Auttaminen ei tunnu työltä

Taina Pajunen Nina Häkkinen

toimitus

Sade piiskaa hiljaista hiekkatietä. Aamulla töihin lähtiessä on pimeää, palatessa vielä pimeämpää.

Läheisen talon pihakuuseen ja terassille ripustetut jouluvalot muistuttavat etäisesti lähestyvästä juhlasta, lasten pulkat nojaavat talon seinää vasten odottaen.

Etelän joulu. Läheisen mummonmökin ikkunaa eivät korista jouluvalot, koska asukas ei ole jaksanut niitä enää ripustaa, mutta ikkunasta kajastaa hento valo.

Tuvan pöydällä ajan patinoimassa kynttelikössä palavat kynttilät ovat jo lopuillaan. Pöytään on katettu kahvikupit ja tassit, tuoksuvat piparit odottavat ottajaansa. Mummo keinuu hiljakseen vanhassa keinutuolissa ja odottaa. Jos joku muistaisi ja tulisi käymään.

– Yksinäisyyttä on paljon sivukylillä ja kirkollakin, kertoo Anna-Terttu Sydänmaa. Ei tarvitse tehdä mitään ihmeellistä, kunnioittaa toista, olla läsnä ja kuunnella. Joskus on kiva käydä yhdessä vaikka kävelyllä. Jo se auttaa usein viemään toisen harmaata päivää eteenpäin. Auttamisesta jää aina hyvä mieli.

Sydänmaa on tehnyt vapaaehtoistyötä Mäntsälässä 80-luvun alusta asti ja toiminut muun muassa Mäntsälän ystäväpalvelun vastuuhenkilönä yli kymmenen vuotta.

– Pienillä teoilla voi olla toiselle suuri merkitys. Jokainen auttaa ja toimii omien resurssiensa mukaan, mutta ystävän ehdoilla mennään aina, jatkaa Sydänmaa.

Mäntsälässä on tarjolla monenlaista vapaaehtoistoimintaa, joista löytyy tietoa vapaaehtoistyo.fi/mantsala-palvelusta. Sivuilla erilaisia tehtäviä tarjoavat Mäntsälän kunta, Mäntsälän seurakunta sekä yhteistyökumppanit. Tehtävien kirjo on laaja, tarjolla on tällä hetkellä esimerkiksi muuttoapua, valokuvausta ja kuorolaulantaa. Jos ei löydä juuri itselle sopivaa tehtävää, niin voi ilmoittautua yleiseen tehtävään, jolloin sinuun otetaan yhteyttä.

– Vapaaehtoistoiminta on siitä mukavaa, että sitä voi tehdä omien resurssien mukaan, silloin kun itselle sopii. Se on hyvää vastapainoa työlle, toteaa Mäntsälän seurakunnassa diakonina toimivan Sara Dhakal.

Dhakalin vastuualueena on vapaaehtoistoiminnan koordinointi ja yhteisvastuukeräys. Hän peräänkuuluttaa mukaan lisää järjestöjä ja toimijoita, jotka voivat ilmoittaa sivuilla tehtävistään. Kyseessä on valtakunnallinen palvelu, josta vapaaehtoiset saavat myös työtodistuksen.

Seurakunnassa vapaaehtoistyötä tekevä Taina Pajunen on yksi messuryhmäläisistä, kirkkoväärti.

Hän osallistuu jumalanpalveluksen toimittamiseen vapaaehtoisena sekä vetää yhdessä rovasti Päivi Laalon kanssa hiljaisuuden retriittejä seurakunnan leirikeskuksessa Ahvenlammella. He pitävät yhdessä myös arkiretriittejä, hiljaisia ehtoollisia sekä sururyhmää.

– Nimestä huolimatta en koe, että vapaaehtoistyö on työtä. Se on elämää. Me seurakuntalaiset olemme yhteisö, jossa jokainen vuoroin saa ja vuoroin jakaa omastaan. Lähimmäisenä lähimmäiselle – ihminen kohtaa ihmisen, hymyilee Pajunen.

Se tuo merkitystä myös omaan elämään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Palvelut