Hieno koulu innostaa oppiin

Sälinkään koululla pääsee pyörähtämään taas torstaina. Vanhempaintoimikunnan kahvit joudutaan ikävä kyllä juomaan koulun ulkopuolella. Tiia Juntunen heittämässä kärrynpyörää koulun avajaisissa. Lasse Herrala

toimitus

– Liikuntasali on aivan mahtava. Se saa kolmasluokkalaisen Tiia Juntusen heittämään kärrynpyörän. Pojat ehtivät myös temppuilemaan kiipeilyseinällä. Aiemmin ei sisäliikuntatiloja ollut ollenkaan.

Tiian mielestä välituntijutut ovat tosi kivoja niin ulkona kuin sisällä. Koulun koko on iso yllätys. Se vanha oli paljon pienempi. Kyllä täällä viihtyy!

Tiiaa ihastuttaa myös siisteys. Kaikki on puhdasta ja kaunista. Ensimmäisenä koulupäivänä on ehditty tutustua uusiin tiloihin.

– Hienompaa ei voisi olla!

Rehtori Minna Seppälä on kiitollinen paitsi toimivista tiloista, myös siitä, että isosta urakasta suurin osa on takana päin. Pihatyöt ovat vielä hieman kesken ja kalusteita puuttuu.

– Olen tyytyväinen arkkitehteihin siitä, että meitä käyttäjiä kuunneltiin erityisesti sisätiloja ja sisustusta suunniteltaessa.

Ratkaisuissa on otettu huomioon koulun sijainti. Isot ikkunat avautuvat kohti järveä, rantaa, viljapeltoa ja metsää.

– Rakennus mahdollistaa nykyaikaisen, monipuolisen opetuksen. Tietotekniikka on viimeisen päälle modernia. Jokaisessa luokassa on älytykki ja dokumenttikamera. Kannettavat tietokoneet tarjoavat oppilaille tietoteknisen tekemisen.

– Teknisen työn luokan varustus on nykyaikainen ja oppilaat voivat käyttää uudenaikaisia koneita sekä erilaisia materiaaleja. Seppälä ihastelee, koska ei ole 25-vuotisen opettajauransa aikana nähnyt yhtä tasokkaasti varustettua käsityöluokkaa.

Kirjasto-mediateekkiiin sopii kaksi ryhmää opiskelemaan samanaikaisesti. Sitä varten on myös kaksi älytykkiä.

- Uusi koulu innostaa. Rakentaminen on ollut uusi kokemus, mutta oppimisen ilo ja uuteen perehtyminen ovat vaivan arvoiset. Tekniikkaa on niin paljon, että kun sen saisi ensiksi haltuun. Ajan kanssa. Tänään henkilökunta koulutetaan lukitusjärjestelmän osaajaksi.

Sälinkään koulun tilat on suunniteltu uuden opetussuunnitelman mukaisiksi joustavuuden, muunneltavuuden, mahdollisten erikokoisten opetusryhmien sekä digitaalisten opetusvälineiden käytettävyyden kannalta.

– Jokaiseen luokkahuoneeseen kuuluu pieni työtila, jonne sopii 4-5 oppilasta. Ikkuna mahdollistaa, että opettaja voi seurata koko ajan työn edistymistä, sanoo Seppälä.

Kaikki luokat voidaan yhdistää toisen luokkahuoneen kanssa siirtoseinällä. Se lisää joustavaa ryhmitystä ja mahdollistaa paremmin yhteistoiminnallisen oppimisen sekä yhteistyöprojektit.

Rehtori tunnustautuu lintujen ystäväksi. Sen näkee, kun astuu ovesta sisään.

- Esitin, että ruokasalin seinälle voisi tulla muutakin kuin valkoista maalia. Niinpä kylän oma valokuvaaja Kari Niemeläinensai koko seinän laajuisen joutsenaiheisen kuvansa juhlistamaan aulaa.

Sälinkäällä on toteutettu jo useampana vuonna ympäristöprojektia. Nyt sen antia voidaan vain syventää opiskelemalla ulkona, vaikkapa piha-auditoriossa. Ruokasalista löytää etsiessään ominta Sälinkäätä. Ruokapöydät ovat viljan ruskeankeltaisia, tuolien jalat vanhaa vihreätä.

Juttua muokattu 19.8. kello 14.48: nimivirhe korjattu.

Piha on valmis syksyllä

Sälinkään kouluun on suunniteltu tilat noin 175 oppilaalle mukaan lukien esiopetus sekä noin 50:lle päiväkotilapselle. Luokkahuoneita on seitsemän, lisäksi erityisopetuksen tilat, käsityöluokat, ruokasali, hallinto ja liikuntasali.

Urakkaan kuuluvat myös koulun ja päiväkodin tarvitsemat ulkoalueet välitunti- ja leikkivarusteineen. Työt aloitettiin helmikuussa 2018.

Pihatyöt jatkuvat lokakuun puoleen väliin saakka.

Rakentajana NCC kokonaisvastuu-urakalla, jonka arvo on 9.1 miljoonaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu