Vanhuksilla asiat kohtuullisen hyvin - uimahalli kärkihanke

toimitus

Vanhusten viikon juhlakahvia kunnantalolla nauttivat Liisa Andrejev, Heli Immonen, Nelly Thusberg ja Eero Martikainen pohtivat, miten vanhusten asiat makaavat Mäntsälässä.

– En ole vielä tarvinnut apua, mutta uskon, että asiat ovat pääosin hyvin, pohtii yhdeksännellä kymmenellä oleva Andrejev.

Hän on hoitanut neljä vuotta muistisairasta, joten tuntee palvelut.

– Kun vaan lähtee kotoa pois, saa palveluita, tuumii seurakunnassa ja SPR:ssä toimiva Immonen. Thusberg kaveeraa Immosta.

Ikäihmisten neuvostossa toimiva Markkanen tietää, että verrattuna moneen muuhun kuntaan asiat Mäntsälässä toimivat kohtuullisesti.

Terveyskeskus on seniorille tärkeä paikka. Joku on joutunut turvautumaan yksityiseen lääkäripalveluun.

Kiireettömään hoitoon pääsee noin kuukaudessa. Voisi se paremminkin olla, pohditaan.

– Aiemmin kotihoidon yhteydessä toimi siivouspalvelu. Sen voisi palauttaa, kun kaikilla ei ole ketään, joka kävisi katsomassa ja siivota ei jaksa.

Puheet eläkkeiden leikkauksista huolestuttavat. Seniorit kokevat, että he ovat eläkkeensä maksaneet ja ansainneet. Pienillä eläkkeillä toimeentulo on jo nyt niukkaa.

– Vappusatasesta puhutaan. Aika näyttää, vaikea uskoa, että se saadaan.

– Mitä tapahtuisikaan, jos näyttelijät eivät poistuisi aikanaan näyttämöltä, kysyi professori Reijo Tilvis juhlapuheessaan.

Hän kertoi, että tästä antaa mielenkiintoisen kuvauksen Nobel-kirjailija Jose Saramago mielikuvituksellisessa kirjassaan ”Oikukas kuolema”.

– Eräänä uuden vuoden päivänä kuolema lakkasi toimimasta eräässä valtiossa. Aluksi se otettiin vastaan onnenpotkuna, kunnes tilanne muuttui toivottomaksi.

Erityisesti huolestutti niiden tila, joiden toivottiin pääsevän tuskistaan ja joiden elämä ei ollut enää elämisen arvoista kuoleman rajalla.

Talouskin mullistui. Hautausurakoitsijoitten leipä loppui ja kirkko pelästyi. Ilman kuolemaa ei ole ylösnousemusta eikä ilman ylösnousemusta ole kirkkoa.

– Niinpä erään perheen ratkaisu antoi mallin muillekin, kuolevat vietiin vaivihkaa rajan taakse toiseen valtioon, jossa kuolema yhä korjasi satoaan.

Vanhuustutkimuksen alueella toimii ns. Antiaging-liike. Se markkinoi näkyvästi kaupallisia ratkaisuja poikkeukselliseen pitkäikäisyyteen.

Julkisuuteen saatetaan Tilvisin mukaan mitä mielikuvituksellisimpia ratkaisuja, miten vanhenemista voidaan hidastaa ja jopa estää.

– Banaanikärpäsillä ja hiirillä tehdyistä kokeista vedetään hurjia johtopäätöksiä.

Juhlassa esiintyivät Reijo Ikonen (laulu), Kaija Temmilä (runo) ja sote-asiantuntija Tyyne Kettunen Juhlan avasi Veijo Peltola ja seurakunnan terveiset toi Mikko Seppälä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää