Kapinatorille tuli kolme punarintaa

Anetta Lukjanovan maalaamat punarinnat pomppaavat S-marketin seinältä torille, jonka nimeksi kirjoittaja toivoo jotain aivan muuta kuin Kapinatoria. arkisto/Pasi Huuhtanen

Pasi Huuhtanen

Moni lienee huomannut, että tulevan Kapinatorin eteläseinälle on ilmestynyt kolme punarintaa. Isot pikkulinnut ovat viime silausta vaille valmiit.

Linnut tulevat S-marketin rakennuksen seinälle koristamaan tulevaa Mäntsälän joukkokokoontumisten pääpaikkaa.

Kyseessä on Mäntsälän ensimmäinen aivan aito muraali eli seinämaalaus. Terveyskeskuksen lähellä Kivistöntien 16:ssa on printtikuvan kaltainen hirvi. Kapinatorin reunalle tuleva työ on oikea maalaus.

– Tähän tulee kolme punarintaa oksillaan ja lehtitausta. Olen suunnitellut punarinnoista aika isot ja tehnyt värisuunnitelman sillä tavalla, että toivottavasti linnut pomppaavat tuolta aika hyvin esiin. Että kuvasta tulisi kolmiulotteinen, sellainen vähän syvempi seinä, taiteilija Anetta Lukjanova kertoo.

Kapinatorista tulee kokoontumistila ja oleskelupaikka.

– Kun tähän on suunniteltu olohuonetta ja vihreämpää tilaa, niin se toimisi osana sitä, hän jatkaa.

Lukjanova opiskelee klassis-realistista öljymaalausta ja hiilipiirustusta ateljeekoulutuksessa Barcelona Academy of Art-koulussa. Vaikka hänen pääalaansa on klassinen maalaus, myös muraalit ovat tuttuja.

– Olen tehnyt isoja muraaleja vuodesta 2017. Pienempiä olen kokeillut jo aikaisemmin ja tutustunut alaan. Yhteensä olen tehnyt isoja muraaleja 5-10 kappaletta ja pienempiä, kolmesta viiteen metriin töitä lisäksi, hän kertoo.

Hän kertoo lapsesta asti olleensa kiinnostunut esittävästä taiteesta ja nimenomaan eläin- ja ihmishahmoista.

– Ne on mun pääaiheita yleisesti.

Mäntsälän seinän rakenne on uusi tuttavuus.

– Tämä on sellaista pientä kiveä täynnä. Mutta ihan ok maalata, taiteilija kertoo .

Suuret pinnat, joita isossa työssä riittää Lukjanova tekee telalla. Tarkempaa työtä varten on nosturin lavalla pensseleitä.

Maalit ovat normaaleja ulkoseinämaaleja

– Kaikki materiaalit tulevat Helsinki Urban Artin kautta, Lukjanova kertoo. HUA on kaupunkitaiteeseen erikoistunut yhdistys.

Käsityönä tehty maalaus maksaa noin 10 000 euroa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Palvelut