Pääministeri Antti Rinne puhui täydelle kirjastolle Mäntsälässä

Yleisöä riitti pitkälle lastenosaston puolelle Pasi Huuhtanen

Pasi Huuhtanen

Pikkutytöt puikkelehtivat sankan tuolirivin välistä lainausautomaatille viime keskiviikkona. Mäntsälän kirjaston lainausaula oli täynnä väkeä, kun pääministeri Antti Rinne oli tullut puhumaan hallitusohjelmasta.

Koska Mäntsälän kirjastossa ei ole kunnon kokoustilaa, tapahtuma oli viritetty keskelle kirjastoa. Rinne puhui kirjastossa osana hallituksen kirjastokiertuetta. Paikalla kirjastossa oli useita kymmeniä kuulijoita.

Kirjastokiertue on Antti Rinteen keksintö. Ministerit ovat kiertäneet kirjastoja noin kolmessa kirjastossa kukin.

– Keskeinen asia hallitusohjelmassa on halu vahvistaa vuoropuhelua kansalaisten ja hallituksen välillä. Sen takia olemme kirjastossa, että kirjasto on keskeinen sivistyksen paikka, Rinne sanoi.

Rinne kertoo lukeneensa puolentoista viikon kesäloman aikana neljä kirjaa.

Niistä jäi mieleen Reijo Mäen Vares-romaani Gekko. Täytyy sanoa, että tänä vuonna en niin tykännyt tästä kirjasta. On ollut parempiakin Vares-romaaneja, Rinne kertoo.

Työllisyyden parantaminen on hallitusohjelman keskeisiä tavoitteita. Antti Rinne uskoo palkkatuen nykyistä laajemman käyttöönoton tuovan kymmeniä tuhansia työpaikkoja Suomeen. Tarkoituksena on yksinkertaistaa palkkatuen saamista.

– Verrattuna muihin Pohjosmaisin, Norjaan, Ruotsiin ja Tanskaan meillä on palkkatuki huomattavasti pienemmässä käytössä. Kaikissa näissä maissa on huomattavasti korkeampi työllisyysaste kuin Suomessa. Suomessa palkkatukea käytetään noin kymmenesosa siitä mitä muissa Pohjoismaissa, Rinne perustelee.

– Tällä mallilla Suomeen voidaan saada 10 000-20 000 työllistynyttä melko nopeasti. Uskon, että tavoitteena olevasta 60 000 uudesta työpaikasta voidaan työllistää palkkatuella useita kymmeniä tuhansia.

Palkkatuki on Rinteen mallissa osa työttömyysturvan peruspäivärahaa.

– Toivottavasti uusi malli saadaan valmisteltua tämän vuoden aikana niin, että se on käytössä ensi vuoden alusta, Rinne sanoo.

Kuulijat pääsivät kyselemään Rinteeltä useita asioita. Esille tulivat muun muassa huoli Suomen hävittäjähankintojen järkevyydestä, aikuiskoulutuksen tulevaisuudesta ja demokratiavajeesta maakuntauudistuksessa.

Lisäksi esille nousivat, pääministerin kannanotot puolustusvoimien ja poliitikkojen valtasuhteista, teiden ruuhkamaksut, uudet nopeat junaradat.

– Hallitusohjelmassa on pari Mäntsälän ja Keski-Uudenmaan kannalta ongelmallista kohtaa, Mäntsälän kunnanjohtaja Esko Kairesalo alusti omaa kysymystään.

– Hallitusohjelman mukaisesti parhaillaan selvitellään mahdollisuutta ottaa tiemaksut käyttöön. Se on ongelmallinen haja-alueilla asuvien kannalta. Jos tiemaksut tulevat käyttöön, niin miten joukkoliikennettä kehitetään ja mitä maksut merkitsevät niille, jotka tarvitsevat autoa liikkumiseensa, Kairesalon sanoi.

– Jos ruuhkamaksut jossain vaiheessa tulisivat, valtiovalta ei tule tekemään päätöstä ruuhkamaksusta, vaan päätöksenteko mahdollistetaan kunnille, Rinne vastasi.

Toinen ongelma on mahdolliset uudet nopeat ratayhteydet. Niitä on suunniteltu Helsingistä Turkuun ja Tampereelle sekä kolmantena mahdollisuutena uusi itärata.

Tällä hetkellä Suomen ainoa suurnopeusrata on Kerava-Lahti -väli eli Oikorata. Se on rakennettu kestämään yli 250 kilometrin nopeuksia, joskin junat ajavat korkeintaan 220 kilometrin tunnissa tällä hetkellä. Oikorata kulkee Mäntsälän kautta.

– Oikorata ei ole kaikilta osin täydessä käytössä. Tuntuu hullulta, että ryhdyttäisiin tekemään lisäinvestointeja muualle, joka taas vähentäisi Oikoradan käyttöä. Miten joukkoliikennettä voidaan kehittää, jos tämäntyyppisiä hankkeita viedään eteenpäin, Kairesalo kysyi.

– Raideliikennettä pitää pystyä kehittämään. Valtion näkökulmasta on hankalaa, että itäradan kohdalla maakunnat eivät pysty päättämään, mikä sen linjaus olisi. Pallo on nyt maakunnilla. Mitä nopeammin (itäisen alueen) maakunnat pääsevät yhteisymmärrykseen raidelinjauksista, sitä nopeammin asiat lähtevät suunnitteluun. Jos valtiovalta lähtisi tekemään päätökset ilman maakuntien myötävaikutusta, niin silloin asiasta tehdään puhdas vaikuttavuusanalyysi siitä, mikä on järkevin reitti, Rinne sanoi.

Aktiivikepistä palkkatukiporkkanaan

Työttömien aktiivimallin leikkuri poistuu vuoden lopussa, Antti Rinne kertoo.

Hallitus on kehitellyt kepin paikalle porkkanaa.

– Suomessa on nostettava palkkatuen käyttö samalle tasolle kuin muissa Pohjoismaissa, Rinne sanoo.

Hän kertoo hallituksen valmistelevan uutta palkkatukimallia.

– Työtön saisi yksinkertaisella netti-ilmoituksella käyttöönsä 700 euron palkkatuen ehkä 10 kuukaudeksi.

Palkkatukea saava yritys pääsee omille nettisivuilleen niin ikään yksinkertaisella tavalla.

– Yritys ilmoittaa Y-tunnuksen netissä ja saa sen, kunhan yrityksellä on verot maksettu eikä työsuhdeturvaan liittyviä riitoja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu