Eläkeläiset tanssivat huippuammattilaisen johdolla

Mäntsälässä tanssikursseja eläkeläisille vetävä Juhani Tahvanainen opettaa seuratansseja myös tanssinohjaajille ja tuomareille. Erityisen rakas hänelle on pehmeä, mutta leiskuva Wanha tango sekä muut muut vanhat tanssit kuten jatsifoksi, tangobolero, tangovalssi ja vanhat swingit, jotka ovat nousseet uuteen kukoistukseen tanssiharrastajien keskuudessa. Tahvanaisen näyttöparina kuvassa Anja Salokangas. Katriina Raanto

toimitus

Mäntsälän Seurojentalolla on tiivis ja iloinen tunnelma, kun eläkeläiset odottavat tanssikurssin alkua.

Syksyn kursseille on saatu opettajaksi maailmaa kiertänyt huippuammattilainen, diplomitanssinopettaja Juhani Tahvanainen, mikä selvästi nostattaa tunnelmaa.

Tapahtuman järjestää Eläkeliiton Mäntsälän yhdistyksen hallituksen jäsen ja tiedotusvastaava, Raimo Kantanen, jonka suhteilla kiireinen maailmanmatkaaja saatiin jakamaan osaamistaan myös Mäntsälään.

– Tanssikurssit on todellinen menestys, iloitsee Kantanen.

Syksyn kursseja on seitsemän, joista viimeinen pidetään 19.11. Eläkeliiton myöntämän apurahan turvin. Mukaan pääsee vielä ja aikataulut näkee Mäntsälän Uutisten seurapalstalta.

Vuodenvaihteen jälkeen jatketaan tansseja kerran kuussa Tahvanaisen oppien mukaan jo perustetun tanssikerhon puitteissa.

Kursseilla on tällä kertaa 26 tanssinjanoista eläkeläistä, joista vanhin on hyvällä draivilla vetävä 90-vuotias Atte Rekola Hyvinkäältä. Koska miehiä on vähemmistö, kierrätetään tanssipartnerit niin, että kaikki saavat tanssia.

Eeva ja Jouko Meronen olivat mukana jo Tahvanaisen ensimmäisellä kurssilla, joka pidettiin Suurlavalla keväällä 2018.

He ovat tanssineet aktiivisesti nelisenkymmentä vuotta, mutta kokevat, että Tahvanaisen kursseilla oppii jatkuvasti uusia asioita.

– Tanssi on hyvää liikuntaa ja tapahtuma, jossa tapaa ihmisiä. Opettaja on viimeisen päälle ammattilainen eikä sellaista tanssia olekaan, jota hän ei pystyisi opettamaan, kehuu Jouko Meronen.

– On opettavaista ja hyvää vaihtelua tanssia välillä muidenkin kuin oman puolison kanssa.

Eeva Meronen toivoo lisää miehiä kursseille, jossa on paljon pariskuntia, mutta myös tanssisinkkuja.

Marjatta Kallio hehkuttaa tanssinopettajan lisäksi myös kurssit järjestävää Kantasta.

– Eläkeliitto on virkistynyt paljon, kun Raimo tuli mukaan. Nämä kurssit ovat kerrassaan loistava idea! Olen käynyt monilla tanssikursseilla, mutta nämä ovat ehdottomasti parhaat – täällä todella oppii.

Tahvanainen järjestää lukuisia tanssitapahtumia niin Suomessa kuin ulkomailla ja myös opettaa niissä.

Muun muassa Joensuun Tanssiviikoille on kokoontunut innokkaita tanssijoita jo 20 vuotta, mukana on myös tanssinopettajia.

Turkissa järjestetään kaksi kertaa vuodessa yhteispohjoismainen tanssiviikko, jossa tanssitaan seuratansseja ja argentiinalaista tangoa.

Tahvanainen on mukana sekä opettamassa että järjestämässä tapahtumaa Suomen edustajana.

Norjalaiset ja ruotsalaiset senioritanssijat ovat löytäneet hyvin tapahtuman, pohjoismaalaisten lisäksi mukana on myös paljon turkkilaisia argentiinalaisen tangon harrastajia. Päivät tanssitaan ilmastoiduissa saleissa, illalla altaan reunalla.

Mikä vanhoissa tansseissa sitten vetää väkeä?

Tahvanainen ja Kantanen ovat samoilla linjoilla. Tanssimalla kertyy kilometrejä, se on hyvää ja monipuolista liikuntaa ikäihmisille.

Tanssiminen kehittää tasapainoa ja lihaskuntoa – sekä aivot että kroppa joutuvat töihin.

Ikäihmisten tansseissa ollaan selvinpäin ja halutaan liikkua kohderyhmän mukaisen musiikin eli sylitanssien tahtiin, rytmiä ja sosiaalisuutta unohtamatta.

– Seuratanssit on kaikin puolin hyvä harrastus ja onpa monta parisuhdettakin syntynyt tanssikursseilla vielä eläkeiässä, vinkkaa Tahvanainen.

Fakta

tanssinopettaja, eläkeläinen

toiminut tanssinopettajana 15 vuotta, koulutoimenjohtajana 18 vuotta

kilpatanssiuran paras saavutus SM-kymppikisojen 3. sija 1974 yhdessä parinsa Pirjo Siitosen kanssa

Åke Blomqvistin ja Veikko Niemelän oppilas, opiskellut tanssia myös ulkomailla

toisen asteen diplomitanssinopettaja vuodesta 2008 (korkein taso Suomessa)

opettanut seuratansseja ympäri maailmaa: Saksassa, Ruotsissa, Sveitsissä, Norjassa, Afrikassa, Espanjassa, Filippiineillä, Thaimaassa, Perussa ja USA:ssa

elvytti ja muokkasi ennen sotia tanssitun mustalaistangon uudelleen ja rekisteröi sen nimellä Wanha tango

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu