Katsastusasemien pudotuspeli käy kovimpana pk-seudulla – "Kyllähän alalla on ylikapasiteettia"

Giga-katsastuksen Esa Lappalaisen syyniin tuodaan autoja myös silloin kun käytetyn auton ostoa harkitseva haluaa arvion kiikarissa olevan auton kunnosta. Johanna Erjonsalo

Tiina Örn

Katsastusmäärien arvioidaan laskevan pääkaupunkiseudulla hieman yli 30 prosenttia verrattaessa kuluvan vuoden kesä–joulukuun lukuja viime vuoden vastaavaan aikaan. Näin toteaa K1 Katsastuksen maajohtaja Per V. Rasmussen

Katsastuspalveluiden kysynnän laskun syynä on viime vuoden toukokuussa voimaan tullut asetusmuutos, joka harvensi uusien henkilöautojen määräaikaiskatsastusväliä.

Aiemmin uusi auto tuli katsastaa ensimmäisen kerran kolmen vuoden kuluttua käyttöönottopäivästä, sen jälkeen viisivuotiaana. Viittä vuotta vanhempi auto oli katsastettava vuosittain.

Asetukseen tehdyn muutoksen jälkeen uusi henkilöauto on katsastettava neljän vuoden kuluttua käyttöönottopäivästä ja sen jälkeen kahden vuoden välein. Vasta yli 10-vuotias auto tulee katsastaa vuoden välein.

A-Katsastuksen tekninen johtaja Hannu Pellikka ennustaa säädösmuutoksen vähentävän katsastuspalveluiden kysyntää noin 13 prosentilla.

– Kyllähän katsastusalalla on nyt ylikapasiteettia, Pellikka myöntää.

Muutoksen vaikutus ei Pellikan mukaan näy maakunnissa siinä määrin kuin pääkaupunkiseudulla, jossa autokanta on uudempaa.

Kuntakohtainen autokannan ikärakenne näkyy Pellikan mukaan katsastuspalveluiden kysynnässä, koska katsastus on palvelu, jota ei haeta kovin kaukaa.

Myös K1 Katsastuksen Rasmussen korostaa tilanteen vaihtelevan kunnittain. Kun pääkaupunkiseudulla, jossa autokanta on Suomen uusinta, katsastuksen määrä on laskenut alussa mainitut 30 prosenttia, Rovaniemellä laskua on ollut vastaavana aikana 12 prosenttia.

– Koko maassa säädösmuutoksen aiheuttama lasku katsastusmäärissä on laskelmiemme mukaan kesälomien jälkeen 17 prosentin luokkaa, Rasmussen sanoo.

Autokannan ikärakenne vaihtelee merkittävästi verrattaessa pääkaupunkiseutua muuhun Suomeen.

Pääkaupunkiseudun liikennekäytössä olevista henkilöautoista yli 36 prosenttia on alle viisi vuotta vanhoja. Vastaava luku muun Suomen osalta on noin 17 prosenttia.

Vantaan henkilöautoista noin 37 prosenttia on otettu käyttöön vuonna 2015 tai sen jälkeen. Espoossa vastaava prosentti on noin 38 ja Helsingissä 35.

Veromiehessä toimivan Giga-katsastuksen toimitusjohtaja Esa Lappalainen kertoo asiakasvirtojen vähentyneen. Oman yrityksensä puolesta hän ei ole huolissaan.

– Panostamme asiakaspalveluun.

Rasmussen toteaa K1 Katsastuksen asemien lukumäärän pysyneen ennallaan säädösmuutoksen jälkeen.

– Olemme kuitenkin valitettavasti joutuneet vähentämään henkilökuntaa. Odotimme muutoksen vaikutuksen näkyvän eniten kesäkuussa, mutta se on näkynyt viiveellä vasta elo–syyskuussa.

K1-katsastusasemien määrä on kuitenkin kasvussa Suomessa.

– Avaamme jatkossa useampia pienempiä asemia lähempänä asiakkaitamme. Uusin asema avattiin lokakuussa Espoossa ja marraskuussa avaamme katsastusaseman Tripla-kauppakeskuksen yhteyteen, Rasmussen kertoo.

Giga-katsastuksen Lappalainen kommentoi, että autoja käytetään heillä paitsi määräaikaiskatsastuksessa myös kuntotarkastuksissa.

– Ostaja tuo auton tarkastettavaksi halutessaan puolueettoman arvion auton kunnosta.

Muutos asetukseen

Asetuksen muutos koskee uusia autoja. Ennen 20.5. 2018 käyttöönotetut autot katsastetaan kerran ennen muutosta voimassa olleen aikataulun mukaisesti ja vasta sen jälkeen ne siirtyvät uuden katsastusvaatimuksen piiriin eli katsastettaviksi kahden vuoden välein.

Esimerkkinä 1.10. 2017 käyttöönotettu auto on katsastettava ensimmäisen kerran viimeistään kolmivuotiaana eli 1.11. 2020 ja sen jälkeen kahden vuoden välein. 1.10. 2018 käyttöönotettu auto puolestaan katsastetaan ensimmäisen kerran nelivuotiaana eli viimeistään 1.10. 2022.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu