Nuoren mäntsäläläisen tavoitteena käsikirjoittajan työ

Susanna Salmi kuulokkeet päässä. Jennyllä on kädessään puomimikrofoni. Jori Grönroos

toimitus

Mäntsäläläinen Susanna Salmi pääsi tekemään lyhytelokuvaa Red Carpet-elokuvaleirillä. Leiri oli yksi Salmen elämän parhaista kokemuksista.

Salmi, 20, on kirjoittanut pitkään tarinoita. Pöytälaatikosta löytyy myös elokuva- ja näytelmäkäsikirjoituksia.

Viime keväänä Salmi huomasi somesta ilmoituksen Red Carpet -elokuvafestivaaliin liittyvästä nuorten elokuvaworkshopista.

–  Elokuvafestivaalista olin kuullut aiemmin, mutta workshopista en. Halusin mennä kokeilemaan käsikirjoittamista ammattilaisen opastuksella ja perehtymään elokuvantekoon laajemminkin, Salmi kertoo.

Salmi haki ja pääsi workshopiin. Viime heinäkuussa kaksitoista 15–20-vuotiasta nuorta eri puolelta Suomea matkasi viikoksi Pohjois-Savoon Vieremälle perehtymään elokuvantekoon.

Leirin päävetäjinä toimivat ohjaaja-käsikirjoittaja Jori Grönroos ja tuottaja Mete Sasioglu Workshopin järjestivät yhteistyössä Red Carpet Film Festival ja Ponsse.

Leirin aikana nuoret suunnittelivat ja toteuttivat kaksi lyhytelokuvaa ammattilaisten tukemana. Noin viiden minuutin mittaisten elokuvien teemana oli ihminen ja luonto.

– Kumpaakin elokuvaa oli tekemässä kuusi nuorta. Vastasimme pareittain niin käsikirjoittamisesta, ohjaamisesta, kuvaamisesta, äänittämisestä kuin leikkaamisesta. Itse toimin Kotiin-elokuvassa käsikirjoittajana, äänittäjänä ja leikkaajana.

Kotiin-elokuva kertoo sisaruksista, jotka ovat menossa vanhempiensa luo juhlimaan veljen työpaikkaa. Pientä perhedraamaa sisältävässä elokuvassa korostuu sisarusten välinen yhteys ja ymmärrys.

Valmiit elokuvat esitettiin Hyvinkäällä Red Carpet-elokuvafestivaalilla elo-syyskuun vaihteessa. Roolisuorituksista vastasivat ammattinäyttelijät.

– Olimme kuvanneet elokuvaa pikkumetsäteillä ja sitten se olikin oikeasti edessämme valkokankaalla. Olihan se aika uskomaton tunne. Minulla oli tyytyväinen ja ylpeä olo niin itseni kuin koko työryhmän puolesta.

Aiemmin Salmi oli tehnyt käsikirjoituksia yksin.

– Nyt huomasin, että myös toisen kanssa kirjoittaminen on kivaa. Siinä saa uusia näkökulmia ja ideoista voi vaihtaa mielipiteitä.

Äänittäminen oli Salmelle uusi elämys. Leikkaamista hän oli kokeillut jo aiemmin.

– Olin leikannut hevosvideoita, mutta nyt ammattilaisohjelman avulla se oli erilaista. Käsikirjoittaminen kiinnostaa jatkossakin eniten, mutta varsinkin leikkaaminen oli mielenkiintoista myös. Sai rakentaa elokuvaa annetuista palasista.

Salmi toteaa, että Red Carpet -leiriviikko oli yksi hänen elämänsä parhaista viikoista.

– Meillä oli tosi kiva leiriporukka ja työskentelymme ohjaus oli ammattimaista. Leirillä oli kiireistä, mutta tunnelma oli rento. Saimme tehdä elokuvaa hauskan kautta. Jos workshop järjestetään myös ensi vuonna, kaikkien elokuvanteosta kiinnostuneiden nuorten kannattaa hakea sinne.

Tällä hetkellä Salmi opiskelee kotimaista kirjallisuutta Helsingin yliopistossa. Hän on hakenut myös opiskelemaan elokuvakäsikirjoitusta Metropolia-ammattikorkeakouluun ja Aalto-yliopistoon.

– Hakijoita on paljon, ja paikkoja aika vähän. Metropolian pääsykokeissa pääsin toiseen vaiheeseen. Aion hakea alan opintoihin uudelleen ensi vuonna.

Samalla Salmi muistuttaa, että käsikirjoituksiaan voi saada läpi myös ilman alan opintoja. Niitä voi tarjota esimerkiksi suoraan elokuvatuotantoyhtiöille.

Elokuvien lisäksi Salmea kiinnostaa myös tv-sarjojen ja näytelmien käsikirjoittaminen. Tyylilajillisesti häntä kiehtoo eniten draaman tekeminen.

– Uudenlaisia mahdollisuuksia tarjoavat esimerkiksi mobiilisarjat. Eniten minua kiinnostaisi tehdä nuoriin liittyviä tarinoita. Suomessa ei ole hirveästi nuorten sarjoja tai elokuvia. Olisi kiva olla tuomassa sille kentälle jotain uutta.

Kotiin-elokuva löytyy YouTubesta esimerkiksi hakusanoilla: Kotiin, Red Carpet samoin kuin toinen elokuva, No Connection.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää