Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pelastuslaitos sammutti nokipalon – "Kuumaan piippuun ei missään nimessä saa laittaa vettä, se voi räjäyttää koko piipun"

Mommilantien varressa Mäntsälässä sijaitsevassa omakotitalossa syttyi nokipalo maanantaina. Asukas huomasi itse nokipalon lämmityskattilan hormissa ja ilmoitti siitä hätäkeskukseen aamupäivällä kello 11 jälkeen.

Pelastuslaitos sai sammutettua nokipalon nuohoamalla piipun ja polttamalla sen puhtaaksi. Pelastuslaitokselta kerrotaan, että nokipalon sammuttaminen on yleensä ammattilaisten hommaa.

– Hormiin ei saa missään nimessä laittaa vettä, sillä vesi höyrystyy voimakkaasti kuumassa piipussa ja voi räjäyttää koko piipun, kertoo päivystävä paloesimies Petri Salo Keski-Uudenmaan pelastuslaitokselta.

Salon mukaan nokipalon voi huomata esimerkiksi hormista kuuluvasta huminasta.

– Humina on samanlaista, joka yleensä kuuluu tulipesästä. Piipusta voi myös tulla erikoisesti savua ja kipinöitä. Koska nokipalossa lämpötila piipussa nousee, voi hormi mennä halki tai säteilylämpö voi sytyttää piipun ympärillä olevat materiaalit tuleen.

Salo muistuttaa, että nuohooja on hyvä tilata kiinteistölle kerran vuodessa ja se on nykyisin kiinteistönomistajan omalla vastuulla.