Kuva: Onko tässä Suomen pienin taksin valokupu? – "Olen kuullut myös Lego-palikasta"

Pieni keltakupu erottuu taksin katolla kuvan ylälaidassa. Lukijan kuva / Patrick Wikblad

Jussi Vehkasalo

Helsingin Urho Kekkosen kadulla oli pysäköitynä taksiauto, jonka katolla oli todella pieni taksivalaisin, eli taksin keltainen valokupu. Keltakupu oli niin pieni, että se oli vaikeasti havaittavissa.

Voiko taksivalaisin sitten olla minkälainen ja -kokoinen tahansa? Taksi Helsingin markkinointi- ja viestintäpäällikkö Taija Koskinen kertoo, että Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin sivuilla neuvotaan taksivalaisimesta seuraavasti:

– Taksivalaisimessa tulee yhä lukea taksi tai taxi, mutta sen lisäksi saa olla muutakin tekstiä. Värin tulee olla kelta-musta tai musta-keltainen. Taksivalaisimen kokoa ei enää säädellä, mutta on hyvä huomioida, että se ei saa esimerkiksi kokonsa puolesta kuitenkaan vaarantaa liikenneturvallisuutta.

Koskisen korviin on kantautunut tietoa muistakin erityisistä taksivaloista.

– Muita erityisiä valoja tai ”merkkejä”, mistä olen itse kuullut, on Lego-palikka joka on nostettu auton katolle, kun asiakas on ihmetellyt, miksi autossa ei ole taksikupua, vaikka se on taksitolpalla, hän kertoo.

Traficomin sivuilla myös lukee, että taksivalaisinta ei edellytetä pakollisena varusteena taksiliikenteessä käytettävissä ajoneuvoissa.

– Taksivalaisimen käyttö oikeuttaa käyttämään takseille varattuja alueita kuten taksikaistoja, taksiasemia ja tolppia, mikäli niissä ei ole maanomistajan rajoituksia, Traficomin sivut ohjeistavat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Palvelut