Päästä verta vuotava poika ei saanut ensiapua lähisairaalassa "resurssipulan" takia – hätäkeskus joutui ohjaamaan pojan toisaalle

Helsingissä knoppiompeleilla tikattu takaraivo. Haava vuosi koko matkan Porvoosta Helsinkiin.

Onni Ratala

Mäntsälän ja Pornaisten rajalla sattui juhannuksena haveri. Jari Jarnerin keinumassa ollut kuusivuotias poika Samuel löi päänsä. Siihen tuli verta vuotava haava.

Tapauksesta laaditusta potilaskertomuksesta näkee, että lääkäri mittasi Helsingissä haavan kooksi 5 kertaa 2 kertaa 1 senttiä. Se vaati paikallispuudutuksessa viisi knoppiommelta.

Poika sai tosin odotella monta tuntia ennen kuin haavasta saatiin mitään tietoa.

Hätäkeskukseen Jarner soitti välittömästi. Sieltä isä opastettiin lähisairaalaan Porvooseen. Paikan päällä hoitaja totesi, että haava vaatii tikkejä. Sen jälkeen hoito ja hoidosta tiedottaminen loppuivat kokonaan.

– Tunti odotettiin, mutta ei kuulunut lääkäriä, eikä poika saanut edes ensiapua vaikka verta tuli, Jarner hämmästelee.

– Pyysin, että antaisivat edes sidetarpeita, jotta saisi vuodon tyrehtymään. Siihen vaan sanottiin, että ei ole resursseja, että pitää odottaa. Miten niin ei ole sairaalassa resursseja sidetarpeisiin ja ensiapuun?

Jarnerin mukaan odotustilaan saapui hoitaja, joka ilmoitti kaikille resurssipulasta. Siksi heitä, joilla ei ollut akuuttia asiaa, neuvottiin lähtemään. Jarner ihmettelee, pitääkö potilaan määritellä tilansa akuuttius.

– Ilmoitin hoitajalle, että meillä varmaan on akuuttia, kun pojan pää vuotaa. Hän vain sanoi, että voi odottaa, mutta ei ole takeita, että lääkärillä on aikaa katsoa. Päivystyksenhän pitäisi toimia ympäri vuorokauden, Jarner kritisoi.

Odotusaikaa kertyi vielä puoli tuntia lisää, jolloin huolestunut isä otti uudelleen yhteyttä hätäkeskukseen.

Hätäkeskuksessa ihmeteltiin aluksi, eikö soittaja ollut jo sairaalassa. Tilanteen selittämisen jälkeen poika neuvottiin viemään Helsinkiin lastensairaalaan.

– Siellä [Helsingin lastensairaalassa] kaikki meni todella hyvin. Vartissa oli saatu ensiapua, kyselty voinnista ja pää saatu tikattua, Jarner kiittelee.

Porvoon sairaalan ylilääkäri Laura Moring sanoo, ettei voi kommentoida yksittäistä tapausta tietosuojan takia. Hän kuitenkin muistuttaa juhannuskiireestä.

– Täällä käy paljon ihmisiä mökkeilemässä. Juhannuksena on paljon kiireisempää kuin normaalisti kiireisenä viikonloppuna, Moring kertoo.

Ylilääkärin mukaan verta vuotavat haavat kuuluvat päivystykseen ja Porvoossa ommellaan haavoja kuten muissa sairaaloissa.

– Hoidontarpeen arvioinnin tekee hoitaja. Kyllä ensiapua kuuluu antaa, mutta en tiedä, mistä tässä tapauksessa on ollut kyse, Moring sanoo.

Fakta

Mäntsälän ja Pornaisten rajalla on yhtenäistä maalaismaisemaa, mutta rajalla on suuri merkitys

Mäntsälä kuuluu Hyvinkään ja Pornainen Porvoon sairaanhoitoalueeseen

Hyvinkään sairaanhoitoalueen sairaaloita ovat Hyvinkään ja Kellokosken sairaalat, HYKS ja Päijät-Hämeen keskussairaala

Porvoon sairaanhoitoalueen sairaala on Porvoossa

Jarnerit asuvat Pornaisten puolella, mutta ajomatkaa Hyvinkään sairaalaan on 35 minuuttia, kun taas Porvooseen menee 40 minuuttia

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää