Elämässä eteenpäin naurun avulla

Tyyne Kettunen paljastuu esityksessään melkoiseksi ilmeiden asiantuntijaksi. Eipä tuolle voi nauramatta olla, vakavalle sote-lapun kutomiselle. Tarkkaa hommaa se on! Lasse Herrala

toimitus

Tyyne Kettunen (Johanna Keinänen) osaa ottaa yleisönsä ensi ilmeistä ja sanoista lähtien.

Tyyne puree aikaansa, sote suorastaan huutaa Tyyneä avaamaan sanaisen arkkunsa. Ja sen Tyyne osasi tehdä myös Mäntsälän vanhustenviikon juhlassa.

– Tyyne sai alkunsa, kun loimme lapsille tarkoitetun tanssiesityksen. Siinä ilakoi kolme iloista mummoa. Kun esitys tsemppasi, piti nopealla aikataululla tehdä ulkona esitettävä versio. Sitten Tyyne lähti elämään omaa polkuaan, muistelee Keinänen.

Tyyne esiintyi ensi kerran vuonna 1993. Siitä oli tarkoitus tulla kevennys erääseen hoitoalan seminaariin.

Mikäpä parhaiten sopikaan aiheeksi kuin Paras-hanke, kuntauudistus ja myöhemmin sote, kaikki samaa asiaa, terveydenhoitolan uudistusta.

– Esityksestä tuli luonnollinen jatkumo. Tyyne-mummon maailma aukeaa sotessa. Minulla on ollut halu kommentoida, erityisesti sotea, koska se koskettaa ennen muuta Tyyneä mummoikäisenä. Se on samalla kannanotto ja vaikuttamista.

– Tärkeää on, että saa nauraa. Monella on sairauksia, kipuja ja yksinoloa. Kaikesta tästä on vaikea saada tolkkua, virnistää Tyyne.

– Siksi se sopii myös ilon aiheeksi. Eihän kaiken tarvitse olla niin vakavaa.

Salillinen mäntsäläläisvanhuksia nauraa hekottaa, Tyynen huumori saa silmät vuotamaan ilosta. Esityksestä ei puutu ilmeitä ja eleitä, rekvisiittana kudin ja pallo. Sote-jumppa istuu yleisöön.

– Haluan antaa ikäihmiselle äänen. He eivät suinkaan ole harmaata massaa, vaan älykkyyttä, monimuotoisuutta ja persoonallisuutta.

Tyyne havainnollistaa kutomalla sote-lappua. Hän paljastaa salaisuuden: oikein, nurin, oikein nurin. OIKEIN, OIKEIN, OIKEIN.

– Kudotaan, puretaan ja aloitetaan alusta, kuten sotekin. Ja sitten pyydän lähettämään valmiit lappuset sosiaali- ja terveysministeriöön, jossa sote-lapuista koostuu näyttely. Niin, mutta eihän ne laput koskaan valmistu, kun ne aina puretaan ja aloitetaan alusta.

Tyynen esityksen jälkeen voi kysyä, onko sote ikuinen?

Tyyne Kettunen ainakin osaa ottaa siitä ilon irti. Eipä sille itkeäkään kannata. Jääköön se päättäjien porinaksi.

Tyynen toilailuista voi katsoa myös Youtube-videoita, jos ei päässyt vanhusten viikon juhlaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 2. Joku yritti polttaa suurpaaleja metsässä Mäntsälässä – "Jäljistä päätellen paalit oli sytytetty palamaan jo muutama päivä sitten"
 3. Missä on Anna? Edes some-profiileissa ei ole näkynyt kuulumisia, poliisi julkaisi kuvan
 4. Jokainen talo ja lato rekisteriin – parin vuoden kuluttua koko kunnan rakennuskanta on kartoissa ajantasainen
 5. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia
 6. Saitko laskun tuotteesta, jota et ole hankkinut? Olet saattanut joutua identiteettivarkauden uhriksi, näistä merkeistä sen tunnistaa
 7. Jouko Mäkinen ansaitusti Vuoden mäntsäläläiseksi
 8. Kymmenet tutkijat vetoavat: Käytä maskia julkisella paikalla, vaikka huivia jos ei muuta – "Auttaa pelastamaan ihmishenkiä"
 9. Maatalousyrittäjä Jussi Aalto otti härkäpavun viljelyyn kymmenen vuotta sitten – "Teollisuus kannusti tähän"
 10. Sepänmäen käsityömuseo avautuu poikkeusjärjestelyin
 11. Ehnroosin mäelle nousee moderni koulu – tietotekniikka tekee digiloikan
 12. Nyt loppuu mentolitupakan käryttely: Makusavukkeiden viimeinenkin linnake kielletään tiistain jälkeen – HS: Lakia on jo alettu kiertää
 13. Epäily: Kymmenen varastetun kauhakuormaajan tiedot väärennettiin, koneet myytiin eteenpäin
 14. Hävityksen kauhistus Senaatintorilla – kirkkoherra sotketusta Tuomiokirkon muurista: "Jonkun yksittäisen tekijän aikaansaannoksia"
 15. Posti kolahtaa laatikkoon kesällä nykyistä harvemmin – Koronaviruksen kurittama Posti aloittaa yt-neuvottelut

Näytä lisää