Poliisilta kelivaroitus: Hyvällä säällä pahimmat onnettomuudet

Kuvituskuva liikennevalvonnasta ja puhallutuksesta. Arkisto/armi salonen

Tanja Kuisma

Itä-Uudenmaan poliisi valvoo huomattavalla määrällä poliisipartioita juhannusliikennettä etenkin 7- ja 4-tiellä, jotka ovat eteläisen Suomen tieliikenteen pääväylät.

Poliisi valvoo juhannusliikennettä näkyvästi keskiviikosta sunnuntaihin eri tieosuuksilla, ja myös alueen kesämökkipaikkakunnilla. Valvonnassa on etenkin ajotapa ja nopeudet.

– Pahoja ruuhkia pääteille ei odoteta, mutta mahdollinen peräänajo tai muu onnettomuus muuttaa tilanteen pysähteleviksi tai seisoviksi jonoiksi, ylikomisario Harri Auvinen sanoo.

– Pyrimme tiedottamaan juhannusviikonloppuna Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen Twitterissä liikenteen sujumisesta ja mahdollisista onnettomuuksista.

Aurinkoinen unelmasää ei ole tieliikenteen sujumisen puolella. Ylikomisario Timo Leppälä antaakin Itä-Uudenmaan poliisin kelivaroituksen.

– On niin hyvä keli, ja silloin tapahtuvat pahimmat onnettomuudet. Talvella ihmiset osaavat ajaa varovasti, mutta aurinkoisella kesäsäällä sattuu eniten, kun nopeudet kasvat ja huomio herpaantuu. Tämä on meillä poliisissaja tutkijalautakunnan jäsenten kanssa todettu monesti.

Tehovalvonta alkaa keskiviikkoaamusta. Liikenne kiihtyy puolen päivän jälkeen koko 7- ja 4-tien matkalla.

– Osa lähtee jo keskiviikkoiltana vapaille. Torstai on varmasti vilkkain päivä, ja siihen on poliisi panostanut eniten. Jonkun verran liikennettä on myös perjantaina aamupäivällä.

Erityinen riskiryhmä ovat nuoret tielläliikkujat, joilla riskikäyttäytyminen liikenteessä liittyy yleensä kesätapahtumiin ja muuhun vapaa-ajan viettoon.

Kesä-elokuussa tapahtuu liki kolmannes koko vuoden liikennekuolemista. Tyypillisimmillään se on tieltä suistuminen useinmiten alemmalla tieverkolla.

Ylikomisario Harri Auvisen mukaan suistumisten taustalla on hyvin usein ylinopeus tai rattijuopumus.

– Kenenkään ei pidä mennä päihteiden vaikutuksen alaisena ajamaan eikä myöskään istahtaa päihtyneen kuljettajan kyytiin.

Vinkkejä tavaroiden lastaamiseen

Matkatavarat pitää pakata auton tavaratilaan. Matkustamo on tarkoitettu matkustajille. Lastaa ensin painavimmat ja tue ne hyvin, sido irtain kuormaliinoilla tai -verkolla.

Jos käytät peräkärryä tai suksiboxia, tee kuormaus oikein ja tarkista painorajat. Esimerkiksi Liikenneturvan verkkosivuilta löytyy paljon hyviä ohjeita peräkärryn kuormaamiseen.

Peräkärryä vedettäessä on ajonopeuden lisäksi kiinnitettävä huomiota kärryn kuntoon, valoihin ja rengaspaineisiin. Peräkärryä vetävällä autolla saa ajaa korkeintaan 80 km/h riippumatta siitä, ajaako kärry tyhjänä vai täyteen lastattuna.

Rajoitus koskee myös moottoriteitä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mäntsälän ja Pornaisten välisen tien päällystetyöt jatkuvat syyskuun alkuun
 2. Ehnroosilla koulu alkaa rakennus- työmaan vieressä
 3. Niemelle kuusi mitalia yleisurheilun piirimestaruuskisoista
 4. Pekka Vasalalle nimikkokilpailu
 5. Hevosavusteista hyvinvointia – apua vaikka itseluottamuksen vahvistamiseen
 6. Esitutkinta valmistui: Naamiomiesten Espoossa tavoittelemasta kontista löytyi "tiiliskivinä" 176 kiloa kokaiinia – arvo 25 miljoonaa euroa
 7. Asiantuntijan mukaan lapsen ylivilkkauden takana voikin olla heikentynyt näkö – "Runsas ruutuaika rasittaa silmiä"
 8. Miten puhua nuorelle koronaviruksesta? MLL neuvoo vanhempia olemaan rohkaisevia, mutta realistisia – ja muistuttamaan koulujen ohjeiden noudattamisesta
 9. USU: Taloyhtiön yhtiökokous voi olla koronalinko – "Kokouspaikaksi ei sovi pieni harrastetila"
 10. Hus: Koronavirusnäytteiden tutkiminen ruuhkautui, asiakkaiden on varauduttava useiden päivien viiveisiin
 11. Alaikäiset pojat tehtailivat useita miljoonia tietomurtoja – hyödyt jäivät vähäisiksi, mutta seuraukset voivat olla kovat
 12. Sienimyrkytys vie kymmeniä sairaalaan vuodessa – Myrkytystietokeskukseenkin tulee sienistä satoja puheluja
 13. Etäopetus innosti opettajia: Digitaidot kehittyivät ja uusia oppeja viedään nyt lähiopetukseenkin
 14. Etätyöt ja etäkokoukset nostivat kodintekniikan kauppaa, erityisesti kuulokkeiden myynti kasvoi hurjasti
 15. Tuore tutkimus: Lukio vetää ylivoimaisesti eniten peruskoulun jälkeen, ammatillisista oppilaitoksista monella on edelleen stereotyyppinen mielikuva

Näytä lisää