Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kauppalehti: Hurjat korotukset luvassa taas ensi vuonna – alkoholin verotusta on kammettu ylöspäin jo 8 kertaa 10 vuoden aikana

Alkoholiveroja aiotaan nostaa koko hallitusohjelmaan kirjatulla 50 miljoonalla eurolla jo ensi vuoden budjetissa, kertoo Kauppalehti. Virvoitusjuomaveroihin on tulossa 25 miljoonan korotus.

Kun ensi vuoden korotus lasketaan mukaan, alkoholiverotusta on kiristetty runsaan kymmenen vuoden aikana kahdeksan kertaa. Viimeksi tänä vuonna vero nousi 30 miljoonaa euroa. Myös virvoitusjuomavero kiristyi 25 miljoonaa euroa.

Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Pia Pohja kertoo Kauppalehdelle valmisteverojen korotukset huolestuttavat alan toimijoita.

– Valtio heikentää elintarvikealan toimintaedellytyksiä kotimaanmarkkinoilla ja vaikeuttaa vientiponnisteluja, hän sanoo.

– Virvoitusjuomateollisuudelta kerätään ensi vuonna 200 miljoonaa euroa valmisteveroja. Se on iso summa verrattuna siihen, että virvoitusjuomien kotimaisen valmistuksen yhteenlaskettu liikevaihto on 1,2 miljardia euroa.

Se, saako valtio uusilla veronkorotuksilla kasaan toivomansa summat, riippuu myös Viron alkoholiveron alennuksen vaikutuksista matkustajatuontiin. Suomen Alkoholijuomakauppayhdistys SAJK toteaa tiedotteessaan, että Suomen olisi nyt syytä tarkailla lähialueiden muutoksia ja seurata matkustajatuonnin kehitystä.

– Nyt tarvitaan malttia katsoa, mihin Viron ja Latvian vetovoima yltää – lähteekö matkustajatuonti tämänhetkistä kovempaan kasvuun. Verojen jääräpäinen korottaminen tällaisessa tilanteessa olisi harkitsematonta, toteaa toiminnanjohtaja Susanna Heikkinen tiedotteessa.

Tiedotteessa kerrotaan, että matkustajatuonti osuu kaikkein kipeimmin väkeviin alkoholijuomiin, joista joka neljäs Suomessa nautittu litra on hankittu muualta kuin kotimaasta. Viinien kulutuksesta on matkustajatuontia 15 prosenttia ja oluesta alle 6 prosenttia.