Suuri potti asumistukia jakoon – Kela maksaa vuosittain asumistukia useilla miljardeilla euroilla

toimitus

– Maakuntatasolla tarkasteltuna asumistukia maksettiin viime vuonna eniten Uudenmaan maakuntaan, 435 euroa asukasta kohti, kertoo pääsuunnittelija Heidi Kemppinen Kelasta.

Asumistuen määrään vaikuttavat asumismenojen lisäksi ruokakunnan aikuisten ja lasten lukumäärä, asunnon sijaintikunta ja bruttokuukausitulojen yhteismäärä.

Nuorten suurta osuutta selittävät opiskelijat ja nuoret lapsiperheet. Vuoden 2018 lopussa yleistä tai eläkkeensaajan asumistukea sai 831 000 henkilöä, mikä oli 15 prosenttia väestöstä.

Mäntsälässä 7,6 prosenttia väestöstä sai asumistukea, Keravalla 15,3 prosenttia ja Järvenpäässä 13,3. Hyvinkäällä Kelan tukia asumiseen sai 14 prosenttia asukkaista.

Uudellamaalla tukea maksetaan eniten Helsingissä (19,9) ja vähiten Pornaisissa. Vantaalla tukea saa 17,6 prosenttia.

Nurmijärvellä ja Tuusulassa luku oli sama: 7,8. Sipoossa tuen tarve oli vähäinen, 5,8 prosenttia ja Pornaisissa vieläkin vähäisempi vain 4,7 prosenttia.

Asumistuen piirissä oli Mäntsälässä 1 570 henkilöä, Järvenpäässä 5 782, Keravalla 5 569, Tuusulassa 3 023, Nurmijärvellä 3 344 ja Sipoossa asumistukea maksettiin 1 198 henkilölle.

Yleisen asumistuen saajat ovat pienituloisia; ruokakuntien keskimääräiseen tukeen vaikuttavat kuukausitulot olivat 928 euroa.

Suurimmat asumistukimenot Uudellamaalla asukasta kohti oli pääkaupunkiseudulla, pois lukien Kauniainen.

Tämän jälkeen suurimmat suhdeluvut olivat Hyvinkäällä, Keravalla ja Järvenpäässä. Tuusulaan maksettiin asumistukia vähemmän kuin Keravalle ja Järvenpäähän.

Isoissa maakuntakeskuksissa asumistukea saa paikoittain jopa lähes neljännes väestöstä. Niissä asuu paljon opiskelijoita ja nuoria aikuisia, jotka asuvat vuokralla ja saavat yleistä asumistukea.

Tästä syystä asumistukimenot asukasta kohden ovat maakuntakeskuksissa muuta maata suuremmat.

Pienimmät menot olivat Pohjanmaan maakunnissa sekä Satakunnassa, joissa ne olivat alle 300 euroa per asukas.

Myös eläkkeensaajien osuus tuen saajina on kasvussa.

Eläkkeensaajien asumistuen saajille maksettu keskimääräinen tuki on noussut tasaisesti, kuten myös tuen saajien asumismenot.

Tuensaajien keskimääräinen asumistuki oli 233 euroa ja asumismenot 512 euroa kuukaudessa.

Valtaosa yleisen asumistuen saajista, eli 96 prosenttia, asuu vuokra-asunnossa.

Yleistä asumistukea voidaan maksaa pienituloiselle ruokakunnalle asumismenojen helpottamiseksi ja tukea voi saada vuokra- tai omistusasuntoon.

Yleinen asumistuki on tarkoitettu vakinaisesti Suomessa asuville ruokakunnille, joiden tulot ovat liian pienet. Ruokakunnalla tarkoitetaan samassa osoitteessa pysyvästi asuvia, kuten avioparia, avoparia tai perhettä. Myös yksittäinen henkilö voi olla ruokakunta.

Tukea voi saada vuokra-asuntoihin, omakotitaloihin, osakeasuntoihin, asumisoikeusasuntoihin ja osaomistusasuntoihin.

Asumistuki itsessään ei koskaan kata kaikkia asumiskustannuksia. Se voi korkeintaan olla 80 prosenttia ilmoitetuista asumiskustannuksista.

Sijainti vaikuttaa asumistukeen sikäli, että asumiskustannuksetkin vaihtelevat ympäri Suomea. Niiden pohjalta Suomen kunnat on jaoteltu neljään ryhmään asumisen hintalapun mukaan.

Helsinki edustaa kalleinta ryhmää. Mäntsälä on neljännen ryhmän kuntien joukossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää