Mäntsälän kuntalisä heikkeni hieman

Pasi Huuhtanen

Mäntsälä säilyttää alle kolmevuotiaiden kuntalisän, mutta typistettynä. Lisä on jatkossa 150 euroa kuukaudessa yhdeltä kotona hoidettavalta alle kolmevuotiaalta. Mikäli perheessä on kaksi alle kolmivuotiasta kotoa hoidettavaa, toisesta ei siis saa kuntalisää.

Kunta lopettaa lisäksi sisarlisän maksamisen. Sitä on maksettu tänä vuonna 70 euroa jokaisesta kotona hoidetusta alle kouluikäisestä, kun hänellä on alle kolmevuotias sisko tai veli, joka saa kuntalisää.

Kuntalisän saa muiden lasten hoitomuodosta riippumatta, eli alle kolmevuotiaan sisarukset voivat olla päivähoidossa, mikäli perhe niin haluaa.

Valtuusto päätti asiasta äänestyksessä äänin 26-17. Voittanut ehdotus oli Heli Hallikaisen (sd) tekemä.

Esityksen puolesta äänestivät keskusta, perussuomalaiset, MäPu-ryhmä, kristillisdemokraatit ja kokoomuksen Annika Warras-Stjernvall.

Demariryhmä hajosi äänestyksessä kahtia. Hallikaisen lisäksi esityksen puolesta äänestivät demareista Teuvo Heikkilä, Christina Kalenius, Tytti Laine, Markku Niinimäki ja Tarja Vierikko.

Hallikaisen esitystä vastustivat demareista Tapio Laaksonen, Timo Leino, Reijo Liinamaa, Emmi Tuomisto ja Aija Lavikainen.

Hallikaisen esitystä aiemmin valtuusto oli äänestänyt kahdesti keskenään hieman erilaisista esityksistä, joista molemmat olisivat pitäneet kotihoidon kuntalisän samalla tasolla kuin se on ollut tänä vuonna.

Näissä äänestyksissä tämän vuoden malli kuntalisästä kaatui niukasti äänin 23-20. Nykyisen mallin kannalla olivat keskustan, perussuomalaisten, MäPu-ryhmän, kristillisdemokraattien edustajat sekä Annika Warras-Stjernvall (kok).

Talousarvioon valtuuston päätös merkitsee 50 000 euron lisäystä verrattuna pohjaesitykseen, jonka mukaan kuntalisää olisi maksettu yhdestä kaksivuotiaasta kotona hoidettavasta. Perheen olisi myös pitänyt hoitaa muut alle kouluikäiset kotona.

Kuntalisän kannattajat huomauttivat, että heidän käsityksensä mukaan kunta säästää, kun lapsia tulee vähemmän päivähoitoon kodin ulkopuolelle. Kunta tukee kodin ulkopuolista päivähoitoa merkittävällä rahasummalla.

Kuntalisästä luopumista kannattaneet taas esittävät, että rahansäästöä ei kuntalisän avulla ole näköpiirissä. Kuntalisän maksamisen vaikutus päivähoitoon menevien lasten määrään on aiemmin ollut melko pieni, huomauttivat erityisesti vasemmistoliiton ja osa sosiaalidemokraattien valtuutetuista.

Perheet pitäisivät lapset kotihoidossa riippumatta siitä, tuleeko kuntalisää vai ei, eli kyse on poliittisesta valinnasta halutaanko tukea lasten hoitoa kotona vai päiväkodeissa.

Moni valtuutettu ajatteli, että kunnan ei pidä poukkoilla politiikassaan. Kuntalisän myöntäminen aloitettiin tämän vuoden alussa ja jos se olisi nyt lopetettu, käyttöajaksi olisi tullut yksi vuosi.

Mäntsälä on pallotellut kuntalisällä viime vuoden. Vuosina 2013-2015 lisää maksettiin kokeiluluontoisesti. Vuosina 2016-2018 lisää ei maksettu ja vuoden 2019 alusta sitä on taas maksettu. Tämän pallottelun moni valtuutettu halusi lopettaa, muun muassa siksi, että lapsiperheet voivat suunnitella tulevaisuuttaan niin, että tietävät, minkä verran tukirahaa perheeseen tulee.

Kunta taiteilee taas budjetin kanssa

Valtuusto joutuu tasapainoilemaan tiukan kuntatalouden ja kuntalaisten hyvinvoinnin välillä.

Paisuvat sosiaali- ja terveysmenot lisäävät Mäntsälän menoja rajusti.

Kuntalisä on kunnan itsensä päättämä vapaaehtoinen tuki.

Lapsiystävällisyyttä pohdittiin valtuustossa muustakin kuin kuntalisän näkökulmasta.

– Lapsiystävällisyyttä on vaikea mitata yhden edun kautta. Siihen kuuluvat myös kirjasto, kulttuuri-, urheilutarjonta, hyvä koulu sekä perusturva, valtuutettu Mika Välitalo (vihr) huomautti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Jukka Lyytisen kolumni: Että näin…
 2. Korona siirsi kesäteattereiden näytännöt ensi vuoteen – teatterilla on silti paiskittu töitä kesälläkin katsojien hyväksi
 3. MYK koosti kirjan uutisistaan – kattava kokoelma Mäntsälän yrityshistoriaa samoissa kansissa
 4. Pääkirjoitus: Kulttuuriteko Mäntsälästä?
 5. Eläimet suojiin, sillä pian kopteri pörrää Mäntsälässä
 6. Miten onnistuu kimppa-asuminen koronan aikana? Vuokranantajat tekivät listan seikoista, jotka on hyvä ottaa huomioon
 7. Merestä löytyi ruumiinosia Helsingissä – yhteyttä esimerkiksi paloittelusurmaan ei tämän hetken tiedon mukaan ole
 8. Pääkaupunkiseudun johtajat vaativat selkeää ja pikaista linjausta maskisuositukseen – Uusia tartuntoja ilmennyt kaikissa ikäryhmissä
 9. Helsingin nastarengaskielto jakaa mielipiteet: "Nastarenkaat antavat vääränlaisen turvallisuudentunteen" – "Autosta tulee pulkka"
 10. Hidastuksia liikenteessä Helsingin ja Turun välillä – vanha risteyssilta puretaan viikonloppuna
 11. Poliisi valvoo tehostetusti liikennettä koulujen lähellä lähiviikkoina
 12. Kolme autoa kolaroi Mäntsälässä – kuljettajat vietiin kaikki sairaalaan
 13. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 14. Mies loukkaantui vakavasti tulipalossa Vantaalla, kaksi pelastui – kuva aamuyön palopaikalta – "Parvekkeella ollut irtaimistokin oli tulessa"
 15. Auton väri ei kiinnostakaan autonostajia paljon – mielessä ovat ihan muut ominaisuudet

Näytä lisää