Joulun alla on keräyksiä mistä valita

Citymarketin kahvion viereen ilmestyi tänään joulupuu, johon on ripustettu tiedot lahjaa haluavan lapsen iästä ja sukupuolesta. Pasi Huuhtanen

Pasi Huuhtanen

Mäntsälässä järjestetään joulun alla useita keräyksiä vähävaraisten joulun auttamiseksi. Lionsien Auta lasta - Auta perhettä -keräyksen ensimmäinen osa pidettiin jo. Kerääjänä oli LCMäntsälä/Mamsellit.

– Keräys tuotti 14 ostoskärryllistä tavaraa Mäntsälän lapsiperheiden joulun viettoon, kerhon varapresidentti Terhi Hämäläinen kertoo.

Toinen Auta Lasta-tempaus pidetään ensi viikonloppuna. Nyt kerääjänä ovat LCMäntsälä ja LCMäntsälä/Nelosväylä. Nähtäväksi jää, millaisen saaliin miesklubit saavat verrattuna naisten tempaukseen.

Auta Lasta järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2013.

Joulupuu-teemalla on Mäntsälässä peräti kolme keräystä.

Mäntsälän nuorkauppakamari on järjestänyt Joulupuu-keräyksen jo 15 vuotta ja niin myös nyt.

– Olemme saaneet sosiaalitoimelta listat siitä, minkä ikäisille lapsille lahjoja tarvitaan. Lahjan voi tuoda paketoituna joulukuusen alle niihin kauppoihin, jotka ovat mukana, nuorkauppakamarin paikallistapahtumista vastaava Suvi Pirkola kertoo.

Mäntsälän seurakunnalla on oma joulukeräyksensä, Hyvän Mielen Joulupuu, ja se on jo menossa. Ihminen ostaa haluamallaan summalla paikallisesta liikkeestä lahjakortin ja toimittaa sen joko Ankkurin postilaatikkoon (os. Keskuskatu 11) tai kirkkoherranvirastoon (os. Urheilutie 1). Diakoniatyöntekijät jakavat lahjakortit tarvitseville.

Myös Mäntsälän Remaxilla on joulupuu rakennettuna toimistolla osoitteessa Keskuskatu 2. Puun alle voi viedä ostamansa lahjan ja sen mukana tiedon paketin sisällöstä ja siitä, minkä ikäiselle se on tarkoitettu. Remaxin väki paketoi sen tarvittaessa.

Hali ry:n tempaisema Jouluapu Mäntsälä järjestää Facebook-keräyksen yhteistyössä Mäntsälän Citymarketin kanssa. Tässä keräyksessä ostetaan kauppareissulla lahjakortteja Citymarketiin. Ne viedään Citymarketin asiakaspalveluun josta kortit toimitetaan eteenpäin keräyksen järjestäjille.

Keräykseen voi osallistua myös antamalla tavaralahjan, tietoa löytyy Facesta.

Keräysten runsaus ei huolestuta Suvi Pirkolaa.

– On hyvä, että moni haluaa auttaa ja keräyksiä on paljon, hän sanoo.

Se ei ole kuitenkaan pelkästään hyvä asia.

– Voisi tietysti olla hyvä, että kerääjät yhdistävät voimansa ja toimivat yhdessä, Pirkola miettii.

Suuri osa keräyksistä järjestetään niin, että sosiaalitoimi, käytännössä Keski-Uudenmaan kuntayhtymän Keusote jakaa tavarat.

Hali ry:n Jouluapu Mäntsälä toimii toisella tavalla. Apua haluavien perheiden tulee ilmoittautua Hali ry:n listalle marraskuun loppuun mennessä ja järjestö päättää, minne apu menee.

– Avun hakijoista tehdään anonyymit perheet facebook-sivuille ja yksityiset ihmiset ja yritykset voivat sitten auttaa haluamallaan tavalla perheitä. Mukana järjestämässä on myös Hali ry, hyväntekeväisyysyhdistys Hali ry:n toiminnanjohtaja Kati Kottila-Etuaro kertoo sähköpostivastauksessaan lehdelle.

Moni keräyksen järjestäjä on sopinut sosiaalitoimen kanssa, että se katsoo sopivat avun saajat. Miksi päädyitte erilaiseen ratkaisuun?

– Haluamme auttaa siinä vaiheessa, kun tilanne ei vielä ole kriisiytynyt. Avuntarve voi olla akuutti, mutta vaikka hetkellinen, jolloin kontaktia sosiaalitoimeen ei välttämättä vielä ole. Joulu on kuitenkin vähävaraisille usein masentavaa aikaa ja toivomme että jouluapu tuo edes pienen ilon perheille, Kottila kirjoittaa.

Joulupuu ja muita tapoja auttaa

Tässä ainakin osa paikallisista keräyksistä.

Nuorkauppakamarin Joulupuu-keräys alkaa 29.11. ja päättyy 11.12. Keräyspaikkoina Citymarket ja K-market Kaunismäki

Remax järjestää lahjakeräyksen samalla toimintatavalla kuin Nuorkauppakamarin vastaava. Keräyspaikkana Remax. Keräys on jo käynnissä ja jatkuu 17.12. asti.

Seurakunnan Hyvän Mielen Joulupuu-keräys on käynnissä. Puita löytyy S-Marketista, Tokmannilta, Kirpputori Aurinkoiselta, Mäntsälän lavalta, Ankkurista ja Mäntsälän kirkosta.

Lionsien Auta Lasta -keräys jatkuu ensi lauantaina 30. marraskuuta. Lahjoituksen voi tehdä S-Marketissa klo 10.00 - 14.00 (LC Mäntsälä / Nelosväylä) ja Tokmannilla klo 10.00 - 14.00 (LC Mäntsälä)

Hali ry:n Jouluapu Mäntsälässä Facebook-keräys. Tavaroiden vastaanotto Mäntsälän keskustassa todennäköisesti 19.12. kello 14-19.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu