Harrastustakuu on toteutunut vasta pienessä osassa kuntia – "Pitäisi murtaa myytti, että harrastaminen on mahdollista vain ohjatusti"

Kunnat suuntasivat harrastepalveluja pääasiassa alakoululaisille. Arkisto/Marko Happo

Anniina Virtanen

Moni kunta ei sitoutunut harrastustakuuseen, vaikka ajatukseen suhtauduttiin positiivisesti, selviää tutkija Leena Haanpään tutkimusraportista. Kyselyyn vastasi 180 kuntaa. Harrastustakuu ei toteutunut 77 prosentissa kunnissa.

Harrastustakuun tavoitteena on taata vähintään yksi mieluinen harrastus jokaiselle lapselle ja nuorelle. Se on yksi keino varmistaa yhdenvertaisten harrastusmahdollisuuksien toteutumisen. Harrastaminen lisää lasten ja nuorten hyvinvointia ja vähentää syrjäytymistä.

Vaikka halua olisi löytynyt, monesta kunnasta puuttui rakenteellinen valmius harrastustakuun varmistamiseksi. Esimerkiksi neljä kymmenestä kunnasta ei ollut nimennyt vastuuhenkilöä lainkaan.

Moni kunta kuitenkin tarjosi lapsille ja nuorille erilaisia harrastepalveluja edistämään yhdenvertaisia harrastusmahdollisuuksia. Harrastamisen kynnystä madallettiin erilaisilla harrastuspasseilla ja maksuttomilla kokeiluilla.

Suurin osa harrastustakuun alaisesta toiminnasta oli suunnattu peruskoululaisille. 90 prosentissa kunnista ne kohdistuvat alakoululaisten harrastustoimintaan.

– Meidän pitäisi pystyä murtamaan perheissä ja lapsissa elävää myyttiä siitä, että harrastaminen on mahdollista vain ohjatun toiminnan kautta ja menestyminen on mahdollista vain ohjatun toiminnan kautta, totesi yksi kyselyyn vastanneista.

Nuorisotutkimusverkoston osaamiskeskus toteutti yhteistyössä opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa vuosina 2018–2019 selvityksen lasten ja nuorten harrastustakuusta. Selvitys tuottaa tietoa yhdenvertaisten harrastusmahdollisuuksien toteutumisesta Suomen kunnissa sekä kerryttää tietopohjaa lasten ja nuorten harrastamisesta.

Lasten ja nuorten harrastamattomuuden syiden perkaaminen ei ole yksiselitteinen asia. Kunnilla on oma, lakisääteinen roolinsa vapaa-aikapalveluiden tuottajina.

Tässä asetelmassa harrastustakuu näyttää kuitenkin tutkimuksen mukaan jäävän hallitusvetoiseksi, vaikka kunnilla on keskeinen rooli sen toteuttajina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Korona siirsi kesäteattereiden näytännöt ensi vuoteen – teatterilla on silti paiskittu töitä kesälläkin katsojien hyväksi
 2. MYK koosti kirjan uutisistaan – kattava kokoelma Mäntsälän yrityshistoriaa samoissa kansissa
 3. Pääkirjoitus: Kulttuuriteko Mäntsälästä?
 4. Eläimet suojiin, sillä pian kopteri pörrää Mäntsälässä
 5. Pala Hollywoodia Mäntsälässä – Renny Harlin toi jenkkileffojen tekniikat Suomeen
 6. Merestä löytyi ruumiinosia Helsingissä – yhteyttä esimerkiksi paloittelusurmaan ei tämän hetken tiedon mukaan ole
 7. Pääkaupunkiseudun johtajat vaativat selkeää ja pikaista linjausta maskisuositukseen – Uusia tartuntoja ilmennyt kaikissa ikäryhmissä
 8. Helsingin nastarengaskielto jakaa mielipiteet: "Nastarenkaat antavat vääränlaisen turvallisuudentunteen" – "Autosta tulee pulkka"
 9. Hidastuksia liikenteessä Helsingin ja Turun välillä – vanha risteyssilta puretaan viikonloppuna
 10. Poliisi valvoo tehostetusti liikennettä koulujen lähellä lähiviikkoina
 11. Kolme autoa kolaroi Mäntsälässä – kuljettajat vietiin kaikki sairaalaan
 12. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 13. Mies loukkaantui vakavasti tulipalossa Vantaalla, kaksi pelastui – kuva aamuyön palopaikalta – "Parvekkeella ollut irtaimistokin oli tulessa"
 14. Auton väri ei kiinnostakaan autonostajia paljon – mielessä ovat ihan muut ominaisuudet
 15. Etätyösuositus palaamassa oltuaan poissa vain päiviä – Ministeri: "Tartuntamäärien kasvu antaa aihetta arvioida etätöiden jatkamista"

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää