myös moottoriteitä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu