Ohkolassa 120-vuotisjuhlat

Elämän tapauksessa näyttelevät vas. Palaka (Tarja Torvinen), Vasja (Kauko Ollila), ruotiukko (Olli Hannula), emäntä (Seija-Liisa Peltoranta) ja Ontrei (Ville Torvinen). Ohjaus Peltoranta ja Hannula. lasse herrala

toimitus

Ohkolan maineikas nuorisoseura juhlii 120. toimintavuottaan, mitenkäs muuten kuin iltamilla, jossa pääosassa on näytelmä. Kuten niin monta kertaa aiemminkin.

Ohkolan nuorisoseura, kesäteatteri ja näytteleminen, Öljymäki sekä komea seurantalo. Siinä asioita, joista aktiivinen seura tunnetaan.

Nuorisoseuraa oli 1800-luvun lopulla puuhattu jo useampanakin vuonna, mutta sopivan toimeliasta henkilöä ei kylälle ilmaantunut.

Pelastajaksi tuli opettaja Helfrid Siutila, joka kutsui perustavan kokouksen koolle marraskuussa 1899. Opettajat ovat myöhemminkin olleet kansankynttilöitä.

– Ilman Arvo Ikosen työtä seurassa ei olisi saatu aikaan niin voimakasta teatteriharrastusta, sanoo Ohkolan teatterin ”Grand Old Man”, harrastajanäyttelijä ja ohjaaja Olli Hannula

Hannulalla on uskomaton ura Ohkolan teatterissa, 45 vuotta.

– Kun minua kauniisti pyydettiin, suostuin vielä juhlan kunniaksi esittämään Kyllikki Mäntylän Elämän tapauksessa ruotiukon roolin. Olen ohjannut samaisen näytelmän vuonna 1982. Ja silloinkin esiinnyin ruotiukkona.

On nähty esimerkiksi Roinilan talossa, Pohjalaisia, Koskenlaskijan morsian, Putkinotko, Särkelä itte ja viime kesänä Onnellinen mies. Laidasta laitaan!

Ohkolan nuorisoseuran toimintaan mahtuu monenlaista sivistystyötä ja harrastusta. Nuorisoseurat perustettiin alun perin kansan sivistämiseksi.

Niinpä Ohkolaan päätettiin hankkia seuran ensimmäisenä vuonna kirjasto. Myöhemmin kuntakin avusti sitä 150 markalla.

– Talon kunnostaminen on ollut vuosien suururakka, tietää Seija-Liisa Peltoranta On muutettu puulämmitys öljyyn, taloa on laajennettu, on uusittu keittiö moderniksi.

– Tällä vuosituhannella on tehty ulkovuoraus taloon. Pidimmepä hyyskäiltamat, joiden tuotto käytettiin wc-tilojen siirtämiseksi kellarista kaikkien ulottuville, naurahtaa Peltoranta.

Viimeisimpänä on uusittu Öljymäkeä, äänentoistoa ja katsomon istuimet. Ensi kesänä katsomo saa katon.

– Ohkolan kylä on toimiva, talkoolaisia on aina riittänyt, vaikka on lamakausikin koettu, arvioi Peltoranta.

– Aina kun kylään muuttaa uusi perhe, toivon, että se tulisi mukaan kylän eri yhdistyksiin.

Yhdistykset tukevat toisiaan. Esimerkiksi Martat järjestävät 120-vuotisjuhlan ruokailun. Talo palvelee lapsista eläkeläisiin. Pientä tuloa saadaan myös vuokraamalla taloa häihin ja muihin juhliin.

– Kun juhlimme 2.11. klo 17, juhlimme kunnolla. Ruokailua varten pyydämme sitovat ilmoittautumiset osoitteeseen ohkolanns@outlook.com tai numeroon 040 766 4539.

Juhlassa nähdään Peltorannan ja Hannulan ohjaama ja Kyllikki Mäntylän kirjoittama Elämän tapaus.

Sitä katsellessa aika ei tule pitkäksi. Hauskaa ja kutkuttavaa leikkiä ihmissuhteilla, onnistuneet roolitukset maalaavat esityksen.

Ohkolan Nuorisoseura

Vuonna 1899 seura perustetaan

Seurantalo valmistuu ja vihitään 29.12. 1912

Pyrkijä-lehden artikkeli 1959: ”opettaja Arvo Ikonen on ohkolalaisen näytelmätoiminnan sielu”. Ikosen ensimmäinen rooli 1954 ja ohjaus 1956. Olli Hannula aloittaa teatteriuransa.

Näytelmätoimintaa seuran perustamisesta lähtien. Vuoden 1953 Kiven Kihlauksesta lähtien lähes joka vuosi näytelmä, parhaana vuonna 1982 i peräti neljä näytelmää. Vuosina 1973-78 näytelmiä ei saatu aikaan.

Öljymäki valmistuu kesäteatteriksi 1956 esittämällä Pakkalan Tukkijoen.

Satavuotisen toiminnan kunniaksi valmistui Karita Laisin toimittama Repliikkejä ja muistoja.

Aktiivinen lastenteatteri.

Ohkolalaisuus kilpistyy koko kylän yhteiseen nuorisoseuraan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Palvelut