Uusi vuosi, uudet kujeet

Giselle Raussin lettikampauskurssilla opetellaan tekemään muun muassa helppo, mutta näyttävä läpivetoletti, jonka voi tehdä niin lyhyisiin kuin pitkiinkin hiuksiin. Läpivetoletissä ei tarvitse osata letittää, kampaus tehdään poninhäntiä yhdistelemällä. Helppo tehdä myös itselle. Giselle Raussi

toimitus

Uuden mielenkiintoisen harrastuksen voi löytää osoitteesta www.mantsalanopisto.fi.

Mäntsälän kansalaisopiston kevään 2020 opinto-ohjelma pursuaa kursseja liikunnasta ja musiikista sijoittamiseen sekä erilaisiin kuvataiteisiin ja kädentaitoihin, kirjallisuutta ja digitaitoja unohtamatta.

Harmonikansoiton alkeet aikuisille -kurssilla pääsee tutustumaan harmonikan soittoon ja opettelemaan sitä samantasoisten eli aivan aloittelevien soittajien leppoisassa ilmapiirissä. Kurssin vetäjänä toimii AMK Sami Pirttilahti

Ruusujen sielunelämään pääsee kurkistamaan puistopuutarhuri Sirkku Nikulan opastuksessa Ihanat ruusut -kursseilla.

Nikula kertoo, miksi vain harvat jaloruusut menestyvät Suomessa. Kursseilla käydään läpi tärkeitä perusasioita, jotka tulee huomioida, jos haluaa saada puistoruusut, pensasruusut ja köynnösruusut menestymään ja kukkimaan Suomessa kauniisti vuodesta toiseen.

Kurssilla käsitellään ruusupenkin perustamisen lisäksi talvisuojausta, leikkaus- ja hoito-ohjeita sekä tuholaisia ja tauteja.

– Käytän suunnittelussa mielellään monimuotoisia penkkejä, jotka on suunniteltu mahdollisimman helpoiksi jo alun perin. Joskus näyttäviin ruusupenkkeihin uhrataan rahaa satoja, jopa tuhansia euroja eikä niitä silti saa menestymään. Ihan jo rahan säästönkin kannalta kannattaa selvittää etukäteen, mihin asioihin kannattaa panostaa. Tärkeää on muun muassa valita lajike, joka kestää Suomen olosuhteissa sekä oikea kasvupaikka pihassa, kertoo Nikula.

Lapsille ja nuorille kohdistettu kurssi Ompele oma keppihevonen on järjestetty jo kolme kertaa Mäntsälässä. Nyt keppihevosia päästään tekemään Pornaisiin.

– Ilo on ylimmillään, kun hevonen on valmis, nauraa kurssin vetäjä AMK-muotoilija ja ammatinopettaja Noora Ihalainen

- Mutta jokainen työvaihe tuo onnistumisen tunteita. Ensin suunnitellaan oman hevosen väritys, haluaako siihen täpliä tai läikkiä ja minkä värinen harja pitää olla. Kaikki käyttävät samaa kaavaa ja piirtävät sen itse. Lapset opetetaan jättämään saumavarat ja välttämään materiaalihukkaa. Nopeammat oppilaat tekevät hevoselle myös suitset tai loimen ja auttavat hitaampia eri työvaiheissa. Eri kouluista tulevat lapset löytävät täällä helposti toisensa.

Materiaaleina kursseilla käytetään erilaisia kankaita, lankoja, nauhoja ja puukeppejä. Halutessaan oppilaat saavat pareittain sahata käsisahalla oman kepin, valvotusti ja turvallisesti.

Ja vaikka kurssi on tarkoitettu 9-14 vuotiaille, toivottaa Ihalainen sinne tervetulleiksi niin mummit, kummit kuin äiditkin.

Upeita, muodikkaita lettejä ja lettikampauksia, itselle ja kaverille, oppii tekemään Giselle Raussin lettikampauskursseilla.

Kursseilla opetellaan tekemään yhdeksän erilaista kampausta, jotka etenevät helpoimmasta haastavimpaan. Helpoimmissa letitetään kahdella hiussuortuvalla, kurssin haastavimmissa käytetään viittä suortuvaa.

– Hieman löysät, romanttiset letit ovat nyt muotia. Erilaisilla hiuskoruilla niistä saa näyttäviä. Kursseilla opetellaan tekemään muun muassa vesiputousletti, jonka saa tehtyä niin lyhyisiin, kerrostettuihin kuin pitkiinkin hiuksiin. Kihartamalla auki jäävät hiukset, saa kampauksesta tosi juhlavan. Helppo tehdä myös itselle, kertoo Raussi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Palvelut