Rinteen elämää ja politiikkaa

Ainakin näissä syksyn uutuuskirjoissa on annos Mäntsälää. Keskellä Mäntsälän kunnan julkaisemassa postikortissa Ohkolan taloja 20-luvulta. Pasi Huuhtanen

Pasi Huuhtanen

Mitä olisi joulu ilman kirjapakettia? Moni lukemaan tottunut saa tänäkin jouluna perinteisen kirjan, vaikka sähköiset tietomuodot ovat painetun kirjan osuutta kaventaneet.

Mäntsälää liippaavia uutuuskirjoja löytyy ainakin kaksi, todennäköisesti niitä on enemmänkin..

Poliittisen myrskyn silmässä olleesta juuri eronneesta pääministeri Antti Rinteestä on julkaistu elämänkerta Antti Rinne Koko tarina.

Mäntsälässä jo pitkään asunut Rinne lienee valikoitunut aiheeksi nimenomaan pääministeriytensä kautta.

Kirjan kirjoittaneilla Matti Mörttisellä ja Lauri Nurmella on halu nopeaan poliittiseen kirjaamiseen. Heidän edellinen kirjansa oli viime vuonna ilmestynyt elämänkerta istuvasta presidentistä Sauli Niinistöstä ja nyt on vuorossa istuva pääministeri Antti Rinne.

Kirjoissa keikutaan siis aivan poliittisen vallan huipulla ja tässä päivässä. Näkökulmia teoksissa on onneksi paljon muitakin kuin itsensä nopeasti kuluttava päivänpolitiikka

Kirjoissa tullaan lähes tähän päivään – siis kirjojen julkaisuhetkeen eli lokakuuhun– saakka.

Tuoreessa teoksessa kirjataan esimerkinomaisesti Antti Rinteen kalenteri syyskuun alusta lokakuun kuudenteen päivään asti. Kalenteri kertoo muun muassa tapaamisesta Paateron kanssa 3. syyskuuta, aiheena Posti. Mitä puhuttiin, kalenteriote ei kerro.

Kirja on tämän päivän Antin iholla kiinni, mutta kertoo nimensä mukaisesti paljon muutakin, kuten kasvun työväenhenkisyyteen Hyvinkäällä ja lapsuuden kodin vaiheita.

Kiinnostava on myös aika näyttelijä ja lausuja Veikko Sinisalon autonkuljettajana. Tuohon ajanjaksoon sattuu myös Rinteen ensimmäinen tv-esiintyminen yli 35 vuotta sitten ja ensimmäinen tallennettu tv-repliikki ”mä en usko, että se tulee pysyyn siellä”.

Mihin tämä liittyy, sen voi tarkistaa lukemalla kirja. Jotta ärsytyskynnys vähän laskisi, kerrotaan, että se on kirjan sivulla 123.

No, onko kirjassa Mäntsälää? On, monin paikoin. Kirja kertoo esimerkiksi, milloin Rinne on viimeksi käynyt kapakassa Mäntsälässä, ja millainen kokemus se oli.

Ja ihan perheen arkea, lähtien tyttärien Roosan ja Ilonan päiväkoti- ja kouluelämästä.

Reilun kuukauden kalenteriaikaan mahtui merkintä yhdestä kokouksesta Mäntsälässä kerhohuone Sovussa sekä Mäntsälän kodin tarkistus. Mutta näyttääpä pääministeri pääasiassa olevan matkoilla tai Kesärannassa.

Kirjoilla Rinne samoin kuin vaimonsa Heta Ravolainen-Rinne ovat kuitenkin tiukasti Mäntsälässä, vaikka Kesärannasta on tullutkin toinen koti.

Kirjassa mennään huikeasti syvemmälle Antti Rinteeseen ihmisenä kuin päivänpolitiikan teksteissä. Tämä on tietenkin itsestäänselvyys, sillä päivän lehtien jutuissa meillä on esillä pääministeri pääministerin naamioineen.

Mutta on kiinnostava saada kuva siitä, mitkä ovat pääministerin tärkeimmät asiat. Miehen elämässä on tapahtunut paljon vajaan vuoden sisällä Viime jouluna Rinne oli kohdata kuoleman lomamatkallaan Espanjassa.

Tiukan paikan tullen mielessä ei ollut SDP, vaan aivan muut asiat, läheiset.

Matti Mörttinen & Lauri Nurmi

Antti Rinne

Koko tarina

into-Kustannus

352 sivua

Nuoriherra kertoo myös Mäntsälästä

Kesämäntsäläläinen Hannu Niklander on kirjoittanut kirjan Nuoriherra. Mäntsälään vihtiläisen nuoren miehen Weion tarina vie paikoitellen, ennen kaikkea Nikinojalle ja Ohkolaan. Muun muassa Keravanjärven maisemat tulevat tutuksi. Mainitaan kirjassa moni muukin Mäntsälän paikannimi, joskin Mäntsälä on kirjassa pääasiassa kulissi. Nuoriherra kertoo Weion tarinan pienestä pojasta 20-luvun lopulle asti. Painopiste on kansalaissodan jälkeisessä ajassa. Weio kypsyy kohti vihtiläisen kartanon isännyyttä sodan jälkeisessä Suomessa ja kaukomatkoilla.

Hannu Niklander asuu Karkkilassa, mutta viettää paljon aikaa Mäntsälässä. Niklander on julkaissut paljon romaaneja, novelli- ja runokokoelmia sekä matkakirjoja. Hän on Suomen Kirjailijaliiton varapuheenjohtaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää