Ehnroosin koulu aloitti 150 vuotta sitten

Rosa-Julia Kivistö lukee Abraham Ehnroosin muistoseppeleen tekstiä. Oppilaskunnasta mukana myös Paulus Vaara, Eveliina Linikko ja Aleksandra Gutmann. Pasi Huuhtanen

Pasi Huuhtanen

1. syyskuuta 1869 Mäntsälässä aloitti kansakoulu Ali-Maisalan talossa kirkonkylällä. Syyskuun ensimmäisenä, niin kuin Suomessa kutakuinkin sadan vuoden ajan oli tapana.

Koulu oli tarkoitettu pitäjän lapsille ”jotka omaavat sujuvan lukutaidon ja osaavat Lutherin pienen katekismuksen ja haluavat käyttää koulua hyväkseen”.

Raha koulun perustamiseen tuli Mäntsälän entisen kirkkoherran, rovasti Abraham Ehnroosin testamentista. Ennen kirkkoherran uraa opettajanakin toimineen Ehrnroosin omaisuudesta puolet eli 12 000 ruplaa oli määrätty ”ylhäisemmän kansakoulun” perustamiseen Mäntsälään.

Koulu oli testamentin mukaan perustettu kaikille lapsille. Kaikki tarkoitti aluksi poikia, sillä ensimmäisen lukukauden 22 oppilasta 1869-70 olivat poikia, iältään 8-15 -vuotiaita.

Opettajatarta ja riittäviä koulutiloja ei oltu saatu aikaiseksi, jotta myös tyttöjen opetus olisi voinut alkaa saman tien. Tuohon aikaan oli voimassa tuomiokapitulin säädös, että tyttöjen ja poikien opetus on pidettävä erillään toisistaan.

Asiaan saatiin pian korjaus, sillä ensimmäinen kouluksi suunniteltu rakennus aloitti Mäntsälässä jo vuoden 1870 aikana. Kevätlukukaudella 1871 siellä aloitti myös tyttöosasto, jonne ilmoittautui 35 tyttöä.

Koulunkäynti oli vapaaehtoista, niin kuin se oli vielä 50 vuotta, vuonna 1921 alkaneeseen oppivelvollisuuteen asti.

Uusi koulu rakennettiin Myllymäelle pitäjäntuvan viereen.

Nykyään koulunkäynti on pakollista ja molemmat sukupuolet ovat tasavertaisina mukana. Oppilaita Ehnroosilla on noin 400.

Aleksandra Gutmann, Rosa-Julia Kivistö, Eveliina Linikko ja Paulus Vaara laskivat oppilaskunnan puolesta seppeleen Ehnroosin haudalle 150-päivän aattona 31. elokuuta.

Nuoret korostavat, että Ehnroosilla on ok käydä koulua nytkin, vaikka koulu on parakeissa.

–  Kävelyä on liikaa ja osassa parakeista huono sisäilma. Mutta kyllä tämä normaalia koulunkäyntiä on, Aleksandra Gutmann sanoo.

Keudalla tarjottavaa kouluruokaa kaikki kehuvat oikein hyväksi.

Ehnroosin koulu on edelleen väistötiloissa niin kuin on ollut jo noin 10 vuoden ajan. Parakeista on tarkoitus päästä eroon vuonna 2022.

– Uuden koulun arkkitehtisuunnittelu on loppusuoralla. Lupa-asiat lähtevät lautakuntien käsittelyyn ja rakentajan etsimistä varten lähdössä tarjouskilpailuun syksyllä. Vielä tämän vuoden lopulla olisi tarkoitus olla valmiina päätös siitä, kuka rakentaa uuden koulun, kertoo Ehnroosin rehtori Jorma Malmivuori.

(Lähde: Mäntsälän Historia osa II Kirsti Manninen: Mäntsälän seurakunnan, hallinnon ja yhteiskuntaelämän historia autonomian ajalla vuosina 1809-1917)

150 vuotta juhlitaan

Oppilaskunta laski rovasti Ehnroosin haudalle muistoseppeleen perjantaina 30. elokuuta.

– Opettajat ja oppilaat miettivät, miten 150 vuotta juhlitaan. Todennäköisesti meillä on 150-vuotisjuhla 5. joulukuuta, rehtori Jorma Malmivuori kertoo.

Tapahtumaan kutsutaan vieraiksi muun muassa entisiä koulua käyneitä. Juhlapuhujat ovat myös harkinnassa.

– Tarkoitus olisi pitää melko iso juhla. Kyse on Mäntsälän koululaitoksen ja sivistyksen lähtölaukauksesta, Malmivuori jatkaa.

Koulun opetus on edelleen parakeissa, minkä vuoksi juhlatilaisuus pidettäisiin Monitoimitalolla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää