Vihattu sinilevä voikin pian olla rahanarvoista raaka-ainetta – "Samalla Itämeri puhdistuu"

Karjaalaisen Mikael Westerlundin mukaan sinilevistä voi tehdä kannattavaa liiketoimintaa, joka auttaa pelastamaan ravinnekuormaan tukahtuvaa Itämerta. Arkisto/Kai Jauhiainen

Kai Jauhiainen

Harvalla yrityksellä on yhtä ekologista liikeideaa kuin raaseporilaisella Origin by Oceanilla. Sen suunnitelmana on jalostaa Itämerestä kerättävää sinilevää ja viljeltyä rakkohaurua elintarvike-, lääke- ja kosmetiikkateollisuuden raaka-aineiksi. Mistään hyväntekeväisyystyöstä ei kuitenkaan ole kyse.

– Lähtökohta on se, että tämä on liiketaloudellisesti kannattavaa toimintaa. On sitten erinomaista, että samalla Itämeri puhdistuu.

Näin kertoo Origin by Oceanin karjaalainen Mikael Westerlund Maaliskuussa perustetussa yrityksessä Westerlund vastaa markkinoinnista ja suhdetoiminnasta, keravalainen kemian tutkija Mari Granström tutkimustyöstä.

Origin by Ocean ei vastaisi levän koko hankintaketjusta, vaan esimerkiksi sinilevän keruun hoitaisivat alihankkijat. Hankkeen läpivieminen vie vuosia, mutta tavoitteet ovat korkealla.

– Jos kaikki menee niin kuin pitää jalostamo toimisi vuonna 2025. Koko hankintaketju työllistäisi toimiessaan satoja ihmisiä.

Itämeren sinileväongelmaa on paha, ja sitä ei levienkeruukaan hetkessä ratkaisisi. Meri on täynnä ravinteita.

– Puhdistumiseen menee vähintään sama aika kuin mitä on kulunut ongelman syntymiseen, eli monta kymmentä vuotta.

Origin by Ocean hakee nyt rahoitusta teknologian kaupallistamiseen. Tavoitteena on kerätä kolme miljoonaa euroa sinilevän ja rakkohaurun teolliseen jalostamiseen tähtäävän teknologian kehittämiseen. Rakkohaurun teollisen mittakaavan viljelyä kehitetään yhteistyössä Helsingin yliopiston kanssa.

– Teollisuus voi parantaa lukuisten päivittäistuotteiden koostumusta levästä uutettavien molekyylien avulla, kertoo Westerlund.

Maailmalla rakkohaurun sukulaista ruskolevää viljellään esimerkiksi elintarviketeollisuuden käyttöön. Rakkohauru sisältää kuitenkin enemmän arvomolekyylejä ja sen pienemmän koon ansiosta sitä voi viljellä tehokkaammin kerroksittain.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää