Heidi, 37, lähtee opiskelemaan ulkomaille oma lapsi mukanaan – näin se onnistuu

Minna Saarinen

Nummelalainen Heidi Gröndahl, 37, ei tiennyt vielä pari kuukautta sitten, että on mahdollista lähteä kahdestaan lapsen kanssa vaihtoon ulkomaille. Toisin kävi: vuoden päästä rohkea kaksikko suuntaa Espanjan Valenciaan, jossa Gröndahl suorittaa ammattikorkeakoulun sairaanhoitajaopintoja puolen vuoden ajan.

Poika Tuomas Helen, 10, käy tällä välin kansainvälistä koulua.

– Olin koulun vaihtoinfossa, ja totesin siellä että enhän minä lapsen kanssa minnekään pääse. Olin luopunut jo toivosta. Tähän vaihtokoordinaattori vastasi, että et ole ensimmäinen: totta kai voit ottaa lapsen mukaan, Gröndahl hymähtää.

Gröndahl kertoo, että poika on oppinut englantia Youtube -videoiden kautta. Kansainvälisessä koulussa opetus tapahtuu myös englanniksi. Valenciassa oli peräti kolme mahdollista, englanninkielistä koulua.

– Poika puhuu jo nyt sujuvaa englantia. Hänellä on hyvä kielipää, niin kuin minullakin. Tuomas ja minä osaamme molemmat myös hieman esimerkiksi espanjaa.

Heidi Gröndahl opiskelee ensimmäistä vuotta sairaanhoitajaksi. Hän on alanvaihtaja ja on tehnyt aiemmin esimerkiksi toimistotöitä. Gröndahl on toiminut muun muassa Etelä-Suomen Vasemmistonuorten toiminnanjohtajana, ollut Vihdin kunnanvaltuustossakin.

– Sitten totesin, että teen liikaa kaikkea. Pohdin, ja sitten päätin, että haluan hoitoalalle. Työvoimatoimistosta sain siunauksen sille, että saan opiskella työttömyystuella. Olen ollut kotona muutaman vuoden sen vuoksi, että Tuomas on erityslapsi, Gröndahl tarkentaa.

Kun Gröndahl pääsi opiskelemaan Laureaan, tarkoitti se, että päivät alkaisivat yhdeksältä. Silloin Gröndahl pystyy olemaan kotona niin, että pojankin koulu alkaa samoihin aikoihin. Se on hyvä järjestely, jotta arki sujuisi.

Vaihdon ideana on, että niin äiti kuin poika oppisivat espanjan kieltä, ja pääsisivät tutustumaan yhteisölliseen kulttuuriin. Lisäksi poika näkisi hieman, millaista koulunkäynti on ulkomailla. Isältään poika sai samoin tein luvan lähteä vaihtoon.

Gröndahl toteaa vaihtoon lähtemisen olevan varsin helppoa, varsinkin, jos matkaa yksin.

– Laurea järjestää jopa vuokralaiset omaan asuntoon vaihdon ajaksi. Koulu hoitaa myös byrokratian sekä tuki- ja apuraha-asiat. Koko vaihtoajan rahoituksen saa käteen jo ennen kuin lähtee. Kannattaa myös kerätä etukäteen säästöjä. Lisäksi on hyvä olla taho, joka on valmis auttamaan. Meitä on äiti luvannut auttaa tarvittaessa.

Gröndahlin miesystävä jää ylläpitämään perheen Nummelan asuntoa sekä hoitamaan kissoja Valencia-ajaksi.

Jos kaksikko olisi halunnut englanninkieliseen maahan, olisi Britanniassa ja USA:ssa pitänyt olla vuosi. Espanjassa riittää kuusi kuukautta.

– Jenkeistä saisi kaksoistutkinnon, mutta siellä lasten koulukulttuuri ei olisi ollut yhden huoltajan politiikalla mahdollista.

Gröndahl vinkkaa, että vaihto voi olla myös lyhyt.

– Työharjoittelut voivat olla sopimuksen mukaan mitä vain, parista viikosta muutamaan kuukauteen.

Laurealla on myös suora vaihto-ohjelma esimerkiksi Latvian Riian uudenkarheaan lastensairaalaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Jukka Lyytisen kolumni: Että näin…
 2. Korona siirsi kesäteattereiden näytännöt ensi vuoteen – teatterilla on silti paiskittu töitä kesälläkin katsojien hyväksi
 3. MYK koosti kirjan uutisistaan – kattava kokoelma Mäntsälän yrityshistoriaa samoissa kansissa
 4. Pääkirjoitus: Kulttuuriteko Mäntsälästä?
 5. Eläimet suojiin, sillä pian kopteri pörrää Mäntsälässä
 6. Miten onnistuu kimppa-asuminen koronan aikana? Vuokranantajat tekivät listan seikoista, jotka on hyvä ottaa huomioon
 7. Merestä löytyi ruumiinosia Helsingissä – yhteyttä esimerkiksi paloittelusurmaan ei tämän hetken tiedon mukaan ole
 8. Pääkaupunkiseudun johtajat vaativat selkeää ja pikaista linjausta maskisuositukseen – Uusia tartuntoja ilmennyt kaikissa ikäryhmissä
 9. Helsingin nastarengaskielto jakaa mielipiteet: "Nastarenkaat antavat vääränlaisen turvallisuudentunteen" – "Autosta tulee pulkka"
 10. Hidastuksia liikenteessä Helsingin ja Turun välillä – vanha risteyssilta puretaan viikonloppuna
 11. Poliisi valvoo tehostetusti liikennettä koulujen lähellä lähiviikkoina
 12. Kolme autoa kolaroi Mäntsälässä – kuljettajat vietiin kaikki sairaalaan
 13. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 14. Mies loukkaantui vakavasti tulipalossa Vantaalla, kaksi pelastui – kuva aamuyön palopaikalta – "Parvekkeella ollut irtaimistokin oli tulessa"
 15. Auton väri ei kiinnostakaan autonostajia paljon – mielessä ovat ihan muut ominaisuudet

Näytä lisää