Mäntsälän Ampumaurheilukeskukseen rakennetaan massiivinen suojavalli

Per-Henrik Ekholm ja Tuomo Joutsenoja sopivat ampumaurheilukeskuksen suojavallin rakentamisesta.

toimitus

Mäntsälän Hirvihaaran Ampumaurheilukeskukseen rakennetaan ympäristöviranomaisen velvoittama suojavalli, joka vaimentaa melua sekä estää haulien leviämisen ympäristöön ja vesistöihin.

Suojavallin rakentamisesta vastaa Kreate Oy.

– Haluamme edistää kiertotaloutta infrarakentamisessa. Nyt syntynyt yhteistyö tarjoaa mielenkiintoisia aihioita monipuoliseen materiaalien koetoimintaan, valottaa Kreaten kiertotalous- ja ympäristörakentaminen -yksikön johtaja Tuomo Joutsenoja

– Valitsimme Kreaten nimenomaan vankan kiertotalousosaamisen takia. Metsästäessään jäsenemme ovat tottuneet toimimaan luonnon ehdoilla, joten luonnon ja kiertotalouden painottaminen päätöksessä oli luontevaa, kertoo Mäntsälän Ampumaratayhdistyksen puheenjohtaja Per-Henrik Ekholm

Hankkeessa kunnostetaan olemassa olevaa maata ja estetään lyijyn päätyminen ampumarata-alueen ulkopuolelle.

Viime vuoden lopulla myönnetyn ympäristöluvan perusteella rakennettavan vallin korkeus on oltava ampumapaikkoihin nähden 25 metriä, joten ympäröivän maan tasoon nähden valli voi olla korkeimmillaan jopa 35 metriä. Leveimmillään valli on noin 100 metriä ja pituutta sillä on lähes kilometrin verran.

– Alue on pinta-alaltaan 12 jalkapallokentän kokoinen ja tilavuudeltaan rakentamiseen kuluu noin kymmenen eduskuntatalollista materiaalia, avaa hankkeen projekti-insinööri Sami Häkkinen

Mäntsälän Ampumaratayhdistys käynnisti ympäristöluvan hakemisen jo vuonna 2004 ja on teettänyt vuosien varrella useita kalliita tutkimuksia melumittauksista melumallinnuksiin.

Massiivisen vallirakenteen kulut ovat miljoonaluokkaa ja ympäristöluvassa valmistumiselle on asetettu määräaika vuoteen 2028.

– Vallin rakentamiseen kuluu yli miljoona kuutiota tavaraa ja rakentamisessa on omat haasteensa. Emme olisi pystyneet toteuttamaan vallia ilman Kreatea, joka myös hoitaa hankkeen rahoituksen. Ympäristöluvan mukaisesti vallin rakentaminen on edellytys toimintamme jatkamiselle, Ekholm valottaa.

– Ampumaradan on oltava käytössä koko ajan, mikä asettaa rajoituksia rakentamisen aikataululle, listaa Häkkinen.

Ympäristölupa velvoittaa rakentamaan vallin puhtailla, neitseellisillä maa- ja kiviaineksilla, mutta ajatuksena on päivittää ympäristölupaa kiertotalousratkaisuja tukevaksi.

– Meidän on tarkoitus säästää neitseellisiä luonnonvaroja ja käyttää vallirakentamiseen hyväksyttyjä uusiomateriaaleja, Häkkinen kertoo.

Kreate haastaakin kaikki innovoimaan kestävämmän infrarakentamisen puolesta.

– Meillä on hyviä ideoita toteuttamiseen, mutta toivomme aktiivista ideointia myös talon ulkopuolelta. Esimerkiksi kumppaneilla ja teollisuudella on tuhannen taalan paikka kertoa meille ylijäämämateriaaleistaan, Joutsenoja kannustaa.

Kaikki kierrätysmateriaalit ja niiden ympäristövaikutukset tutkitaan ennen käyttöönottoa ja vain hyväksyttyjä tarkoitukseen soveltuvia materiaaleja käytetään kohteessa.

Mäntsälän Ampumaratayhdistys ry ja Kreate Oy solmivat sopimuksen suojavallin toteuttamisesta 29.10. Nyt käynnissä on puunkaato ja joulukuussa on tarkoitus aloittaa rakentaminen.

Kreate Group on Suomen johtavia infrarakentajia. Konsernin liikevaihto oli viime vuonna noin 200 miljoonaa euroa ja henkilöstömäärä noin 400.

Fakta

Ampumarata rakennettiin Mäntsälän Hirvihaaraan vuonna 1975.

Pari vuotta myöhemmin perustettiin Mäntsälän ampumaratayhdistys ry, johon kuuluu Mäntsälän kunta, Mäntsälän Urheilijat ry, Mäntsälän Kennel- ja Metsästysseura ry sekä Mäntsälän riistanhoitoyhdistys.

Haulikko- ja luodikkoradat, pistooli- ja pienoiskivääriradat sekä villikarju- ja hirviradat.

Kuudella haulikkoradalla voi ampua kaikkia Suomen metsästäjäliiton haulikkolajeja sekä Suomen ampumaurheiluliiton lajeista kaikki trap-lajit, skeet ja compak-sporting.

Kommentoi

Palvelut