Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Juha Karvonen vakuuttui 20 vuodessa, että viininviljely sopii Suomeenkin – "Hyvinä vuosina puolen hehtaarin alueelta voi saada 750–1000 litraa viiniä"

Juha Karvosen kesäpaikalla Tuusulan Rusutjärvellä vankat viiniköynnökset lopettelevat kukintaa. Syyskuun puolessa välissä rypäleet ovat poimittavissa.

– Rypäleistä voi viinin lisäksi valmistaa myös rusinoita, mehua ja hilloa. Lehdistä valmistamme vaimon kanssa kääryleitä ja lehtiviiniä, Karvonen kertoo.

Enimmillään köynnöksiä oli 200. Nyt riveissä kasvaa 20 köynnöstä, koska tutkimusprojekti on päättymässä. Tampereella asuva pariskunta hankki etelään avautuvan kesäpaikan 20 vuotta sitten Tuusulasta nimenomaan viininviljelykokeiluja varten.

– Suomen ilmaston vuoden keskilämpötila on noussut viimeisen 30 vuoden aikana noin yhdellä asteella ja lähestyy Pohjois-Saksan ilmastoa, hän sanoo.

Työuransa lääkärinä tehnyt Karvonen kokosi tietonsa viininviljelystä väitöskirjaksi. Se on jäänyt kuitenkin julkistamatta kielierimielisyyden vuoksi.

Karvonen halusi tehdä yhteenvedon suomeksi, jotta teos ei jäisi pölyttymään arkistoon. Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellinen tiedekunta vaati sitä englanniksi.

Nyt Rusutjärvellä kerätty käytännöntieto löytyy Vinkkejä suomalaisille viinitarhureille -kirjasta, joka soveltuu harrastelijoiden lisäksi ammattiviljelijöille.

– Viiniköynnöksen kasvatus kiinnostaa varsinkin Uudellamaalla puutarhaharrastajia ja maatalousyrittäjiä. Monet ovat ottaneet minuun yhteyttä saadakseen tietoa aiheesta, Karvonen sanoo.

Hän vakuuttunut siitä, että Suomessa on mahdollista kasvattaa viiniköynnöstä, kun paikka on oikea ja lajikkeet sopivat.

Kotipuutarhurin kannattaa istuttaa kerrallaan vähintään neljä–viisi köynnöstä. Ammattimainen viljelijä selviytyy tuhannesta köynnöksestä, jos käytettävissä ovat viikonloput. Sellaisesta määrästä selviytyy, jos omasta takaa on tehokas puutarhajyrsin, ruohonleikkuri sekä ruista ranteissa.

– Hyvinä vuosina puolen hehtaarin alueelta voi saada 1000 – 2000 kiloa rypäleitä. Siitä tulee 750–1000 litraa mehua tai viiniä.

Viininviljelijänä ei kannata olla hätäinen, vaan kasvupaikka kannattaa parin vuoden aikana kunnostaa ennen istutusta.

– Omien rypäleiden makuun pääsee aikaisintaan kolmen vuoden kulutta istutuksesta. Ensimmäisen istutuskuopan kaivamisesta kuluu siis viisi vuotta oman viinin tekoon. Sen jälkeen tarhan tuotto riippuu säistä, tarhalle uhratusta työmäärästä ja kasvattajan ammattitaidosta.

Monet suomalaiset ovat viime vuosina ostaneet viinitarhoja ulkomailta. Sieltäkään ei kannata ostaa tarhaa, jonka köynnökset ovat yli kolmekymmentä vuotta vanhoja.

– Köynnökset on uusittava viimeistään seuraavan parinkymmenen vuoden sisällä. Uudistettavassa tarhassa tulee kuluja köynnösten poistamisesta, rakenteiden uusimisesta, maan kasvukunnon parantamisesta ja uusien köynnösten istutuksesta.

Viini on Keski- ja Etelä-Euroopassa tiukasti kilpailtu tuote. Siellä viinipuollon hinta on vähittäismyynnissä 2 – 3 euroa.

– Suomessa kasvatetuista rypäleistä valmistetun viinipullon hinta on 20 – 30 euroa. Näillä hinnoilla saattaisi Suomessa saada yhden hehtaarin viinitarhasta huomattavasti enemmän tuloja kuin Keski-Euroopassa.

Karvosen viininviljelystä kertoi ensin Keski-Uusimaa-lehti.